Kód pojišťovny

Jak bojovat proti rýmě a nachlazení přírodními prostředky?

Ilustrační obrázek

Ochlazení a náhlé prudké změny počasí působí nejen na naši psychiku, ale také na náš imunitní systém. Je vhodné se na tyto nepřízně počasí připravit a posílit náš organismus.

Mezi základní doporučení určitě patří: pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, navštěvovat saunu (každý si může vybrat z velkého množství saun tu svou), vhodná strava (nejlépe složená ze sezónních potravin a z lokálních zdrojů), věnovat čas teplým snídaním a tekutinám v průběhu dne, dodat potřebné vitamíny a minerály nejlépe z potravinových zdrojů.

Teplá lázeň

Po prochlazení se doporučuje udělat si částečnou teplou koupel na nohy s přidáním eukalyptového oleje nebo levandule. Koupel zahřívá dobře organismus z vnějšku a vnitřně pro znásobení účinku dodáme tělu nějakou zahřívací potravinu (zázvor, kaše, skořice apod.). Do teplé lázně se také dává koupelová sůl.

Cibule

Mezi staré doporučované metody proti nachlazení a rýmě se hodně používala cibule, která se inhalovala nebo se dávala do nosu pomocí tampónů namočených  v odvaru z cibulové šťávy. Také šťáva z cibule je výborným prostředkem proti kašli. Příprava je velice jednoduchá, kdy se nakrájí půlka cibule a položíme na ni lžičku cukru a necháme do rána v ledničce. Poté vznikne cibulový sirup, který se aplikuje třikrát denně.

Zázvor

Při pocitech chladu nebo v případě, že máme pocit, že se o nás pokouší nachlazení, patří zázvor k velmi dobrým pomocníkům. Používá se čerstvý, sušený nebo nakládaný. Zázvorový čaj si připravíme tak, že nastrouháme kořen zázvoru a zalijeme ho vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a osladíme medem.

Skořice

Skořice má také vynikající zahřívací účinky. Můžeme si např. špetku skořice přidat do kávy. Kromě skořice se také používá kardamom nebo hřebíček, a to zejména do svařeného vína, které se s oblibou pijí zejména v zimních měsících. Mez další prospěšné byliny na zimu patří: květ lípy, heřmánek, černý bez, mateřídouška.

Potraviny

Jídlu, které v zimě konzumujeme, bychom také měli věnovat dostatečnou pozornost. Velmi příjemně nás prohřeje teplá polévka, maso, vařená zelenina, pohanka, ovesné kaše, dýně, různé koření (rozmarýn, majoránka, kurkuma, kari). Dále patří mezi zahřívací ovoce jablko, hrušky, mrkev, červená řepa, křen, česnek. Také je důležitá pravidelnost, protože při trávení dochází k uvolňování energie z živin. Pokud se nestíháme včas najíst, pociťujeme častěji chlad.  

Chřipka a nachlazení

Patří mezi virová onemocnění dýchacích cest. Laici často používají pojem chřipka v případě různých dýchacích infekcí. Je zcela chybné užívat v případě virových onemocnění antibiotika, protože ta jsou určena k zabití bakterií a nadužívání antibiotik vede ke zvyšování odolnosti bakterií a v důsledku toho se pak snižuje účinnost antibiotické terapie. Pouze v případě, že došlo druhotně ke vzniku bakteriální infekce, má podání antibiotik význam.

Co je co

Chřipka je akutní onemocnění, které postihuje dýchací cesty (kašel) a celkově organismus. Typická je výrazná bolest svalů, kloubů a vysoká teplota, Oproti nachlazení může mít vážnější průběh a je nebezpečná u oslabených jedinců. Kromě léčby příznaků můžeme podávat antivirotika přímo ničící původce nemoci. Nachlazením se označuje zcela běžný mírný zánět sliznic horních cest dýchacích, který je doprovázený únavou, malátností a mírně zvýšenou teplotu. Oproti chřipce se vyskytuje mnohem častěji, průběh není většinou příliš závažný a léčba bývá zaměřena na potlačení projevů nachlazení.

Léčiva

Od nepříjemných příznaků nám může pomoci celá řada léčiv. Od vysoké horečky nad 38°C se používají antipyretika, od bolesti různého charakteru analgetika, od dráždivého kašle antitusika a v případě reduktivního kašle s hlenem se podávají léky na usnadnění vykašlávání. Na škrábání, pálení nebo bolesti v krku se podávají látky s dezinfekčním, znecitlivujícím nebo opět analgetickým účinkem.

Rýma

Rýma neboli zánět nosní sliznice se vyskytuje často spolu se zánětem vedlejším nosních dutin. Na rozvoji rýmy se mohou podílet hormonální vlivy, vlivy okolí, alergie. Mezi léčiva, která jako svůj nežádoucí účinek mohou vyvolat vznik rýmy, patří některé látky snižující krevní tlak, hormonální antikoncepce nebo antidepresiva. Mezi vhodný způsob léčby patří aplikace minerálních a mořských vod, které mohou být obohacené o desinfekčně působící měď, mangan s antialergickým efektem, silice s větrovým nebo anestetickým účinkem nebo látky, které zvlhčují a regenerují sliznici. Na trhu jsou také přípravky obsahující bylinné extrakty, přírodní oleje nebo vitaminy.

Zvládnutí projevů

Nemoci z nachlazení a jejich nepříjemné projevy bývají většinou velice dobře zvládnuté klidovým režimem a samoléčbou pomocí volně prodejných přípravků z lékárny. Nachlazení i chřipku je dobré nepřecházet, ale v klidu vyležet. Opatrné musí být zejména těhotné ženy, malé děti a staří lidé nebo lidé s oslabeným imunitním systémem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.