Kód pojišťovny

Poklady z naší zahrady

Ilustrační obrázek

Zelenina, která putuje ze záhonu rovnou na talíř, to je cenný dar zahrady. Šťavnaté ředkvičky, sladký hrášek, nebo křupavý kedluben. Čerstvé plody, s péčí pěstované a vlastnoručně sklizené - takové chutnají úplně nejlépe a navíc našemu tělu dodají pořádnou porci zdraví prospěšných látek!

ŘEDKVIČKY

Bulvičky ředkviček jsou velmi bohaté na vitamíny, minerály i látky, které zamezují střevním obtížím a bojují s infekcemi. Obsahují velké množství vitaminů B a C, což se příznivě odráží na odolnosti organismu proti nejrůznějším virům. Kyselina listová, která se v této křupavé zelenině nachází, podporuje správnou krvetvorbu a vyrovnává některé chemické procesy v mozku, čímž přispívá k udržení emoční rovnováhy. Ředkvičky obsahují taky značné množství beta-karotenu, železa, vápníku, hořčíku a draslíku, jenž má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu a zamezuje zadržování vody v organismu. Ředkvičky jsou také ideální volbou pro všechny, které trápí trávící obtíže, zažívání a střevní diskomfort. Podporují totiž trávení, zlepšují činnost žaludku, zamezují hnilobným procesům ve střevech a snižují překyselení žaludku. Díky sirným silicím hubí viry, plísně i bakterie, a to nejen ve střevech, ale dokonce i v krku a dýchacím ústrojí. Navíc pojídání ředkviček v období nachlazení usnadňuje odkašlávání a ředí hleny. V neposlední řadě tato kulatá zelenina povzbuzuje látkovou výměnu a vzhledem ke své nízké energetické hodnotě se hodí i do redukčního jídelníčku. Sto gramů ředkviček obsahuje jen 21 kalorií, což je zhruba energetická hodnota jednoho čtverečku čokolády.

Ředkvičky můžete nakrájet na plátky, lehce je posypat bylinkovou solí a křupat například u televize místo chipsů a krekrů. Tato zelenina ale lahodně doplní téměř každý pokrm. Vyzkoušet můžete například omeletu se špenátem, kozím sýrem a plátky ředkviček, lehký zeleninový salát, který poslouží jako skvělá večeře v parných dnech, nebo je pouze úplně jednoduše nakrájet a podávat jako přílohu ke grilovanému masu či steaku.

HRÁŠEK

Hrášek je oblíbená a nenáročná zelenina, která se pěstuje na většině zahrádek. Ve svém jídelníčku by jej měli mít zejména sportovci a aktivní lidé, protože svým složenímpodporuje růst a vývoj kostí, svalů i nervů. Hrášek by se měl pravidelně objevovat i na talíři dětí a nastávajících maminek, podílí se totiž na vývoji nervové soustavy plodu. Své nezastupitelné místo má také u vegetariánů, kterým dodá do těla potřebné bílkoviny. Půl hrníčku zeleného hrášku obsahuje více než 20% denní dávky vitamínu C, 10% beta karotenu, který pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže, a 8% denní dávky železa. Navíc je skvělým zdrojem vlákniny, podporuje trávení a urychluje peristatiku střev. Ideální je dát si hrášek k odpolední svačince, dokáže vám totiž vrátit soustředěnost, dodá energii a vy se tak snáze zbavíte odpolední únavy. Je vhodný také při depresi, častém kolísání nálad a nervozitě.

Hrášek si můžete dopřát v čerstvé podobě, vlastnoručně vyloupaný ze zelených lusků, přihodit jej do rizota, na pánev k restovaným kouskům masa, nebo z něj třeba vytvořit lehkou zeleninovou polévku přímo ze zahrádky (recept již brzy na jeztesrozumem.cz a ČPZP facebookových stránkách).

KEDLUBEN

Křupavá košťálová zelenina, na které si pochutnávali už staří Římané. A věděli proč! Kedlubna je totiž bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, snižuje riziko rakoviny a díky spoustě vlákniny je taky skvělým pomocníkem při zácpě a střevních problémech. Kedlubny mají preventivní protinádorové účinky zejména díky obsahu isothiokyanátů, což jsou hořčičné silice a oleje, které mají na svědomí typické kedlubnové aroma. Tyto látky působí na náš organismus antibakteriálně, zabraňují hnilobným procesům v trávícím traktu a pyšní se taky výraznými antioxidačními účinky.

V kedlubnách nalezneme také široké spektrum minerálních látek jako je fosfor, hořčík, sodík, chlór, měď, jód, mangan a selen. Kedlubny v sobě ukrývají také spoustu vlákniny, a to jak v rozpustné, tak v nerozpustné formě.

Kedlubny jsou specifickou a unikátní zeleninou i v tom, že obsahují cholagogum, a to je látka, která zvyšuje vylučování žluči a urychluje vyprazdňování žlučníku. Po kedlubně se tedy vyplatí sáhnout v okamžiku, kdy si dopřejeme více náročně stravitelného (tučnějšího) jídla. Krom blahodárných účinků na zažívání, působí kedlubna také příznivě na hormonální systém. Reguluje hladinu hormonů, což může posléze vést k úpravě nepravidelného menstruačního cyklu a bolestí s ním spojených. Taky zlepšuje krvetvorbu, přispívá k dobrému stavu pokožky, nehtů a vlasů, zabezpečuje energii a vitalitu a posiluje buněčný metabolismus. Zdravotních přínosů této nenápadné zeleniny je opravdu mnoho a rozhodně stojí za to si ji pravidelně dopřávat! Ať už v čerstvé podobě, v salátech, jako zeleninovou oblohu k hlavním chodům, nebo třeba ve formě polévky či pomazánky. Každý pokrm s kedlubnou bude přínosný jak pro váš jídelníček, tak pro zdraví celého organismu.

 

Autor: Eva Šimčíková

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.