Kód pojišťovny

Lékárna v červené kouli - řepa!

Ilustrační obrázek

Pokud máte červenou řepu spojenou se školními jídelnami, kde se objevovala jako nevábná „zeleninová obloha“, pak nejspíš nebudete mít tuto nasládlou zeleninu příliš v oblibě. Důvodů, proč si červenou řepu zamilovat a najít si k ní cestu, je však spousta! Na talířích se objevovala už snad od nepaměti. Podle starých legend a pověstí vděčila bohyně Afrodita za svou krásu právě červené řepě. Tmavá řepová bulva i její listy byly popsány také v první starořímské kuchařce, kde se objevily recepty na řepné saláty, polévky a jiné speciality. Zkrátka už moudří staří Římané věděli, že tato rostlina je nejen vděčnou surovinou v kuchyni, ale také přírodním lékem na mnohé neduhy!

Původně se jedly především listy červené řepy a patřily mezi vyhlášené lahůdky, které nebyly jen tak snadno k mání. Až později se přišlo na léčivé účinky kořene s unikátní rubínovou barvou. Listy se už dnes dají sehnat v salátových směsích v některých větších obchodních řetězcích, kořen červené řepy je ale naštěstí k dispozici téměř po celý rok a ještě k tomu za příznivou cenu. Červená řepa je tak ukázkovým příkladem toho, že zdravé potraviny a koncentrované přírodní „multivitaminy“ nemusí být vůbec drahé!

ÚŽASNÝ ZDROJ VITAMÍNŮ A KYSELINY LISTOVÉ

V řepě najdeme vitamíny B a C, karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, nebo třeba kyselinu listovou, na jejíž pravidelný příjem by měly dbát nejen těhotné a kojící ženy. Kyselina listová je důležitá pro správnou krvetvorbu, protože se společně s železem a vitaminem B12 podílí na tvorbě červených krvinek. Lidem, kteří trpí depresemi, kromě jiných prostředků může pomoci právě kyselina listová. Ani starší lidé by neměli zanedbávat příjem této důležité látky, protože její nedostatek může zapříčinit vznik senilní demence.

PROTIRAKOVINOVÉ ÚČINKY

Konzumace této zeleniny celkově zvyšuje odolnost organismu, a to jak při zvýšené psychické či fyzické námaze, tak v období rekonvalescence. Červená řepa obsahuje spoustu antioxidantů, které ničí volné radikály v těle a pomáhají tak předcházet vzniku rakoviny. Také během chemoterapií je výraznou vzpruhou pro oslabené tělo. Červená řepa navíc významně podporuje imunitní systém našeho těla. Za rudou barvu řepy mohou antokyany a látka zvaná betani. Tyto složky působí na náš organismus jako prevence před kornatěním cév, snižují riziko infarktu a hladinu takzvaného „zlého“ cholesterolu v krvi.

ZLEPŠUJE TRÁVENÍ A ČISTÍ NAŠE TĚLO

Červená řepa také funguje jako výborný pomocník při trávících obtížích. Nachází se v ní vysoké množství rozpustné vlákniny, která má blahodárné účinky na naše střeva. Díky svým močopudným vlastnostem bojuje i s nežádoucím zavodněním těla a pomáhá z organismu odvádět nadbytečné tekutiny. Konzumace řepy také prospívá našemu žaludku a žlučníku, zlepšuje totiž tvorbu žaludečních šťáv a usnadňuje tak zpracování přijaté stravy v zažívacím ústrojí.

ŘEPA V KUCHYNI

Červená řepa je nejen vděčnou potravinou pro naše zdraví, ale dá se s ní také nádherně kouzlit v kuchyni. Mezi nejznámější pokrmy patří nejspíš boršč, ukrajinská národní polévka, která je však proslulá po celém světě. Jednoduchou a vydatnou polévku z červené řepy ale můžete uvařit různými způsoby, od klasického zeleninového vývaru až po hutné krémové pokrmy. Za vyzkoušení určitě stojí i pikantní řepový krém s jogurtem (odkaz na recept již brzy na Jeztesrozumem.cz), který díky svému složení a nutriční vyváženosti poslouží i jako rychlý hlavní chod, který zasytí na dlouhé hodiny. I zarytí odpůrci řepy si pochutnají na pečené dobrotě z trouby, doplněné o kozí sýr a jarní cibulku (recept Pečená řepa s kozím sýrem již brzy na Jeztesrozumem.cz). Pokud jste milovníci sladkého, tak vyzkoušejte lahodně krémové brownies (recept Čokoládový koláč z červené řepy již brzy na Jeztesrozumem.cz). Červená řepa v tomto dezertu nejde vůbec cítit, protože je plný kakaa a kokosu a díky přirozené nasládlosti řepy není tento moučník ani nutné příliš doslazovat. Na celé čokoládové brownies poslouží jen dvě lžíce medu. Jestli se po ránu cítíte unavení, zkuste si v rychlosti umixovat řepné smoothie s jablíčkem a mrkví (recept již brzy na Jeztesrozumem.cz). Takový nápoj vás ze startu dne jednoznačně postaví na nohy a navíc tělu dodá pořádnou nálož vitamínů, minerálů a spoustu blahodárných látek a živin.

 

Autor: Eva Šimčíková

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.