Kód pojišťovny

Bolestivé klouby

Ilustrační obrázek

Bolesti kloubů dosahují v současné době takřka rozměrů epidemie a trápí jedince všech věkových kategorií. Bolestivé poruchy vznikají z celé řady příčin: sedavý způsob života, dlouhodobé přetěžování kloubů, nevhodná strava, úrazy apod. U vrcholových sportovců mohou být bolesti kloubů způsobeny zejména přetížením a mechanickým opotřebením, u lidí středního a staršího věku hraje roli navíc zanesení kloubů toxiny, látkami a přebytky, které tam nepatří. Klouby jsou navíc také dobrým skladištěm.

Kloub z pohledu anatomie

Kloub je anatomická struktura, v které se spojují dvě nebo více kostí. Klouby se dělí podle stupně vzájemné pohyblivosti, spojovaných kostí, podle druhu pohybu, který tyto kosti mohou vykonávat, nebo podle druhu tkáně, která kosti spojuje. V souvislosti s pohyby, které kosti mohou vykonávat se pak klouby dělí na: závěsové (loket), kondylové koleno), ovalné (zápěstí), kulovité (rameno), ploché (kosti chodidla), čepové (krk) a sedlové (kotník). Povrch kostí tvoří tzv. kondyly, které jsou pokryty sklovitou chrupavkou. V pohyblivých nebo polopohyblivých kloubech je kolem ní synoviální (tíhová) membrána. Tato membrána obsahuje synoviální tekutinu neboli kloubní maz, který zmenšuje tření mezi vzájemně se dotýkajícími povrchy. Slouží tedy k usnadnění pohybu. Kloubní hlavice kostí, spojených tímto druhem kloubu, obklopuje vazivový obal, který nazýváme kloubní pouzdro, jež je tvořeno propletenými svazky hutné pojivové tkáně, často s obsahem tuku. Uvnitř se nachází velmi důležitá vrstva nazývající se kloubní výstelka. Funkce spojování kostí, kterou plní kloubní pouzdro, je propojena s funkcemi kloubních vazů, pruhů nepružné vazivové tkáně, které zabraňují kostem vzdálit se od sebe.

Kloubní poruchy

V případě poruchy nebo zánětu kloubů hovoříme o artritidě (zánětu kloubu) a existuje více než sto různých typů. Mezi nejběžnější patří osteoartritida a revmatická artritida. Mezi třetí nejběžnější formu kloubního onemocnění patří dna, kdy se v kloubech hromadí krystaly kyseliny močové. Osteoartritida způsobuje otok, bolestivost a ztuhlost a někdy také deformaci kloubu. Chrupavka pokrývá kosti spojené kloubem a tlumí nárazy. Při jejím opotřebení dochází při pohybu kloubu ke tření kostí. Revmatická artritida se vyznacuje zanícením tkání, šlach, a kloubních vazů. Zánět v kloubu brání pohybu a kromě toho blokuje jeho výživu.

Obtížný pohyb

Lidé, kteří mají opotřebované nebo zanícené klouby se pohybují pouze s obtížemi, protože dochází k tuhnutí kloubů, otokům a bolestem. Osteoartritida postihuje zejména kyčle, páteř, kolena a revmatická artritida napadá zejména ruce, kolena a chodidla. Dna se týká hlavně kloubů prstů, nohou a palců u nohy. Ať už se jedná o změny degenerativní nebo zánětlivé, výsledkem bývá velká bolestivost a zhoršení pohyblivosti kloubů.

Analgetika

Léky proti bolestem a kortikoidy doporučují odborníci používat s rozumem a spíše výjimečně nebo alespoň s určitými přestávkami. Místo toho k úlevě od bolesti vyzkoušejte také jiné ověřené alternativní postupy (obklady, koupele, masti, rašelinu, masáže apod.).

Naše klouby a ledviny

V souvislosti s klouby nesmíme zapomínat na ledviny, které naše klouby významnou měrou ovlivňují. Z hlediska tradiční čínské medicíny energeticky oslabuje ledviny strach a veškeré emoce s ním spojené, minerály (především vápník) se mohou ukládat jinde než v kostech a kosti pak řídnou a vápenaté usazeniny v kloubech poškozují kloubní chrupavku a vedou k bolestivým deformitám. Může také dojít k poškození cévního systému nebo se v různých orgánech tvoří kamínky.

Imunitní systém

Další skupina nemocí našich kloubů souvisí s imunitním systémem, kdy zmatená imunita ničí buňky vlastního těla – v takovém případě buňky kloubů. Zde hrají hlavní roli střeva, která přímo ovlivňují náš imunitní systém. Kromě toho se na kloubech může podepisovat i stav našich jater. Pro klouby je nejvíce zatěžující tabák, brambory, rajčata nebo lilek. Obsahují totiž toxické alkaloidy a mají nevyvážený poměr sodíku a draslíku. Vysazení lilkovitých rostlin ze stravy může kloubům velice ulevit. Také nadbytek bílkovin je pro klouby škodlivý, stejně jako jejich nedostatek. Velmi prospěšná je strava založená na nepečených obilných zrnech (vařená pohanka, jáhly, rýže), zelenině (tepelně upravované i syrové), ovoci, luštěninách. Kloubům také škodí překyselení organismu, přičemž nejvíce ze všeho nás překyseluje bílý cukr. Aby organismus mohl jeho kyselinotvornost neutralizovat, čerpá ze zásob cenných minerálů. Velmi dobrým zdrojem zásadité reakce v těle je zelenina a olejnatá semena.

Doporučená strava

Pro jedince trpící artritidou se doporučuje užívání vitaminů, především E, selenu, zinku, vhodných potravinových doplňků, jako je olej z pupalky dvouleté, nebo mořské řasy. Pro tvorbu kolagenu je velmi důležitá síra, která je součástí vazivových a podpůrných tkání. Můžeme ji doplňovat pomocí stravy nebo formou léčivých koupelí. Síra je stavebním kamenem pro proteiny a pojivové tkáně, tvoří naši tělesnou hmotu a je důležitá pro enzymy, které řídí velké množství chemických reakcí. Dále nás chrání před toxicitou, škodlivým oxidačním stresem, neboli likviduje nebezpečné volné radikály. Síra je také nazývána minerálem krásy, protože je nezbytná pro zdravé a silné vlasy, nehty a krásnou a pružnou pokožku. Pomoci síry můžeme zlepšit zdraví kloubů, zmírnit artritické potíže, zlepšit funkčnost kloubů, jejich ohebnost a zmírnit zánět. Z přirozených zdrojů najdeme síru v košťálové zelenině (růžičková kapusta, zelí, brokolice, květák), červené paprice, vejcích, čočce, slunečnicových semíncích nebo ji obsahuje také přeslička rolní.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.