Kód pojišťovny

Vlasy

Ilustrační obrázek

Velkou část povrchu našeho lidského těla pokrývá nějaký druh ochlupení. Výjimku tvoří dlaně a plosky nohou. Nejnápadnější ochlupení máme na hlavě, v podpažních jamkách, v oblasti pohlavních orgánů, na pažích, nohách, v obočí, řasách a u mužů na dolní části tváře a na hrudníku. Viditelnou částí chlupu je vlas, který tvoří bílkovina keratin a odumřelá tkáň. Vlas vyrůstá z prohlubně v kůži, která se nazývá kořínek (folikul). Na spodině kořínku se nachází vlasová papila, která vlas vyživuje a z které vyrůstá vlas. Jakmile dojde ke zničení papily, přestává také růst vlas, vypadne a již se neobnoví. Do vlasového folikulu ústí rovněž mazová žláza, která vylučuje mastnou hmotu, kterou nazýváme kožní maz. Ten jednak mastí samotný vlas a dává mu lesklý vzhled a šíří se také na okolní kůži. Ve folikulu je přítomen také sval, který vlas „postaví“. Při rozčílení v chladu nebo při strachu se tyto drobné svaly stáhnou, napřímí chlupy a vytvoří se obraz „husí kůže“.

Druhy ochlupení

Dospělí lidé mají zhruba na hlavě 120000 vlasů, u ryšavých jedinců je to méně. Typ vlasu se odvíjí od jeho struktury: jsou měkké chlupy na dětském těle, dlouhé chlupy  rostoucí na hlavě a krátké tuhé chlupy tvořící obočí. Tvar vlasu na řezu podmiňuje to, zda je vlas rovný nebo stočený. Při kulatém průřezu je vlas rovný, při oválném se vlas kroutí a je vlnitý a pokud má vlas ledvinovitý průřez, pak je vlas stočený do kudrlinek, jako tomu bývá u černošské populace.

Růst a barva vlasů

Buňky, které vytvářejí keratin vlasu, patří k nejrychleji se množícím v lidském těle. Vlasy na hlavě rostou rychlostí asi 1,25 cm za měsíc. Růst vlasu není rovnoměrný. Každých pět nebo šest měsíců přechází vlas do klidové fáze, během níž neroste. Kořínky odpočívajících vlasů ztratí svou normální pigmentaci. V každém okamžiku se nachází v klidové fázi asi 10% vlasů. Jsou to právě klidové vlasy, které při mytí vlasů vypadávají. Vypadnutí vlasu nepředstavuje pro kořínek žádnou tragédii. Když jeho klidová fáze skončí, začne vlas opět růst. Ve vlasovém folikulu jsou buňkami tvořícími keratin promíšeny i další buňky naplněné pigmentem melaninem. Melanin barví keratin a dodává vlasům jejich barvu. Zrzavé vlasy mají svůj vlastní pigment. Se stoupajícím věkem se činnost pigmentotvorných buněk oslabuje, a proto dochází k šedivění vlasů, až se nakonec zcela stanou bílými. Rychlost tohoto procesu je podmíněna genetickými predispozicemi. Dědíme také samotnou barvu vlasů. Albíni nemají schopnost tvořit pigment, proto mají vlasy bílé, jejich pleť je velmi světlá a duhovky růžové nebo červené.

Nadměrné ochlupení

Nadměrné ochlupení neboli hirsutismus není způsobeno zvýšením počtu chlupů, ale změnou

jejich charakteru. Jemné chloupky ve skutečnosti pokrývají takřka celé tělo. Na určitých místech bývají chlupy silnější, vytvářejí tzv. terminální ochlupení. V pubertě se tento typ chlupů objevuje v oblasti pohlavních orgánů, v podpaží, v tříslech, na nohách a na tváři. Změnu typu chlupů vyvolávají mužské pohlavní hormony, které nazýváme androgeny. Nadměrné ochlupení bývá příznakem onemocnění pouze málokdy. V takových případech bývá důsledkem zvýšené produkce androgenních hormonů, buď v nadledvinách, nebo ve vaječnících. Bývá to způsobeno malým nádorem, který je zpravidla nezhoubný a lze ho odstranit.

Proč vlasy vypadávají?

Zvýšené padání vlasů, plešatění neboli alopecie, může být způsobeno hormonálními výkyvy v těle v období puberty, těhotenství, po porodu, nebo během menopauzy, ale také během užívání hormonální antikoncepce. K dalším faktorům zejména u mužů patří genetické predispozice. Nadměrné vypadávání vlasů způsobuje také nevhodná strava a životní styl spojený s nadměrným nebo dlouhodobým stresem nebo poruchami příjmu potravy. Vlasy nám mohou vypadávat kvůli anémii, nedostatku minerálních látek, z důvodu chorob ledvin nebo jater. Negativní dopad na naši kštici má celá řada autoimunitních onemocnění (např. choroby štítné žlázy, lupénka, alergie, astma atd.). Větší množství vlasů vypadává ve stáří, může za to stárnutí kůže a změny jejich vlastností.

