Kód pojišťovny

Láká vás to naboso?

Ilustrační obrázek

Bosá chůze je trend, který nám připomíná dobře míněné rady o chození v trávě a po kamíncích. V poslední době je v módě vracet se k přírodě – a to se nevyhnulo ani obouvání. Objevily se tzv. barefoot boty, které mají ozdravit nohy i náš tělesný postoj.
Boty nazývané v Česku barefoot (v angličtině toto slovo označuje bosé nohy) se jinak nazývají také minimalistické boty. Jde o obuv, v níž by se chůze měla co nejvíce blížit chůzi naboso, vyznačuje se volnou a širokou špičkou (někdy i s oddělenými prsty) a velmi měkkou podrážkou (tloušťka 3-6 mm), a navíc takové boty nemají žádný podpatek ani tvarovanou klenbu.

Odborníci ale nejsou v názoru na prospěšnost tohoto trendu jednotní. Chůze naboso s sebou nese i rizika – tím největším není to, že si můžeme rozříznout nohu. Způsob, jakým člověk bez bot nebo v barefoot obuvi drží rovnováhu nebo se pohybuje, je totiž jiný než ten, který jsme si vytvořili za dobu, kdy jsme nosili běžnou obuv. Jiný způsob pohybu může být pro tělo šokem, který způsobí problémy.

Lidé chodili tisíce let naboso, Indové, Afričané chodí bez bot stále. Jejich noha je na tuto činnost adaptovaná, ploska má hyperkeratózu, noha je svalnatá a stabilní. Oproti tomu u nás v Evropě je noha odmala obouvána do pevné obuvi. Pokud se chceme dostat sto let nazpět, je potřeba chůzi naboso nebo v minimalistických botách pozvolna dávkovat a vnímat vlastní tělo. V případě již malých bolestí chodidla je třeba přestat. Pokud totiž člověk s „novým stylem“ chůze něco přežene, může to mít i nepříjemné následky. Při razantnějším používání minimalistických bot nebo běhu naboso jsou běžné únavové zlomeniny dolní končetiny, ale také je velké riziko zánětu měkkých tkání chodidla či zánětů obalů Achillovy šlachy. Potíže hrozí především lidem, kteří mají nějakou vadu dolních končetin. Mnoho lidí má biomechanickou vadu či asymetrii lokomoce, ani o tom nevědí, a chůze naboso jejich problémy zvětšuje. Mnoho z nás také trpí plochonožím, máme chybné postavení kotníků, klinicky němé patní ostruhy, počínající artrózu nosných kloubů dolních končetin, prediabetes a mnoho dalších onemocnění, která zatím nejsou zjištěna.
Chůzi naboso by se měl vyhnout každý, kdo má ortopedickou vadu nebo neurologickou vadu dolních končetin (tento problém znají hlavně diabetici). Odborníci chůzi naboso nedoporučují ani lidem, kteří se pohybují na pevných površích (asfalt, beton, dlažba). Celodenní pohyb po městě v „lehkých“ botách je pro nohy velkou zátěží,  a navíc stimulace nohy přírodním povrchem v tomto případě zcela chybí.

Máte-li chuť si chůzi naboso vyzkoušet, jděte do toho. Zcela zdravý a trénovaný člověk by chůzi naboso vyzkoušet mohl. Takto zdravých lidí je ale jen 15 procent.
Každá změna povrchu je pro chodidlo a receptory v něm podnětem, což platí i pro bosé chození v bytě. Cvičení naboso je obecně velmi vhodné.  Dobré je pomalejší cvičení typu pilates a jóga, bosí můžete být i v posilovně. Během cvičení vnímáte postavení chodidla a to, jak jeho aktivace mění napětí a postavení jednotlivých částí těla. Pokud se vám špatně hojí rány nebo trpíte onemocněním, které snižuje citlivost či prokrvení nohou, chození naboso pro vás není dobré. Důležité je nohy zatěžovat postupně. Než se vydáte na celodenní túru bez bot, měla by být vaše noha v dobré kondici – pružná, ohebná a kůže mechanicky odolná.

Děti a chůze naboso

Pokud má dítě zcela zdravou nohu, může chodit naboso bez omezení. Bohužel se dnes jedná spíše o ojedinělé případy. Mnoho dětí již odmala (aniž by ještě používaly obuv) zřetelně šmajdá, vtáčí či vytáčí nohu, mnoho dětí má asymetrické postavení kolen, vrozené vady kyčlí. Potom se může stát každodenní používání barefootových bot spíše přítěží. Na druhou stranu by bylo vhodné méně používat sandály s pevnou patou ve školkách, kde je podobná obuv vyžadována. Velmi zajímavým prvkem je stimulace nohy dítěte 3D povrchem. Noha by se měla denně přizpůsobovat nerovnému terénu a děti, které jsou takto trénované, pak mohou používat i minimalistické boty.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.