Kód pojišťovny

Exotika na talíři

Ilustrační obrázek

 

 

Jablka, hrušky, případně banány či pomeranče – ovoce, které dobře známe a kupujeme po celý rok nejčastěji. Co takhle zpestřit svůj jídelníček troškou exotiky? Tropické ovoce může být vítanou změnou zaběhlých stravovacích návyků. Změnou, která do života vnese spoustu chuti, sladkosti, originality a taky pořádnou nálož vitamínů!

Mango

V Indii je mango považováno za národní ovoce a samotný strom je vnímán jako symbol moci a síly. Toto sladké a šťavnaté tropické ovoce má neobvykle vysoký obsah hned tří antioxidantů – vitaminu C, E a betakarotenu. Všechny jsou nezbytné pro náš imunitní systém a chrání naše tělo před volnými radikály a stárnutím buněk. Mango je známo také tím, že pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a mnohé studie prokázaly i jeho schopnost v boji proti obezitě. Vědci například zjistili, že dužnina i slupka svým složením brání rozvoji tukových buněk a má vliv i na samotný metabolismus a štěpení lipidů. Ačkoli je tedy tento plod výrazně sladký, dietáři se ho v žádném případě nemusí obávat. Naopak – může být vítanou součástí redukčního jídelníčku Mango si můžete třeba jen tak nakrájet na kousky a dopřát si jej jako zdravou svačinu, ozdobit jeho sladkou dužinou dezerty, vytvořit z něj zdravou snídani, nebo lahodné sladké smoothie (recept již brzy na www.jeztesrozumem nebo na Facebooku).

Ananas

Exotické „zlato“, které má na náš organismus spoustu pozitivních účinků. Podporuje trávení, funguje jako lék na průjem, ochrana před parazity i jako údajné afrodiziakum. Tento sladký plod s ostnatou slupkou a sladkou žlutou dužinou je bohatý zdrojem minerálů a vitamínů. Především pak vitamínů skupiny B, vitamínu C a stejně jako mango je i ananas zdrojem betakarotenu. Další velmi cennou látkou, která se v ananasu nachází, je bromelin. Jde o enzym příznivě působící na štěpení a následné vstřebávání a využití bílkovin. Tato látka také zmírňuje otoky a záněty provázející artrózu, podporuje regeneraci tkání, dokáže zmírnit bolest a podporuje hojení ran. Tím, že bromelin brání přílišnému shlukování krevních destiček, je prospěšný i v prevenci srdečních a cévních chorob, protože výrazně snižuje riziko trombózy. Jelikož má toto sladké tropické ovoce schopnost odvodňovat a odbourávat tuky v organismu, je skvělým pomocníkem při redukčních kúrách. Navíc díky nízké energetické hodnotě a vysokému podílu vlákniny, má ananas nízký glykemický index, a tudíž je vhodnou součástí jídelníčku i pro diabetiky.

Ananas je potřeba nejdříve zbavit ostré slupky a případně i dřevnatého středu. Zbytek jeho zlatavé dužiny pak lze použít do všelijakých jídel, dezertů či salátů. Za vyzkoušení určitě stojí jednouchý chia puding s ananasem, nebo sladká kokosová kaše.

Granátové jablko

Granátové jablko bylo už v minulosti považováno za elixír věčného mládí, krásy a zdraví. Jeho blahodárné účinky znali již staří Egypťané a využívali je jak v oblasti medicíny, tak při výrobě kosmetiky. Tento rudý plod se spoustou šťavnatých zrníček je efektivním antioxidantem, zlepšuje trávení a pomáhá udržovat zdravé žíly a cévy. Vyznačuje se také významnými protizánětlivými, antibakteriálními a antivirovými účinky. Granátové jablko je také považováno za účinný imunostimulant, to znamená, že dokáže povzbudit naši obranyschopnost a předcházet tak řadě různých onemocnění. Toto exotické ovoce mimo jiné také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbě tukových usazenin ve stěnách. Granátové jablko je nejvhodnější rozpůlit a z jeho středu pak vybrat jednotlivá zrníčka. Ty pak můžete použít ve sladkých dezertech (Čokoládový krém z ovesných vloček - recept již brzy), přidat do salátů (Lehký salát s kuřecím masem - recept již brzy), do jogurtu, do kaší, nebo je jen tak „uzobávat“.

 

Nebojte se při přípravě pokrmů experimentovat a zakomponovat do nich i trochu netradiční plodiny. Exotická kuchyně má navíc tu výhodu, že používá zpravidla dietní a zdravé suroviny, které prospějí vašemu organismu, a zároveň si je bez obav můžete dopřát, i když se zrovna snažíte shodit přebytečná kila.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.