Kód pojišťovny

Intimní potíže trápí většinu žen

Ilustrační obrázek

Čas od času se každá žena potká s nějakým gynekologickým problémem, ať už se jedná o kvasinkovou infekci, nebo bakteriální vaginózu.
Mezi běžné gynekologické obtíže patří poruchy menstruačního cyklu, nepravidelné krvácení, výtok z pochvy, akutní zánětlivá onemocnění, krvácení po menopauze, ale třeba i nespokojenost s antikoncepcí nebo neplodnost.

Kvasinkové infekce nepostihují jen intimní partie

Kvasinkové infekce si většina žen spojuje s gynekologickými záněty. Tedy s obtěžujícím svěděním, pálením a výtokem. Kvasinkový zánět (mykóza) se objeví, pokud se objeví kvasinky – nejčastěji se jedná o druh Candida albicans. Narušené poševní prostředí přináší velmi nepříjemné obtíže.
Vaginální infekce patří bohužel k poměrně běžným ženským onemocněním, aspoň jednou za život se s nimi setká až 75 procent žen. A nejčastějšími jsou kvasinkové infekce a vaginózy. Spousta žen ale netuší, že je mezi nimi rozdíl. Mykóza vzniká při přemnožení kvasinek, které jsou přirozenou součástí poševní mikroflóry a za normálních podmínek nezpůsobují žádné potíže. Charakteristickým průvodním jevem přemnožení kvasinek bývá hutný, hrudkovitý a nepáchnoucí výtok. Časté je také svědění, začervenání nebo otok. Velmi často se vyskytuje v předmenstruačním období a také u těch žen, které to přehánějí s hygienou.

Vaginózu na rozdíl od kvasinkové infekce způsobují bakterie, nikoliv kvasinky. Charakterizuje ji slabší či hojnější vodnatý výtok s typickým rybím zápachem. Svědění není tak intenzivní jako u mykózy a objevuje se spíše po menstruaci. Při vaginóze dochází k přemnožení bakterií a k poklesu množství laktobacilů (ty mají větší zastoupení a chrání vagínu před pomnožením ostatních bakterií a vznikem obtíží) a následnému přemnožení ostatních bakterií, které vyvolávají obtíže. K bakteriální infekci však může dojít i zanesením bakterií z vnějšího prostředí do pochvy, například pohlavním stykem.

Nač nezapomenout

Jedním z častých důvodů, proč ženy musí sáhnout po léčivých přípravcích proti kvasinkám nebo vyhledat gynekologa, je užívání některých antibiotik. Ta totiž dokážou vymýtit škodlivé bakterie například při zánětech dýchacích cest, ale také zlikvidovat prospěné mikroorganismy zajišťující zdravé prostředí v pochvě. Vhodným pomocníkem při užívání antibiotik mohou být například vaginální probiotika, která podporují co nejpřirozenější mikrobiální flóru. Do intimní oblasti dodají laktobacily, které ochrání pochvu před přemnožením škodlivých mikroorganismů.

Po koupání nezůstávejte v mokrých plavkách – způsobují nejen prochlazení, ale také poruchu mikroprostředí v oblasti zevního genitálu, a tudíž větší šanci infekce nebo ke vzniku zánětu močových cest. Nejjednodušším opatřením je v tomto směru důsledné převlékání do suchých plavek po koupání a vyhýbání se sezení na mokrém nebo vlhkém povrchu. Pozor na kvalitu vody, ve které se koupete. Příliš teplá usnadňuje mikroorganismům, aby rostly a množily se. Chlor taky není ideální, protože způsobuje podráždění pokožky a naruší poševní mikroflóru.

Úzké džíny, přiléhavá tanga z umělých materiálů nebo těsné kraťasy mohou také přispět k přemnožení kvasinek. Těsné a neprodyšné oblečení totiž vytváří vhodné životní podmínky pro kvasinky – teplo a vlhko.

U opakovaných infekcí praktikujte pohlavní styk jen s prezervativem, Komplikace u opakovaných či špatně léčených poševních infekcí jsou nepříjemné. Hrozí, že se dostanou do vyšších partií, respektive do malé pánve – mohou způsobit srůsty v oblasti vejcovodů, vaječníků i malé pánve s možnou pozdější neplodností.

Vhodná strava

Pomocí stravy můžete vytvořit fyziologickou rovnováhu zdravých bakterií a kvasinek v trávicím traktu. Pokud vás často trápí mykotické záněty, je na místě dodržovat přísnou protikvasinkovou dietu s omezeným příjmem cukrů. Dietu je vhodné kombinovat s enzymatickou imunoterapií typu Wobenzym.

Jezte jogurt. Průzkumy prokázaly, že u žen trpících opakovanou kvasinkovou infekcí se podařilo snížit častost recidiv tím, že jedly denně jogurt. Z jogurtu máte dvojí prospěch – jednak jíte potravinou s nízkou hladinou tuku a vysokým obsahem vápníku a bílkovin, a navíc obsažené laktobacily přispívají k udržení normální mikroflóry jak ve střevě, tak v pochvě. Odborníci doporučují jíst denně 250 ml bílého jogurtu s živými kulturami. Existuje spousta potravin, které mají prokazatelně protikvasinkový efekt. Jsou to: česnek, cibule, křen. Můžete konzumovat i detoxikační potraviny, jako jsou mrkev, řepa, celer, petržel, avokádo, zázvor, rukola či jablka.

Vyšetření a léčba

První informace o poševních infekcích hledají ženy na internetu (60 %), teprve pak se jdou poradit s odborníkem, buď s lékařem (48 %), nebo lékárníkem (20 %). V případě prvních obtíží bakteriální vaginózy se na lékaře obrátí téměř 28 procent žen, 15 procent se poradí v lékárně a 11 procent si dokáže určit vhodný způsob léčby samo.

Jediným spolehlivým způsobem, jak zjistit, co přesně  gynekologický zánět způsobuje, je poševní stěr. Podle výsledků pak může gynekolog nasadit léčbu – v případě potvrzení kvasinkové infekce jsou to antimykotika. Pokud zrovna nemáte možnost nechat se vyšetřit u lékaře, můžete si zakoupit volně prodejný lék proti kvasinkám. Pro případ samoléčby kandidózy je k dispozici řada lokálních antimykotik ve formě mastí, gelů, globulí nebo vaginálních tablet. Léčba nekomplikovaných zánětů zabere přibližně týden. Při kvasinkové infekci je žádoucí omezit přísun cukru ve stravě, protože právě cukr je pro kvasinky ideální potravou. Zkuste používat antimykotické probiotické tampony. Ty pomohou obnovit nebo udržet narušenou vaginální mikroflóru, která se projevuje výtoky nebo svěděním. Pokud by svědění a potíže neustávaly, je nutné navštívit lékaře, který určí, o jakou infekci se jedná, a může nasadit účinnější léky. V případě vaginózy je nutné někdy nasadit antibiotika s obsahem metronidazolu, nifuratelu nebo klindamycinu, která jsou ale pouze na lékařský předpis.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.