Kód pojišťovny

Povánoční očista

Ilustrační obrázek

Během vánočních svátků přijímáme daleko více tuků a cukru než v průběhu roku. Sváteční pokrmy a větší množství cukroví rozhodí náš metabolismus a střevní rovnováhu. Z toho důvodu pak dochází k oslabení tělu prospěšných bakterií. Při extrémním hodování méně žádoucí bakterie přeberou iniciativu a jsou to právě ony, které způsobí plynatost, nadýmání nebo průjem. Úpravy střevní mikroflóry dosáhneme používáním probatik nebo bychom měli jíst potraviny bohaté na složky, které slouží za potravu dobrým bakteriím a podporuje jejich růst a množení.

Koření

Jako podpůrný prostředek pro správné trávení lze použít hřebíček, tymián nebo omega -3 a omega -6 mastné kyseliny, jako ryby, lněný olej, semínka. Dále se doporučují zelené potraviny, listová zelenina nebo si můžeme dělat zelené smoothie. Proti nadýmání dobře fungují bylinky jako máta, fenykl, kmín, bazalka, anýz. Na bolavý žaludek můžeme použít pelyněk.

Zdravý jídelníček

Zdravý jídelníček není pouze o tofu a zelených listech. Skladba stravy by měla být především pestrá a vyvážená a v přiměřeném množství. Výrazně bychom měli omezit konzumaci cukru, bílé mouky a výrobků z nich (běžné pečivo, koláče, koblihy). Nesmíme zapomínat na kvalitní snídani a dodržovat pravidelné intervaly mezi jednotlivými jídly. Nepravidelná strava a bohaté večeře jsou cestou k vyšší hmotnosti, a proto si hlídejte, co, kdy a jakým způsobem jíte.

Diety

Nový rok je často spojen s mnoha novými začátky a dietami. Diet je sice celá řada, ale žádná z nich nás nedovede ke správnému stravování, protože se jedná pouze o dočasnou alternativu, která nám sice může pomoct shodit pár kilogramů, avšak v dlouhodobějším horizontu získáme ještě pár kilogramů navíc. S každou další vyzkoušenou a neúspěšnou dietou bude šance na zhubnutí stále menší a naše víra v sebe sama ještě horší.

Nezapomeňte na pohyb

Pohyb je důležitá součást našeho života a je také podstatným pomocníkem při cestě k hubnutí. Tuky můžeme spálit pouze díky svalům. Při hladovění můžeme sice něco zhubnout, ale přijdeme také o svaly. Ideální je hýbat se alespoň 3x týdně 45 minut. Důležité je najít si pohyb, který by vyhovoval našim fyzickým možnostem a také by nás bavil. Vhodné je např. chodit, běhat, tančit, skákat na trampolínách, boxovat atd. Stačí si jen správně vybrat a vytrvat!

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.