Kód pojišťovny

Zrychlete svůj metabolismus

Ilustrační obrázek

Snažíme-li se zhubnout pár kilogramů, měli bychom se zaměřit na náš metabolismus.

Zpomalený metabolismus znamená, že tělo ke svému fungování potřebuje menší množství energie. Přijímáme-li větší množství energie z jídla, než jaké spotřebujeme, nadbytečná energie se uloží v podobě nevzhledných tukových zásob. Obezita je samozřejmě spojena s množstvím onemocnění zejména srdečně-cévního aparátu, metabolických onemocnění (cukrovka II. typu), s nádorovými procesy, postižením pohybového aparátu nebo s hormonálními poruchami. Povzbuzení „pomalého“ metabolismu je tedy ze zdravotního hlediska žádoucí.

Existuje spousta doporučení, jak metabolismus „rozběhnout“, ne všechna jsou však pravdivá. Často slýcháme, že se hubne po vodě s citronem – neexistují ale žádné studie, které by to dokazovaly. Stejně tak se doporučuje sportování nalačno. Existuje studie, která porovnávala rekreační běžce, kteří v jedné skupině běhali ráno nalačno a ve druhé skupině vyběhli až po snídani. Osoby ze skupiny bez snídaně se pak během dne dojedly o něco více než běžci se snídaní.

Vydatná snídaně

Pro urychlení metabolismu jsou vhodné výživné snídaně. Přijímat větší množství jídla v první půli dne je pro nás výhodnější. Tělo rychleji zpracovává přijatou energii. Především energii přijatou ze sacharidů hned organismus využije na denní aktivity, pohyb. Zatímco čím později ke spánku jíme, máme větší šanci, že se nám rozkolísá hladina krevního cukru, která pak ovlivňuje náš pocit sytosti a hladu. Stejně tak náš mozek, který přes noc čerpá krevní cukr pro své fungování, dostane snídaní energii pro své další fungování. Ne každý je však schopen něco do sebe po ránu dostat. Snídat se dá naučit. Můžeme začít malým kouskem ovoce, mléčným nápojem, jogurtem a pozvolně přidávat. Zejména u dětí je dobré tento zvyk zafixovat co nejdříve. Děti, které snídají, mají lepší výsledky ve škole. Optimální je, když snídaně obsahuje sacharidy a bílkoviny a tvoří zhruba 10-15 procent z celodenního energetického příjmu.

Dobrý pitný režim je zásadní pro fungování celého těla, pro svalovou soustavu i pro činnost mozku. Voda pomáhá urychlit peristaltiku střev a umožňuje vyplavit škodliviny ven z těla. Pokud je krev hustší (v případě, kdy přijímáme málo tekutin), bude hůře zásobovat orgány, které pak budou také hůře pracovat. Pokud se dostaví žízeň, je to již varovný signál, neboť bychom ji neměli vůbec pocítit. Naše ledviny dokážou najedou zpracovat asi 250 ml tekutiny. Za den bychom měli vypít 30 ml/kg tělesné hmotnosti. Nemá smysl se přepíjet – pokud vypijeme více než dva až tři litry tekutin denně bez toho, že bychom vyvíjeli zvýšenou fyzickou aktivitu, budeme se cítit těžcí a unavení. Lymfatický systém spolu s ledvinami totiž nestíhají nadbytečnou tekutinu zpracovávat.

Hlavní činností lymfatického systému je odvádět z našeho těla látky škodlivé a nepotřebné.

Přesáhne-li kapacita těchto odpadních látek naše čisticí možnosti, tělo už není schopno si s nimi poradit a jejich vylučování je obtížné. V případě špatně fungující lymfy dochází k hromadění toxinů a výrazně se zpomaluje odvod metabolických zplodin z těla. Obecně platí, že čím více škodlivin musí tělo odbourat, tím více je přetížen a utlumen mízní systém a s ním i metabolismus jako celek. Lymfatický systém můžeme přetížit i provozováním náročné fyzické aktivity. Při té se vyplavuje kyselina mléčná a další odpadní látky, které metabolismus zatěžují.

Čáry se svaly

Pokud máme málo svalové hmoty, naše tělo v klidu energii nespaluje a metabolismus se stává pomalejším. Vhodným způsobem, jak zefektivnit metabolismus, je právě kombinace cvičení pro zvětšení svalové síly pomocí silového tréninku a aerobního cvičení. Aerobní aktivita (tanec, aerobik, svižná chůze) by měla trvat 45 minut. Pro zvýšení svalové síly můžeme využít váhu vlastního těla. Pro procvičování větších svalových skupin cvičíme s větší intenzitou, u menších svalů jsou vhodnější kratší série opakování. Ten, kdo chce podpořit metabolismus ke spalování tuků, si musí dávat pozor na plavání. V tomto případě plavte ve 25stupňové vodě minimálně jeden kilometr.

Ani jízda na kole, pokud nám jde o shazování kilogramů, nemusí být efektivní, zde je nutná především vytrvalost.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.