Kód pojišťovny

Za vším hledej obuv

Ilustrační obrázek

Především ženy neodolají krásným botám a často tak na svůj rozmar doplatí. Puchýře, mozoly, kuří oka jsou sice drobné, ale dovedou pořádně potrápit, dokonce mohou způsobit kožní komplikace.

Puchýře jsou bolestivé útvary na pokožce, které lze popsat jako přítomnost tekutiny v horních vrstvách kůže. Mohou také doprovázet některá infekční onemocnění. Nejčastěji se puchýře objevují jako důsledek otlaku, respektive tření na prstech a parách nohou, které jsme si způsobili příliš těsnými botami nebo dlouhou náročnou chůzí. Způsobit si je můžeme i na rukou při práci na zahradě nebo při tenisu. Nejprve dojde k podráždění, potom se oddělí škára od pokožky a vzniklý váček se naplní tekutinou - lymfou. V podstatě se jedná o obranný mechanismus, kterým kůže chrání spodní tkáně.
Měli bychom sáhnout po klasické nebo hydrogelové náplasti, která snižuje tlak a bolest, vstřebává do sebe tekutinu z puchýře a tím urychluje hojení. Rozhodně ji nepoužívejte na problematické, silně krvácející, infikované nebo pomalu se hojící rány. Před aplikací léčivé náplasti postižené místo omyjte a osušte, puchýře nikdy nepropichujte. V případě prasknutí puchýře se postupuje stejně jako u  drobných poranění – ránu vydezinfikujeme a ošetříme. Příjemné je užití hydrokoloidních náplastí – hydrokoloidy jsou semisyntetické substance, které tvoří v kontaktu s vodou gel. Přesně tak fungují, pokud se dostanou do kontaktu s hnisem z rány či puchýře, hydrokoloidní částice gelovatí a tvoří tak  podmínky vhodné pro proces hojení. A to jak z hlediska vlhkosti, tak i pH. Hydrofilní koloidní částice náplasti na puchýře tak pomalu absorbují tekutinu z rány a mění se v gelovitou hmotu. Ta zabrání přilepení náplasti k ráně a vytváří vhodné podmínky k hojení.
Nejúčinnější prevencí puchýřů je nošení dobře padnoucí kvalitní obuvi a bavlněných ponožek. Pokud si na delší trasu bereme nové boty, raději bychom si měli zalepit místa náchylná k tvorbě puchýřů.

Nákup nové obuvi

Jak tedy správně vybírat boty? Vždy je zkoušejte vestoje, ne vsedě. Váha chodidla a jeho rozměr se musí v obuvi projevit naplno. Při nákupu nespěchejte a vždy si vyzkoušejte obě boty, protože máme rozdílná chodidla. Vzpomeňte si na maminčino „zahýbej palcem“, vyberte si  obuv, která je o půl centimetru větší, než je vaše velikost – právě abyste mohli pohodlně zahýbat palcem, zabráníte tím nepříjemné deformaci prstů. Boty kupujte v odpoledních hodinách, kdy jsou nohy po celém dni oteklejší, protože boty vám pak budou lépe sedět. Dbejte také na to, aby pata doléhala přesně na konec boty a boty se nevyzouvaly. V obchodě se v nich několikrát projděte, ať máte jistotu, že vám sedí. Při zkoušení mějte na sobě ponožky nebo punčocháče podobné těm, které pak budete nosit v botách, i když můžete využít jednorázové silonové ponožky, které jsou v obchodě k dispozici.

Mozoly a kuří oka

Kuří oko je kožní výstupek žluté či žlutošedé barvy, který může být velký až jeden centimetr. Objevuje se zejména na kloubech a na vystupujících kostech. Bývá dosti bolestivé – příčinou bolesti je čep tvořený ztvrdlou kůží, který tlačí na kost. Pokud kuří oko lehce poškrábete, začne se drolit, zbělá a zdrsní na omak. Příčinou vzniku kuřích ok je opět nevhodná obuv. Bolest je způsobena tlakem boty na kuří oko, kdy se špička ztvrdlé kůže dotýká nervů v podkoží. Léčba spočívá v používání speciálních mastí nebo náplastí, které mají keratolytický účinek, tedy dokáží odstranit ztvrdlou kůži tím, že ji změkčí a jakoby rozleptají. Pokud se chcete kuřího oka zbavit co nejrychleji, navštivte pedikérku, která jej seřízne ostrým skalpelem a odborně ošetří.

Jako mozol se označuje ztvrdlá povrchová část pokožky. Mozoly bývají způsobeny třením a tlakem na kůži. Nejčastěji se objevují na dlaních nebo chodidlech. Povrch může být drsný, olupovat se nebo i praskat. Mozoly velmi často vznikají při manuální práci, ale přivodit si je můžeme i v posilovně při používání cvičebních pomůcek, nebo při hraní na strunný nástroj. Mozoly jsou typické pro určité profese, jako jsou třeba houslisté, truhláři, kopáči. Nezbytností je práce v ochranných rukavicích a ošetřování pokožky kvalitní kosmetikou. Vhodné jsou krémy na změkčení pokožky – s obsahem léčivého konopí, měsíčku lékařského nebo propolisu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.