Kód pojišťovny

Opar se objeví v nemoci i ve stresu

Ilustrační obrázek

Je neuvěřitelné, že 80 % populace je nositelem viru HSV 1, který je zodpovědný za vznik oparu.
Příčinou vzniku nepříjemného puchýřku je virus zvaný herpes simplex, který může být v těle skryt velice dlouhou dobu. Projeví se až v případě, když se virus aktivuje, což se stává z několika příčin. Nejčastěji proto, že je naše tělo oslabeno stresem, únavou, hormonálními změnami, nemocí nebo vlivem chladu.

Opar začíná nepříjemnými pocity svědění a většinou druhý den se již objevují puchýřky. V tomto stadiu je opar zduřelý, svědí, pálí a může i bolet. Za několik dní puchýř praskne, začne vysychat a udělá se na něm strup. Celý proces trvá většinou sedm až deset dní. Komplikace mohou nastat při infikování ložiska bakteriemi, kdy se puchýře zakalí a opar se pokryje mokvajícími běložlutými nánosy. Okolí oparu pak může být nateklé a může se přidružit i zvýšená teplota. Po takovém průběhu infekce mohou zůstat na pokožce jizvy a změny zbarvení kůže.

Opar je velice infekční v době mezi objevením se a vznikem krusty. Nebezpečný je proto jakýkoliv kontakt s partnerem, ať už se jedná o líbání, či používání stejné skleničky. Proto je dobré se kontaktu s partnerem až do vysušení oparu vyhýbat, aby nedošlo k přenesení viru.

Nesahat, nestrhávat…

Aby se opar hojil, je důležité, abyste ho nijak nepoškozovali. Opar by se mohl roznést na větší plochu. Opar nikdy nemačkejte, nepropichujte, jinak si zaděláváte na bakteriální infekci. Velkou pozornost věnujte tomu, abyste se nedotkli  oblasti očí nebo genitálií poté, co jste so dotkli oparu.
Nepříjemným pocitům nejlépe zabráníme přikládáním studených obkladů, můžeme i ledovat. Je vhodné používat tekuté krytí na opary, které pomůže zabránit kontaktu s oparem díky speciálním aplikátorům, pomocí nichž se tekuté krytí na postižené místo nanáší. Tekuté krytí nejen chrání, ale zároveň podporuje hojení oparu. Léčbu mohou urychlit i antivirové přípravky s acycloviry, které seženete ve formě tablet či mastí. S léčbou se musí začít včas, nejlépe ještě před vznikem puchýřku.

Účinnou prevencí vzniku oparu pak může být eliminace faktoru, který opar vyvolává. Mezi ně patří zejména vystavování se přímému slunci, nezdravé stravování, kouření, nedostatek pohybu a spánku. Používání krému s ochranným UV filtrem na rty vás může chránit před recidivou oparů, které jsou spouštěny slunečním svitem. Poohlédněte se po ochraně speciálně navržené pro rty s ochranným faktorem nejméně 15.
Starý kartáček vyměňte za nový hned, jak ucítíte známé nepříjemné svědění ohlašující příchod oparu. Tento kartáček vyhoďte, až opar zmizí, a opět si pořiďte nový. Kartáčky na zuby jsou totiž vhodným místem pro přežití viru, a pokud byste ho nevyměnili, hrozí další infekce.

Potrápit nás mohou i afty

Jedná se o bolestivé vřídky, které se utvářejí uvnitř ústní dutiny. Taktéž se projevují svěděním a pálivým pocitem. Afty vznikají v důsledku stresu a následně imunitní reakce organismu na bakterie, které se běžně vyskytují v ústní dutině. Afty nejsou nakažlivé a získat je můžeme mnoha způsoby: kontaktem s ulomeným zubem nebo ostrou plombou, používáním nevhodného kartáčku nebo častou konzumací příliš kořeněné stravy.

Afty jsou doprovázeny velkou bolestí při jídle a během mluvení. Většinou jsou menší, bílé až nažloutlé barvy. Neléčené afty mohou na sliznici přetrvat jeden až tři týdny. Objevují se uvnitř dutiny ústní – na jazyku, na patře, dásních, sliznici rtů a tváří.
Afty nepředstavují vážné nebezpečí, ale svou velkou bolestivostí znepříjemňují život. Vzniklé afty potírejte výtažkem z čajovníku australského, grapefruitových jadérek nebo vodilky. Zvyšte příjem vitaminů B a C. Vitamin C zvyšuje imunitu a napomáhá hojení sliznic, nedostatek vitaminu B bývá často příčinou zvýšené tvorby aft.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.