Kód pojišťovny

Dopřejte si masáž

Ilustrační obrázek

Masáž patří mezi léčebné techniky a je stará jako lidstvo samo. Je známo, že samotné dotyky ruky na lidském těle poskytují příjemné pocity a úlevu od bolesti. Již některé z prvních záznamů se o masáži zmiňují jako o léčebné metodě. Tyto záznamy pocházejí z Číny z období asi před 500 lety. Po staletí byla tato metoda rozvíjena a známá jako Anma. Její podstatou je myšlenka, že energie proudí skrze kanály, dnes známé jako meridiány, a působením na konkrétní místa na těle lze dosáhnout zlepšení zdraví. Starověké civilizace na různých místech planety vyvinuly tradiční léčebné postupy, které také zahrnovaly princip doteku. Péče o tělo, kterou známe jako masáž, se stala součástí poskytování zdravotní péče asi v roce 700 př. n. l. a byla oceňována starověkými  řeckými  lékaři.

Svalové napětí

Jeden z nejdůležitějších a dobře známých účinků klasické masáže je postupné odstraňování svalového napětí, které je způsobeno intenzivní svalovou zátěží, špatným postojem těla nebo mentálním stresem. Nadměrná svalová ztuhlost může být bolestivá. Pokud napětí není dlouhodobě ošetřeno, může vést k fyzické nerovnováze, nebo dokonce k trvalému poškození. Masáž udržuje svaly poddajné, snižuje tak riziko námahy a zranění. Dále stimuluje krevní oběh, prokrvuje svaly a sníží zmíněné svalové napětí. Sval se tak stává pružnější a umožňuje snadný pohyb.

Působení doteku a tlaku

Samotný tlak rukou terapeuta může spustit procesy uvolňování svalového napětí. Receptory na kůži vnímají jemné tření a předávají mozku uklidňující zprávy, ten následně posílá signály pro uvolnění svalů. Masážní hmaty s větším tlakem mají přímější vliv na ošetřované svaly a jsou zpravidla aplikovány až po provedení přípravných uklidňujících hmatů. Pro svaly je přínosné prokrvování, které je vyvoláno masírováním. Zvýšený krevní průtok přináší do svalů kyslík a živiny a urychluje odplavování toxických látek, jako je kyselina mléčná- odpadní látka produkovaná zatěžovanými svaly. Masáž také stimuluje nervová zakončení.

Masáž a kůže

Kůže je oblastí těla, která má z provedené masáže největší užitek. Při použití masážního oleje je účinek intenzivnější. Olej promašťuje kůži, dává ji výživné látky a zabraňuje suchosti pokožky. Mezi další pozitivní účinky patří odstranění starých kožních buněk, podpora přirozené obnovy kůže a uvolnění ucpaných pórů. Masáž má na nervová zakončení uklidňující účinek, nastartuje uvolňující účinky a působí prospěšně na všechny tělesné funkce.

Masáž a krevní oběh

Masáž způsobí stahování a uvolňování krevního řečiště, podporuje průtok krve v tepnách a

kapilárách, vylepšuje zásobování buněk kyslíkem a živinami. Efekt prokrvení pozorujeme jako dočasné zčervenání masírovaného místa. Celkový pocit uvolnění masírované osoby vede ke snížení frekvence srdečního tepu a často k poklesu krevního tlaku. Masáž nohou může zlepšit průtok krve v žilách. Jestliže je žilní návrat krve zpět do srdce nedostatečný, může způsobit vznik křečových žil. Při masáži dolních končetin je vždy důležité provádět masérské hmaty po směru toku krve v žilách, což znamená směrem k srdci. Masáž prospívá proudění krve skrz cévy, které jsou obaleny zatuhlými svaly. Když jsou masáží svaly v okolí cév protahovány změkčovány, dochází k uvolněné napětí v okolí cév a krevní průtok se vrátí opět do normálu.

Lymfatický systém

Lymfatický systém je samostatná síť cév a uzlin, která je napojená na krevní oběh. Role lymfatického systému je v odvádění přebytečné mízy z okolních tkání. Společně s mízou jsou odváděny odpadní látky a infekční organismy, které nemohou projít skrz kapilární stěnu do krevního oběhu. Míza je v těle vedena cévami a ústí do blízkých uzlin, kde specializované krevní buňky a protilátky likvidují infekční mechanismy. Část mízy je opět absorbována do krevního řečiště.

Masáž a lymfatický systém

Masáž poskytuje lymfatickému systému účinnou pomoc při odvádění mízy, a pomáhá tak z těla odplavit odpadní látky. Zvýšený odtok přebytečné tekutiny může být užitečný pro jedince, kteří trpí zadržováním vody v organismu. Největší přínos pro lymfatický systém má celková masáž. Existují speciální masáže, které jsou zaměřeny pouze na lymfatický systém.

