Kód pojišťovny

Vlasy jsou ukazatelem zdraví, nejen krásy

Ilustrační obrázek

Stav vlasů o člověku hodně prozradí.

Někdy si problémy s pokožkou hlavy a s vlasy způsobujeme nevědomky, i když v dobré víře, sami. Například dieta, která je zaručeně bezpečná a slibuje nebývalý úbytek na váze, je dost často spojena s nebývalým vypadáváním vlasů. A tento problém žádné ampulky nevyřeší. Za potíže s vlasy mohou často i léky, jako například antibiotika, špatná funkce štítné žlázy, stres, či celková nepohoda a únava. V těchto případech je nutné řešit primární příčinu potíží. Pokud vyloučíme zdravotní problémy, a přesto je něco špatně, měl by vám umět poradit kadeřník, a to především s výběrem vhodné kosmetiky.

Množství, barva a síla vlasů závisí do značné míry na dědičnosti. Vzhled kštice se hodně mění v období dospívání a její konečná podoba je zřejmá až po ukončení puberty. Za příznivých okolností jsou vlasy nejkvalitnější a nejpočetnější kolem 20. roku života. S přibývajícími roky se vlasy méně mastí, slábnou, řídnou a šedivějí.

Šedivění patří k běžným projevům stárnutí. Stavy předčasného šedivění, které u bílé rasy začínají ještě před 20. rokem věku, mohou způsobovat vrozené dispozice, ale také těžké chorobné stavy, například poruchy žláz s vnitřní sekrecí, dále léky nebo těžká podvýživa. Náhlé zešedivění vlasů „přes noc“ se traduje po staletí. Marie Antoinetta prý zešedivěla noc před popravou. Podle lékařů je však toto tvrzení neopodstatněné, protože náhlá ztráta pigmentu z vlasu je nemožná.

Zdravá pokožka

Pro krásné vlasy je důležitý stav pokožky hlavy. Mezi její nejčastější problémy patří svědění a lupy. Zkuste důkladněji vymývat vlasové prostředky, uberte teplotu vody nebo vyměňte vlasovou kosmetiku. Jiný prostředek na senzitivní pokožku vám může udělat dobře. Jestliže ani jedno nepomůže, poradí vám s dalším postupem dermatolog. Obrátit se můžete i na trichologickou poradnu. To, co považujete za obyčejné lupy, může být rozsáhlejší kožní problém. Nadměrný maz a lupy zhoršují výživu vlasové pokožky a vlasů. Jedním z častých onemocnění, při nichž svědí pokožka hlavy, je seborea. Postihuje nejen vlasovou pokožku, ale i čelo, okolí očí, nos, občas i trup a záda. Projevuje se mastnými, lupovitými a zánětlivými místy kůže. Napadená pokožka je potažená červenými a žlutými šupinkami, které svědí, až pálí. V mazu, který se nadměrně tvoří, se navíc dobře daří kvasinkám, často dochází k jejich přemnožení.
Asi se vám to nebude číst s lehkým srdcem, ale kvůli svým potížím budete muset vynechat cukry a sladké všeobecně, také musíte omezit bílou mouku, mléčné výrobky, pálivá a kořeněná jídla.

Neměli byste chodit do sauny, protože zapařování vlasové pokožky hodně nahrává lupům a dalším dermatitidám. Proto si vlasy vždy po umytí dobře vysušte. Ostatní opatření už musíte dělat s pomocí lékaře, který vám nasadí léčebné přípravky. Pokožku je třeba zbavit stroupků a šupinek, aby na ni pak mohly působit látky bojující proti kvasinkám a bakteriím.

Stáří vlasů

Vlasy stárnou stejně jako kůže na celém našem těle. Rozeznáváme pět příznaků jejich stárnutí: změna textury, nižší hustota, zvrásněný povrch vlasu, zvýšená suchost, lámavost.

Ve vlasové pokožce se zpomaluje buněčná obnova, mikrocirkulace, klesá tvorba kožního mazu, který vlasové kořínky posiluje. Výsledkem je, že se vlasy stávají křehčími, snadno se lámou a ztrácejí lesk. První změny jsou viditelné už po třicítce a stav se dále zhoršuje s přibývajícími roky. Okolo 50 let věku dochází k částečně nebo úplné ztrátě melaninu, takže se objevují šediny. Spolu s hormonálními změnami vlasů ubývá a zhoršuje se jejich kvalita.

Každý člověk má na hlavě průměrně 100 tisíc vlasů, někteří až 150 tisíc. Zcela neprávem jsou miminka zobrazována jako plešatá – průměrná hustota vlasových váčků na hlavě kojence je  500-700 na cm2, při zvětšování hlavy hustota váčků klesá na 250-350 na cm2. Tloušťka vlasů bývá od 42 do 95 mikrometrů a je různá podle umístění vlasu. Nejsilnější bývají vlasy v týlní krajině. Světlejší vlasy bývají jemnější a hustší než tmavé.
Vlasový váček obsahuje kromě úponu drobného svalu a mazové žlázy ještě vlasovou cibulku. Ta produkuje vlas po určitý počet let, poté je růst vlasu ukončen a cibulka zaniká. S dalším růstovým cyklem se opět formuje a začíná produkovat další vlas. Každý vlas roste dva roky až sedm let, u některých dlouhovlasých žen i déle. Denně vlas přirůstá asi o 0,2-0,3 mm, a to o 25 % více na jaře a v létě než na podzim a v zimě. Má-li vlas narůst do délky 1,5 metru, potřebuje k tomu 10-12 let.

