Kód pojišťovny

Náchylné močové cesty

Ilustrační obrázek

Infekce močových cest patří na druhé místo, co se týká bakteriálních infekcí, hned po zánětech dýchacích cest. Ženy mají jinou anatomickou stavbu močového ústrojí – v tomto ohledu je znevýhodňuje kratší močová trubice, která je umístěna v blízkosti gynekologických cest a konečníku. To vše usnadňuje vstup bakterií do močového traktu. Nejčastějším místem vstupu infekce je právě močová trubice a nejčastějším původcem infekce Escherichia coli.

Zatímco u žen výskyt zánětů močových cest často souvisí s rozkolísáním hormonální hladiny, s používáním menstruačních hygienických pomůcek a s inkontinencí, u mužů se záněty močových cest vyskytují zejména v souvislosti se zvětšenou prostatou. U obou pohlaví zvyšuje riziko vzniku obtíží onemocnění diabetem.

Zánět močových cest je zdravotní komplikace, která se může rozvinout v jakémkoli věku. U novorozenců se vyskytuje třikrát až pětkrát častěji u chlapců než u dívek, což je dáno vyšším výskytem vrozených vad močových cest u chlapců. Pak se situace mění. Už v batolecím věku trpí na záněty močových cest častěji dívky. Tento poměr je zachován i v období puberty a následně v celém reprodukčním období žen.
Proces vzniku zánětu močových cest je obvykle prostý – zánět v drtivé většině případů způsobují bakterie, které se přes ústí močové trubice dostávají do vyšších etáží močových cest, do močového měchýře a zasáhnout mohou i ledviny.

Mezi hlavní příznaky tohoto onemocnění patří časté nucení na močení, pocit pálení v močové trubici ke konci močení, pocit neúplného vyprázdnění a také citlivost v podbřišku. Při samotné cystitidě se horečky nevyskytují, tento příznak se objevuje u zánětu ledviny. Zánět ledvin o sobě dává vědět razantně: bolestmi v bederní oblasti, horečkami, zimnicí a celkovou schváceností. Lékař při vyšetření břicha pohmatem zjišťuje bolestivost na straně postižené ledviny. Vzorek moči poskytne další důležité informace, jež potvrdí diagnózu: bakterie, někdy bílkoviny a často červené krvinky. Zánět ledvin se léčí antibiotiky, klidem na lůžku, při vysokých teplotách se podávají antipyretika. Léčba obvykle trvá asi čtrnáct dní.

Při zánětu močových cest problémy začínají postupně, pálení a řezání nabírá na intenzitě, následně se může objevit i krev v moči. V případě uvedených projevů by měl pacient zvýšit příjem nedráždivých tekutin, eventuálně užít léky proti bolesti, a hlavně navštívit praktického lékaře, který odebere moč do sterilní nádoby a odešle ji na bakteriologické vyšetření. Pitný režim je velmi důležitý – jak moč prochází močovými cestami z těla ven, odnáší s sebou také bakterie, které by jinak v těle zůstaly a měly možnost se lépe množit.
Tam, kde nejsou jiné závažné příčiny a jedná se o nekomplikovaný zánět dolních močových cest, se po nasazení chemoterapeutik či antibiotik stav rychle uklidňuje a dochází k úplnému uzdravení. Jako podpůrnou léčbu při užívání antibiotik lze doporučit přípravky pro systémovou enzymoterapii. Tyto přípravky při současném užívání s antibiotiky zvyšují jejich průnik do tkání i tělních tekutin a zlepšují tak účinnost léčby. Vhodné jsou také přípravky, které působí na zvýšení imunity sliznice močových cest, nebo výtažky z brusinek či s přídavkem D-manózy.

Zánět močového měchýře s lehčím průběhem se dá zvládnout pomocí domácích prostředků a režimových opatření (klid na lůžku, teplo, pitný režim, volně dostupné preparáty zacílené na podporu léčby urologických infekcí). Zklidnit stav pomáhají například lichořeřišnicové kapky nebo přípravky s obsahem brusinek: je však žádoucí napřed stav zkonzultovat s lékařem. V mnoha případech domácí léčba nezabírá a infekce se rozšíří močovodem nahoru do ledvin a vyvolá tam zánět. A to je mnohem horší stav.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.