Rozprouděná lymfa

Lymfatický systém nemá srdce jako krevní systém, lymfa je stimulována pohybem kosterního svalstva, a proto pohyb je pro lymfu velmi důležitý. Lidé, kteří nemají dostatečné množství pohybu, nemohou mít také správně fungující lymfatický systém.

Lymfatické masáže

Speciální lymfodrenáže pomáhají k rozpohybování lymfy v těle přes lymfatické uzliny, a tím odchodu škodlivých látek, které jsou v těle zadržovány. Organismu to napomáhá k odstranění velké zátěže a k revitalizaci sil. Je potřeba také zdůraznit kladný vliv lymfatických masáží na nervovou soustavu a imunologickou obranu organismu. Lymfatické masáže jsou velmi příjemné, protože „odlehčují“ a zmírňují pocit únavy a tíhy v těle. Mají zcela odlišný charakter a postup než klasické masáže. Za velmi podstatné se považuje vyprázdnění hlavních lymfatických uzlin těla, v přesném sledu a pomalém tempu. V případě, že klient jde na přístrojovou lymfodrenáž, je potřeba vždy dbát na to, aby byly lymfatické uzliny vyprázdněny, jinak může dojít k zdravotním nepříjemnostem a komplikacím. 

Přetížení lymfatického systému

V případě přetížení lymfatického systému toxiny, parazity nebo v důsledku překyselení apod. může dojít ke zduření lymfatických uzlin a ztrácí se jejich schopnost obrany. Jistě všichni jsme zažili zduření krčních mandlí při napadení organismu infekcí. Jakákoli nadměrná zátěž, vzniklé jizvy po úrazech nebo operativních výkonech, staré infekce v mandlích nebo kolem zubů v čelistech jsou rušivými momenty pro organismus a mohou zpomalit nebo zastavit průchod lymfy, způsobit otok, napětí bolestivé stavy nebo zánětlivé změny v okolí i na vzdálených místech. V důsledku takového stavu následně dochází k únavě nohou, později celého těla, psychickým podrážděním, otokům zejména v oblasti kotníků, zápěstí, břiše nebo obličeji.

Kdy je lymfodrenáž vhodná?

Mezi stavy, při kterých lze doporučit lymfodrenáž patří zejména:

  •          Pocit unavených nohou, celulitida.
  •          Stavy nezbytné pro podporu metabolismu a zrychlení jeho činnosti.
  •          Korekce žilní nedostatečnosti a prevence otoků a vzniku křečových žil.
  •          Stavy vyžadující detoxikaci organismu.
  •          Vrozené nebo získané postižení mízního systému.
  •          Zpevnění podkoží, zpomalení procesu stárnutí a oddálení vzniku vrásek.
  •          Otoky nohou a kloubů.

Masáž a nervový systém

Při doteku masírované osoby, dochází k okamžité reakci nervového systému. Receptory blízko povrchu kůže zaznamenají dotek a spustí celou řadu reakcí. Jemný tlak ovlivňuje vegetativní nervstvo a vyvolává mentální a svalové uvolnění. Dalším efektem může být zpomalení srdeční frekvence, omezení aktivity žláz a urychlení procesu trávení. Pocit uvolnění napomáhá vyplavovat hormony, které ovlivňují naše příjemné pocity. Stimuluje produkci endorfinů – pro tělo přirozených hormonů dobré nálady - a omezuje tvorbu adrenalinu.

Masáž a dýchání

Povrchní a mělké dýchání může být způsobeno různými fyzickými nemocemi nebo mentálním stresem. Masáž ovlivňuje vegetativní nervstvo a povzbuzuje hlubší dýchání. Pomocí masáže dochází také k usnadnění samotného fyzického procesu dýchání, protože změkčením a protažením mezižeberních svalům umožní větší roztažení hrudního koše a zvýší objem plic.

Svaly a kosti

Kosterní svaly jsou hlavními strůjci pohybu a pomocí šlach jsou připojeny ke kostem a svým zkracováním a prodlužováním pohybují končetinami nebo jinými částmi těla tak, jak jim přikazuje mozek. Ve většině případů pracují svaly v párech, když se jeden sval zkracuje, jeho protějšek se uvolní a umožní pohyb do určitého úhlu. I když zrovna nejme v pohybu, tak určité kosterní svaly jsou neustále zapojeny, aby udržovaly tělo v určité pozici.

Struktura svalů

Svaly jsou tvoření pomocí svalových vláken, které jsou spojeny a uzavřeny do svazků umístěných v pojivové tkáni. Svalová vlákna tvoří tenké nitky. Při zkracování nebo protahování po sobě svalová vlákna mohou volně klouzat. Potřebná energie pro pohyb je do svalů po celém těle dodávána tenkými cévami.

