Kód pojišťovny

Screeningová vyšetření

Prevence karcinomu děložního čípku

Screening  karcinomu děložního čípku provádí registrující gynekolog  během  pravidelného preventivního gynekologického  vyšetření s cílem odhalení časných změn, které by bez další léčby mohly vést ke vzniku rakoviny děložního čípku. 

Prevence karcinomu tlustého střeva a konečníku

Screening  karcinomu tlustého střeva a konečníku spočívá ve vyšetření stolice na okultní krvácení, které provádí registrující praktický lékař nebo registrující gynekolog s cílem odhalení časných změn, které by bez další léčby mohly vést ke vzniku rakoviny tlustého střeva nebo konečníku. 

Prevence karcinomu prsu

Mamografický screening spočívá v preventivním vyšetření mléčné žlázy u žen, které nemají a ani samy nepociťují žádné přímé známky nádorového onemocnění prsu na základě poukazu na provedení preventivního mamografického vyšetření vystaveného registrujícím praktickým lékařem, případně registrujícím gynekologem.

Prevence karcinomu plic

Dne 1. 1. 2022 byl spuštěn pilotní screeningový program k zachycení včasných stádií karcinomu plic u rizikové populace. Týká se silných kuřáků ve věku 55 až 75 let, kteří kouří minimálně 20 cigaret denně. Tyto jedince bude vyhledávat praktický lékař, který je následně odešle k plicnímu lékaři a na vyšetření CT plic (výpočetní tomografie). Další diagnostiku, léčbu a sledování pak řídí plicní lékař. Cílem je zachytit karcinom plic co možná nejdříve, a zvýšit tak spolu s vhodnou léčbou šanci na přežití pacienta.

Další informace o programu naleznete na webových stránkách, např. www.prevenceproplice.cz.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.