Kód pojišťovny

Neplodnost jako fenomén dnešní doby

Ilustrační obrázek

Dříve sexualita znamenala brzké oplodnění, ženy s ní začínaly v období své největší plodivé síly. Role ženy se dnes posouvá do jiných rovin: ženy se věnují studiu, budování kariéry, své práci. Těhotenství se odkládá, což umožňuje antikoncepce, což je ovšem také daň za snížení pravděpodobnosti oplodnění v případě, že žena své mateřství neustále posouvá na neurčito. Počet měsíců v roce, kdy je žena schopna otěhotnět, se s věkem snižuje. Odkládání těhotenství je první příčinou neplodnosti.

Muži

Na straně muže začíná být problém ve snížení kvality spermatu, dané životním prostředím a stravou, kterou muži konzumují. Spermie oslabují stres, konzumace alkoholu, kávy, cigaretový dým, drogy, léky, elektromagnetické pole atd. Také mladí muži nezasažení výdobytky civilizace měli málo životaschopných spermií. Podmínky, do nichž se rodíme a zátěž chemikáliemi jsou opravdovým jedem na mužské spermie, zatímco ženy jsou daleko odolnější.

Co se skrývá za neplodností žen?

Potíže s uhnízděním oplodněného vajíčka: zastaví se ve vejcovodu nebo dokonce v dutině břišní (mimoděložní těhotenství), anebo doputuje až do dělohy, ale sliznice není dostatečně prokrvena a vajíčko zaniká. Často příčinou bývají také myomy v děloze, které tvoří mechanickou překážku. Mezi další možné překážky bránící otěhotnění patří:

  • Poškození nebo ucpání vejcovodů – tento problém vzniká nejčastěji po prodělaných hlubokých pánevních zánětech.
  • Chromozomální problémy – příčina bývá v genetické výbavě.
  • Hormonální potíže – nepoměr mezi estrogeny a gestageny.
  • Imunologická rejekce spermatu – odmítnutí mužských spermií, nejčastěji jsou napadeni ženskou imunitou.
  • Předčasná menopauza – předčasný biologický spánek vaječníků, nedostatečná produkce estrogenů.
  • Endometrióza – způsobena hormonální nerovnováhou.
  • Příliš hustý cervikální hlen.

 

Příčiny neplodnosti mužů

 

Mezi možné příčiny neplodnosti mužů patří:

  •  Pokles kvality spermatu – málo pohyblivé spermie, malý počet spermií, spermie bez genetického materiálu apod.
  • Chromozomální problémy – špatné rozdělení chromozomů neboli genetické informace se často zvyšuje s věkem.
  • Autoimunita k vlastním spermiím – porušena izolace vývoje spermií od vlastního těla. Tělo potom rozeznává spermii jako cizího útočníka, jehož v podstatě likviduje dřív, než stačí splnit svou úlohu.
  • Blokáda seminálního kanálku nadvarlete – dochází k ucpání přístupových cest pro spermie, nejčastější příčinou bývají chlamydiové infekce.
  • Impotence, poruchy ejakulace – jsou často vyvolány psychicky, emocionálně nebo z jiných zdravotních důvodů.

 

Současnost plodnosti příliš nepřeje

 

Početí nového jedince je složitý proces. Vajíčko musí správně dozrát (rovnováha hormonů), správně se uvolnit a být nasáto vejcovody. Opakované prochladnutí je snadnou cestou k zánětům a srůstům vaječníku, což má za důsledek mimoděložní těhotenství. Každý měsíc dochází k uvolnění jednoho vajíčka a vaječníky se střídají (levý, pravý). Vajíčko nedozraje pokaždé, ve stresových situacích přestává ovulace vůbec, někdy i menstruace. Tělo ženy vyhodnotí, že do takových podmínek není radno přivést potomka. (války, náročné sportovní výkony, náročné povolání, celková duševní nevyrovnanost apod.).

 

Plodnost ženy

 

Plodnost ženy je od nepaměti považována za posvátnou a lidé pro touhu po pokračování rodu používají veškerých dostupných prostředků. V mnoha kulturách se jedná např. o rituály, náboženské potě, přírodní léčbu, celé škály různých cvičení, a léčivých bylin až po vyhledání odborné pomoci v reprodukčním centru. Vynikající metodou je také cviční paní Mojžíšové: mobilizace páteře, při kterých se uvolní vychýlená kostrč a stažené svaly pánevního dna. Žena také cvičí sérii daných cviků. Dále jsou vhodná cvičení Tantra jógy pro ženy, které aktivizují hormonální osu a aktivují hormonální osu a aktivují vaječníky k činnosti.

 

Dynamika pánevního dna

 

Jedná se o velice lehké a současně účinné cvičení, které rozproudí energii v pánvi. S nádechem nosem pánevní dno zatáhneme, pánev se podsadí dopředu a ruce zatlačí proti sobě. Najdeme maximální rozsah pohybu a zatažení. S výdechem ústy uvolníme pánevní dno, vydechujeme směrem dolů a pánev jde směrem dozadu do maximálního pohybu. Dýcháme 21x, snažíme se o maximální zacvičení, zejména klademe důraz na maximální zatažení pánevního dna. Po zvládnutí tohoto cviku, přejdeme o krok dále. Nadechneme se, zatáhneme pánevní dno, zatlačíme ruce proti sobě a v nádechu a zatažení vydržíme 10 sekund, potom vydechujeme a následně několikrát vydechneme do úplného uvolnění. Tento cvik opakujeme 21x.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.