Hudba a vůně

Příjemná hudba může vytvořit vhodnou atmosféru pro relaxaci, ale měla by být ztlumená a hrát v pozadí. Vždy je však nutné zeptat se masírované osoby, zda si hudbu přeje. Přece jenom žijeme v době, kdy je hluku a vjemů, které na člověka působí víc než dost. Používáním vůně lze výrazně ovlivnit průběh masáže. Existuje celá řada způsobů, jak provonět místnost, avšak s vůněmi je třeba zacházet opatrně a nic se nesmí přehánět. Každý člověk reaguje na vůně jiným způsobem a příliš provoněná místnost by mohla mít na průběh masáže opačný účinek.

Co dělat po masáži?

Po masáži se doporučuje pít dostatečné množství vody, vyhnout se nadměrné fyzické zátěži a dopřát si spíše klid a tak účinek masáže daleko více vychutnáme. Dopřejeme si lehčí jídlo a v průběhu dvanácti hodin vnímejme reakce našeho těla.

Automasážní techniky

Úleva a pohodlí, kterou poskytuje při masáži terapeut je neocenitelná, avšak můžeme se ocitnout v situaci, kdy je potřeba ulevit si od bolestí zad nebo ztuhlosti svalů a masér ani nikdo blízky není k dispozici. Může se jednat o situaci, kdy jsme v práci a začíná se projevovat bolest hlavy, nebo začíná být patrná bolestivá ztuhlost v zádech. Určitě dobře sami zvládneme masáž spánků a obličeje a propracovat zadní stranu krku a oblast ramen.

Sportovní masáž

Sportovní masáž je ucelený soubor masážních hmatů, které mají připravit sportovce na co nejlepší výkon nebo směřuje k odstranění nahromaděné únavy. Často je u sportovců běžnou součástí jejich sportovní přípravy a podle účinku, který má splňovat se rozlišují různé typy sportovní masáže. Těsně před závodem se používá zvláštní masáž, která prokrvuje a prohřívá organismus. Dále ji můžeme rozdělit na masáž pohotovostní, přípravnou, odstraňující únavu, o přestávkách mezi výkony a léčebnou. Nejčastěji se však u sportovců používá masáž odstraňující únavu, která napomáhá k rychlému vyplavení tzv. únavových látek ze svalstva a k urychlení celkové regenerace.  Masáž se vždy aplikuje po dohodě s trenérem sportovcem a je výbornou prevencí před zrněním a úrazem.

Zásady pro poskytnutí masáže

  •          Pokud se rozhodneme absolvovat masáž, měli bychom se přesvědčit, zda má masér potřebnou kvalifikaci, která ho opravňuje k provádění masáží. Masér se potom cíleně zeptá na současné potíže, zda berete nějaké léky, zhodnotí indikaci pro masáž a vyloučí případné kontraindikace, které by mohly být překážkou k vykonání masáže. Poté doporučí vhodný typ masáže nebo další doplňující terapii.
  •          U masáže bychom neměli trpět bolestí, i když masáž zpočátku nemusí být úplně příjemná. V případě pochybností vše prodiskutujeme s terapeutem a způsob přítlaku by měl být přizpůsoben našim pocitům a zdravotnímu stavu.
  •          Před masáží bychom měli být vyprázdnění, konzumace jídla je vhodná 2 až 3 hodiny před masáží.
  •          Léčebnou a rehabilitační masáž podstupujeme pouze na doporučení lékaře, nebo přinejmenším jeho s vědomím, zejména pokud jsme po úraze, operaci nebo delší nemoci.
  •          Profesionální masér je odborně zdatný a nikdy nedělá úkony, které by mohly negativně ovlivnit zdraví masírovaného. 

Thajské a medové masáže 

Na popularitě získávají také tradiční thajské masáže Shiatsu, masáž lávovými kameny nebo medová masáž, která je jednou z prastarých metod lidového léčitelství. Při medové masáži působí léčivá síla včelího medu procházející pokožkou přímo do organismu. Během masáže jsou vylučovány škodlivé usazeniny a jedy až z hloubi tělesných dutin. Přes důležité reflexní zóny zad stimuluje medová masáž činnost orgánů těla, které k nim náleží. Při jejich onemocnění se může podstatně podílet na vyléčení. Medová masáž má silný vliv na celý organismus, doporučuje se při vyčerpání, slabosti, v důsledku stresu, při stavech vhodných k detoxikaci. Medová hmota napomáhá k obnově přirozené obranyschopnosti organismu, doporučuje se zejména u typických civilizačních onemocnění, např. při potížích srdečního oběhu, revmatických chorobách kloubů, žaludečních a střevních neurózách, chronické rýmě, poruchách spánku atd. 

Další účinky masáží 

Masáž působí pozitivně na vnitřní orgány a nervovou soustavu. Mírná, pomalá a lehká masáž má na organismus uklidňující vliv, nepravidelná, rychlá, silnější masáž s nepravidelným tempem, silnější intenzitou působí spíše dráždivě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.