Kód pojišťovny

Žaludek

Ilustrační obrázek

Proces trávení začíná v ústech, kde začínají sliny štěpit škrob v potravě v jednoduchou formu cukru. Sliny zvlhčují potravu, aby mohla snadněji sklouzávat jícnem do žaludku, který pak produkuje silné kyselé trávicí šťávy, aby mohlo dojít k rozkladu bílkovin. Napínání a uvolňování svalů žaludku stimuluje smísení potravy spolu s enzymy, a tak vzniká tekutina, které se říká trávenina neboli chymus. Částečně strávená potrava je potom propuštěna do dvanáctníku a tam se přidají další trávicí šťávy ze žlučníku a slinivky břišní, aby dále probíhal trávicí proces.

Tradiční čínská medicína

Podle tradiční čínské medicíny je žaludek také nazýván „Mořem výživy“.  Je první stanicí příjmu a přeměny potravy a nápojů v energii. Žaludek nechá potravu „zrát a rozkládat“, posílá její nečisté součásti do tenkého střeva, čisté součásti však do sleziny, která dále rozděluje získanou energii. Jestliže tento postup funguje efektivně, pak jsou trávení a látková výměna dokonalé a dotyčná osoba má silnou a zdravou chuť k jídlu. Z tohoto důvodu mohou někteří lidé sníst velké množství potravy, aniž by přitom přibírali n hmotnosti. Obráceně může osoba se slabým žaludkem a slabým trávením přibrat tři kila, když se jen podívá na zákusek! Žaludeční energie míří dolů, jako se dolů přirozeně pohybují také voda a živiny, aby mohlo dojít k procesu trávení, k přisvojení a vyloučení součástí potravy. Pokud dojde k narušení energie a pohybuje se nahoru, dochází k příznakům jako říhání, škytavky nevolnost nebo zvracení. Reflexní plocha žaludku se nachází pod bránicí, která rovněž v emoční rovině souvisí s žaludkem.

Blokáda meridiánu žaludku

Meridián žaludku patří mezi jediný meridián, který proniká všemi hlavními tělesnými orgány. Meridián začíná pod okem a špatný stav očí, např. zánět spojivek nebo ječné zrno, může být příznakem, že meridián žaludku je oslabený. V rámci vztahu pěti elementů kontroluje a současně ztrácí kontrolu nad elementem vody, to znamená, že rovnováha kyselého a zásaditého nebo nerovnováha v žaludku, slezině a slinivce a kontroluje nebo ztrácí kontrolu nad elementem vody. Chrápání a nemoci nosních mandlí také vypovídají o blokádě meridiánu žaludku.

Nerovnováha ve žlázách s vnitřní sekrecí

Bývá popisována jako důvod pro vznik akné, zejména u žen, kde se potíže s kůží připisují zejména menstruačnímu cyklu. Meridián žaludku vede přes vaječníky a akné je projevem hormonální nerovnováhy, ale nerovnováha kyselosti/zásaditosti a krevního cukru, které se během menstruace stupňují a měly by být považovány za hlavní příčinu akné. Akné je dále projevem dysfunkce vaječníků a užívání antikoncepce pouze přispívá k budoucím potížím. 

Související svaly

Velký prsní sval napomáhá rotaci v rameni. V případě ošetření jeho reflexních plošek ovlivníme jak žaludek, tak i emoční centra v mozku. Zvedače lopatky na zadní straně ramen a šíje bývají často slabé a způsobují blokádu krční páteře a omezení hybnosti hlavy. Pokud je v tomto svalu neustálé napětí, je vhodné to terapeuticky ošetřit. Šíjové svaly se nacházejí po stranách šíje. Mohou se velmi snadno zablokovat, například po úrazech. Tyto svaly nejsou tak silné jako svaly vzadu na krku. Pokud jsou svaly vpředu slabé, krk se formuje do písmene C a vzniká špatné postavení páteře. V důsledku toho může dojít k bolestem hlavy a napětí v ramenou.

Vhodné stravování

Potrava, kterou přijímáme, jej jeden z nejdůležitějších faktorů pro zdravý a dobrý zdravotní stav žaludku. Naše chování při přijímání potravy má svůj význam. Číňané tradičně zdůrazňují důležitost pravidelných jídel, což se dnes pro mnoho lidí stalo velice nezvyklým. Často hltáme oběd nebo večeři či nějakou maličkost, protože ji vidíme před sebou, a nedovolíme tak tělu, aby vyrobilo dostatek kyseliny solné, aby dotyčná potravina mohla být také správně rozložena. Bez skutečného hladu nemůže být potrava, která dorazí do žaludku, správně rozložena a z toho vzniknou zdravotní problémy.

Tipy pro výživu

  •          Nekonzumovat velké množství potravy, protože žaludek nedokáže potravu správným způsobem strávit.
  •          Nepřetržité mlsání a rychlé jezení nedají žaludku dostatek času, aby potravu strávil.
  •          Podvýživa nebo špatná výživa na základě přísných redukčních diet může oslabit energii žaludku a sleziny.
  •          Nekonzumujme jídlo ve stoji nebo za chůze, protože to může vést ke stagnaci energie žaludku.

Fasfoodové pokrmy

Pravidelné stravování ve fastfoodech přináší velké riziko vzniku civilizačních onemocnění. Vede k rychlému tloustnutí a přemírou konzumace nezdravých tuků a soli zvyšuje počet kardiovaskulárních onemocnění, protože sůl vede ke vzniku ledvinových kamenů a k onemocnění žaludku.  Pokud se tímto způsobem stravují mladí lidé v období růstu, chybí jim celá řada vitaminů a minerálních látek, což zase zvyšuje riziko onemocnění pohybového aparátu a větší náchylnost k různým alergiím. Konzumované jídlo také ovlivňuje naší emoční stránku a u dětí může nezdravý způsob stravování vést k ještě větší hyperaktivitě. Nezdravá strava nebo jednostranné stravování způsobuje na organismu zbytečně napáchané škody.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.