Kód pojišťovny

Podzimní okrasa zahrady i zdroj zdraví prospěšných látek - dýně

Ilustrační obrázek

Dýně jsou nejen krásnou podzimní ozdobou našich zahrad, ale také blahodárnou potravinou s významnými účinky na naše zdraví. S dýní se dá kouzlit v kuchyni, vyřezávat originální dekorace a dokonce nachází své uplatnění i v kosmetice. Je zkrátka všestranná. A taky po všech stránkách přínosná pro naše zdraví!

Pod slupkou dýně najdeme vitamíny a minerály nabitý poklad. Dýňová dužina je totiž bohatá na hořčík, draslík, měď, selen a taky na beta-karoten, který má pozitivní účinky na zrak a kůži. Dýňová semínka jsou zase výborným zdrojem zinku, fosforu, železa, vápníku a vitaminů skupiny B. Semínka poskytují našemu organismu také kvalitní rostlinné bílkoviny, které mají mimo jiné podíl na tom, že se po jejich konzumaci cítíme déle sytí.

Léčivé účinky dýně

Dýně je takový malý zázrak i z hlediska živin, které se v ní nachází. Nízká energetická hodnota ji předurčuje jako skvělou potravinu pro všechny, kteří dbají na štíhlou linii. Sto gramů dýně obsahuje zhruba 126kj, to je jen pro představu energetická hodnota asi čtyř smažených bramborových hranolek. Dýně obsahuje také dostatek vlákniny, která působí pozitivně na náš trávicí trakt. To ale nejsou zdaleka všechny blahodárné účinky, kterými dýně oplývá. Je jich opravdu pořádná škála! Posiluje imunitní systém a obranyschopnost organismu, uklidňuje nervy, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje hladinu tuků v krvi a podporuje správou funkci slinivky. Dýně celkově regeneruje tělesné buňky a pomáhá taky třeba při revmatismu, dně a ateroskleróze.

DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Dýňová semínka jsou nejen křupavou pochoutkou, kterou s oblibou uzobáváme u televize, obsahují také spoustu tělu prospěšných látek a dají se používat i jako ingredience do různých slaných i sladkých pokrmů. Proč bychom je měli pravidelně zařadit do svých jídelníčků? Důvodů je spousta! Například kvůli fytosterolům, sloučeninám, u kterých bylo prokázáno, že dokážou výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Dýňová semínka také obsahují L-tryptofan, což je látka, která se podílí na kvalitním spánku, zlepšuje náladu a pomáhá předcházet depresím a úzkostným stavům. Navíc jsou semínka bohatá na blahodárné omega 3 mastné kyseliny, které zlepšují regeneraci organismu při nemoci či rekonvalescenci. Chrání nás před civilizačními chorobami, mají protizánětlivé účinky a zlepšují i odbourávání tuků, takže poslouží jako účinná podpora při hubnutí.

DÝNĚ HOKAIDO

Mezi nejoblíbenější odrůdy dýně patří hokaido. Má sytou sladkou chuť, nádhernou barvu a po uvaření taky úžasně máslovou a krémovou konzistenci. I díky tomu je (nejen) v české kuchyni tolik oblíbená.

Dýně hokaido je navíc skvělým pomocníkem při čištění organismu a detoxikačních kůrách. Používá se také při poruchách funkce žaludku, onemocnění slinivky a sleziny a je vhodnou volbou i pro diabetiky. Pokud bojujete se zadržováním vody v těle, je pro vás dýně hokaido tou správnou potravinou. Má totiž schopnost napomáhat odvádění nadbytečných tekutin z těla a stimuluje funkci ledvin. Doporučuje se také při léčbě kožních onemocnění a podporuje hojení ran. Dýně hokaido má mnoha studiemi potvrzené antikarcinogenní účinky. Její dužina totiž obsahuje speciální látky, které působí jako prevence proti rakovině. Z výzkumů vyplývá, že pravidelnou konzumací dýně hokaido výrazně poklesne pravděpodobnost vzniku rakoviny plic, případně rakoviny prostaty u mužů. Jako prevence působí i na jiné typy nádorových onemocnění. Aby měla dýně na náš organismus tyto blahodárné účinky, je údajně nutné jíst ji denně, a to v minimálním množství 100g.

DÝNĚ HOKAIDO V KUCHYNI

Nespornou výhodou dýně hokaido je to, že se nemusí loupat a můžeme ji konzumovat i se slupkou, která po tepelné úpravě velmi rychle změkne. A upravovat ji pak lze do podoby lahodných slaných pokrmů i zdravých sladkých jídel. Pokud jste milovníky placek a placiček ve všech různých podobách, pak zcela jistě podlehnete zdravým dýňovým plackám, které je možno podávat jako přílohu, nebo jen tak jako samotný hlavní chod doplněný o čerstvou zeleninu. Výborná je také pečená dýně s rozmarýnem (recept již brzy na jeztesrozumem.cz), která díky bylinkám provoní celou kuchyni a smlsnou si na ni všichni milovníci pikantních chutí. Vedle nešlápnete ani s klasickou krémovou dýňovou polévkou. Vzhledem k tomu, že její součástí jsou chilli papričky, jedná se o pokrm, který dokonale zahřeje organismus v chladných podzimních a zimních měsících. Milovníci sladkého se zase budou oblizovat po vláčném dýňovém koláči bez cukru a bez mouky (recept již brzy na jeztesrozumem.cz). O zdravý start do nového dne se zase postará jednoduchá jáhlová kaše s dýňovým pyré, která je bohatá na vlákninu, bílkoviny a komplexní sacharidy. S dýní si zkrátka můžete vyhrát všelijak, a jaký způsob zvolíte, to je jen na vás. Každopádně každá z možností bude přínosem pro vaše zdraví.

 

Autor: Eva Šimčíková

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.