Vlasy se skládají s množství chemických prvků, proteinů, aminokyselin, lipidů a vody. Jejich kondici prospívá doplňování vitaminu B a zinku. Vitamin B omezuje vypadávání vlasů, tvorbu lupů a rovněž představuje UV ochranu vlasů. Minerál zinek vlasy posiluje a brzdí jejich vysoušení. Hydrataci vlasů a vlasové pokožky podpoří ošetření zvané vlasová mezoterapie. Zároveň přirozeně podpoří výživu vlasové cibulky a růst. Vlasová mezoterapie dodá vlasům aminokyseliny, vitaminy a kyselinu hyaluronovou, látku tělu vlastní.
Dáte-li svůj vlasy na rozbor, zjistíte, čeho je dostatek a čeho je méně. Kondici vlasů prospěje doplňování vitaminu B a zinku. Vitaminy B omezují vypadávání vlasů a tvorbu lupů. Důležitou potravou pro vlasy jsou křemík a selen. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny se postarají o kvalitu a lesk kštice, luštěniny a vejce jim dodají bílkoviny nezbytné pro růst. Listová zelenina obsahuje množství železa důležitého pro okysličení krve ve vlasové pokožce. Před UV zářením chrání vlasovou pokožku beta-karoten. Roztřepené konečky a křehkost vlasů jsou signálem, že je třeba zvýšit přísun kolagenu.

Péče o poškozené vlasy

Prvním krokem je diagnostika vašich vlasů a jejich potřeb. Od toho se pak odvíjí výběr šamponu, kondicionéru, případně různých sér, olejíčků, masek a také termoregulačních produktů na ochranu vlasů pře horkem, případně i vnějšími vlivy. Pokud například používáte šampon na mastné vlasy, které se vám ale začínají mastit až třetí nebo čtvrtý den  po umytí, je to cesta, jak si přesušit vlasy a pokožku. V takovém případě je lepší zvolit šampon na normální, běžně se mastící vlasy. Vysušování pokožky může způsobit i denní pití zeleného detoxikačního čaje. Kůže se následně olupuje, ale šampon na lupy v tomto případě nepomůže. Pokud máte sklon k tvorbě lupů, zejména těch mastných, nebo podobným projevům, jednoznačně se doporučuje po každém mytí vysušit vlasy opravdu do sucha. Není vhodné mytí bez šamponu, ani použití suchého šamponu a v extrémním případě žádné mytí. Pokud vám není lhostejné zdraví a příroda, vyhněte se ve složení vlasových přípravků také slovům jako parabeny, silikony, sulfáty nebo PPD.

Pokud vaše vlasy opravdu nevypadají zdravě nebo máte najednou potíže s pokožkou hlavy, je namístě použít regenerační masky, krémy a zábaly. V jejich složení hledejte například světlici barvířskou, která vytváří na pokožce ochranný film a zvyšuje její schopnost vázat vlhkost. Proniknout do hloubky vlasové struktury, maximálně hydratovat a zpevnit vlasy dokáže cukr obsažený v javorovém sirupu. Pšeničný protein je posiluje a dodává jim lesk a pružnost. Heřmánek modrý, šalvěj lékařská či rozmarýn lékařský napomáhají prokrvení a regeneraci vlasové pokožky a podporují růst vlasů. K posílení a ohraně výrazně přispívají extrakty z chmele, myrhy nebo kopřivy. K odstranění nečistot, odumřelých buněk, lupů a přebytečného mazu a k podpoře mikrocirkulace poslouží vlasové peelingy. Díky nim se pokožka zbaví všeho, co ji dusí a je očištěná, okysličená a energizovaná. Peelingy ale používejte pouze v případě, že máte zdravou pokožku hlavy.

Blahodárné oleje

Jako jedinečnou léči používala oleje na vlasy už Kleopatra. Stoprocentně přírodní oleje regenerují, hydratují, zlepšují strukturu vlasů a zároveň prospívají vlasovým kořínkům. Konopný olej dodává vlasům esenciální mastné kyseliny, arganový a šípkový je chrání, zvláčňují vlasové vlákno, hydratují a zklidňují podrážděnou a zánětlivou pokožku, Mezi nejčastěji využívané oleje patří také olivový, jojobový a kokosový, které můžete využít pro regenerační zábaly. Přidejte do nich i 100% přírodní esenciální oleje, jako například rozmarýnový, který posiluje kořínky a obnovuje pružnost pokožky, šalvějový a heřmánkový, které stimulují růst vlasů a regeneraci. K celkové regeneraci výborně poslouží makadamiový olej, který obsahuje vitaminy A, B a E. Lněný olej je vhodný na lupénku ve vlasové části. Avokádový olej uklidňuje svědivou pokožku, působí protizánětlivě, obsahuje velké množství vitaminů A, D, E, B a lecitin. Dýňový olej je bohatým zdrojem zinku.
Barvení vlasům nemusí škodit. Může naopak pomoci nejen k lesku, střihu s větší plasticitou a ke zjednodušení úpravy, ale také může přispět k tomu, aby se vlasy méně mastily. Důležitý je ovšem výběr barvy. Rozhodně bychom neměli nakupovat v běžné drogerii, ale spolehnout se na kvalitní přípravky u kadeřníka. Barvy by měly být šetrné, neobsahovat amoniak, resorcinol, PPD, což jsou látky, které způsobují kontaktní alergie a jsou potenciálními karcinogeny.

Myjete správně?

Nečekejte jednoznačnou odpověď na dotaz: jak často mýt své vlasy? Záleží na vás. Během jednoho mytí má proběhnout dvojí očista. Voda by měla být příjemně vlažná, určitě ne horká. První mytí zbaví vlasy prachu a stylingových přípravků, druhé zajistí dokonalejší očistu. Množství  šamponu musíte odhadnout sama podle délky vlasů. Určitě jste přišla na to, že pokud to s ním přeženete, důkladné opláchnutí je zbytečně dlouhé. Ne každý šampon je určený pro každodenní mytí. Jakmile se zaměřuje na nějaký konkrétní problém, není obvykle určený k dlouhodobému pravidelnému užívání. Svůj mycí rituál zkuste prodloužit o masáž hlavy konečky prstů, která okysličí vlasovou pokožku. Její časté provádění reguluje nadbytek vlasového mazu a podpoří růst vlasů. Kondicionér nepovažujte za zbytečnost, protože uzavře vlas a drží ho tak déle čistý, pružný, odolný. Vlasy po mytí zabalte do ručníku a nechte je chvíli odpočinout.
Do posledního pláchnutí můžete přidat jablečný ocet. Smíchejte jednu lžíci jablečného octa s půllitrem vody. Pomůže to zmírnit usazování prachových částic, zároveň dodáte vlasům lesk a lehkost. Roztok můžete i nemusíte ještě pak opláchnout čistou vodou. V jednom dni nepoužívejte zároveň kondicionér i ocet.

Horká cesta za krásou

Pokud se po umytí chystáte vlasy rovnat či vlnit, opravdu dobře je prosušte. Termoaktivní přípravky chránící vlasy před teplem lehce vetřete po celé jejich délce, ale ne ke konečkům. Při žehlení pracujte s tenčími pramínky. Nikdy nežehlete už nalakované vlasy nebo po nanesení tužidla. Žehličku nebo kulmu byste měla využívat  dvakrát, maximálně třikrát týdně. Nežeňte je na plnou teplotu, protože to bývá až 250°C. Ideální kulma a žehlička by měly mít keramický, turmalínový nebo teflonový povrch. Možná máte vysoušeč s ionizátorem, což je ideální. Vlasy jsou od přírody nabity kladně. Během vysoušení se tento kladný náboj zvětšuje. Vytváří statickou elektřinu, která tlačí na vlasové šupiny, a ty se od sebe navzájem vzdalují. Povrch vlasů pak zhrubne a zmatní. Záporné ionty vyvíjené fénem s generátorem neutralizují kladný výboj a odstraní z vlasů veškerou statickou elektřinu. Vlasové kutikuly se uzavřou, vlasy jsou pružné a snáze se upravují. Iontová technologie také posiluje působení vlasových přípravků. Foukání v předklonu je oblíbené kvůli většímu objemu vlasů, ale zároveň oslabuje vlasy v jejich délce. Foukejte je tedy ve směru jejich růstu.
Zejména při každodenním mytí, foukání, žehlení je důležité věnovat zvýšenou pozornost konečkům vlasů, které při takovém náporu trpí. Nezapomínejte na pravidelné zábaly či speciální přípravky chránící konečky před vysokými teplotami. Samozřejmostí je vlasy pravidelně zastřihávat. Říká se, že vlasy rostou cca 1 cm za měsíc. Ideální je navštěvovat kadeřnici jednou za dva měsíce a pravidelně si nechávat vlasy o kousek zkracovat.

Na výběru hřebenu či kartáče mnohem víc záleží u dlouhých či kudrnatých vlasů. Zvolte kartáč, který má plastové, zaoblené špičky. Můžete si vypomoci vlasovým olejíčkem, který vyhladí a uzavře strukturu vlasu ještě před kartáčováním. Když je kutikula naopak otevřena, vlasy mají tendenci se zacuchávat a drhnou o sebe. Udělejte si čas na důkladné rozčesání každý den, ráno i večer, a to až po konečky. Pokud jsou náchylné k cuchání, při česání si jemně přidržujte vlasy u kořínků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.