Ohraničená ztráta vlasů

Někdy se stane, že vlasy vypadávají zcela náhle z jednoho okrsku kůže. Tento stav se nazývá alopecia areata a může postihnout jak ženy, tak muže. Oblasti vypadávaných vlasů mají velikost 1-10 cm v průměru. Nemusí se vyskytovat pouze na hlavě, ale mohou vypadat například také vousy nebo ochlupení na jiných částech těla. Dosud se nepodařilo odhalit příčiny, proč se tak děje. Někdy může tento stav nastat ve spojitosti se zvýšeným emočním vypětím. Alopecia areata se nejčastěji projeví jako několik malých holých míst na hlavě, velikost 2-3 cm v průměru. Postižený jedinec se ráno probudí a zjistí, že má na polštáři spoustu vlasů a na hlavě holé místo. Ztráta vlasů však může být jenom pomalejší. Většinou vlasy po několika týdnech nebo měsících opět narostou, ale jsou také případy, kdy již nedojde k obnově růstu. Někdy mohou být zasaženy také větší oblasti – mohou vypadat i všechny vlasy na hlavě. V takovém případě se jedná o úplnou alopecii. Velmi zřídka ztratí postižený člověk veškeré tělesné ochlupení. V obou případech je obnovení růstu nepravděpodobné.  

Co můžeme ovlivnit?

Nevhodná péče o vlasy může vést k jejich dočasné ztrátě. Úprava vlasů do tvaru ohonů, copů nebo jiných účesů, které vedou k nepřiměřenému tahu za vlasy, nebo časté škubání vlasů může zavinit vypadávání vlasů u mužů, žen i dětí. Medicína takový stav nazývá alopecií. Někdy také vlasy vypadávají po nadměrném odbarvování. Vlasy se mohou také poškodit v důsledku deficitu bílkovin a vitaminů.

Mechanické dráždění

Vlasy také mohou vypadávat z důvodu mechanického dráždění, kdy mezi nejčastější příčiny patří: příliš nadměrné svazování vlasů do pevných uzlů, časté žehlení nebo časté zahušťování vlasů pomocí prodlužování a navazování. Řídnutí vlasů může být také způsobeno nadměrným melírováním a zesvětlováním nebo barvením pomoci nekvalitní barvy. Při enormním stresu, z hormonálních důvodů vlasy obvykle padají za dva až šest měsíců, postupem doby však opět narostou.

Výživa vlasů

Pro růst vlasu je podstatné prokrvení vlasového folikulu, a tím i dostatečné okysličování vlasového kořínku. Přípravky proti padání vlasů dodávají vlasové pokožce důležité růstové faktory, které účinně působí v procesu zotavení a prevence padání vlasů. Oslabené vlasové kořínky jsou díky těmto přípravkům zásobeny větším množstvím kyslíku a nutričních látek, a tím je stimulován růst silnějších a pevnějších vlasů.

Strava

Strava, která je bohatá na ryby a omega 3 a omega 6 mastné kyseliny se podílejí na kvalitě i lesku, luštěniny a vejce dodávají bílkoviny pro růst vlasů. Listová zelenin obsahuje množství potřebného železa důležitého pro okysličení krve, nezbytné jsou také vitaminy B, C, E, hořčík a zinek. Určitě nejsou vhodné přísné redukční diety. Měli bychom dbát na dostatečný odpočinek a také kvalitní spánek. Vypadávání vlasů bývá také často signálem, že je potřeba naše tempo zpomalit a více o sebe pečovat.

Spánek

Během spánku získává naše tělo opět energii, kterou jsme v průběhu dne vydali. K dokonalé regeneraci však může dojít pouze v případě, že je spánek dostatečně kvalitní. Nejsme však schopni všechny faktory, které nám v kvalitním spánku překáží (stres, deprese, bolesti, pohybový deficit apod.) ovlivnit nebo nemáme sílu je měnit. Kvalitu spánku můžeme podpořit také některými přírodními látkami. Velmi podstatnou roli pro kvalitu spánku plní melatonin, hormon řídící rytmus spánku.

Melatonin

Je vylučován mozkovou žlázou krátce po setmění a jeho hladina kulminuje po půlnoci. Přímo ovlivňuje celý nervový a hormonální systém. S věkem jeho produkce trvale klesá. Vyplavování melatoninu mohou blokovat i zdánlivě nesouvisející faktory:hluk, silně osvětlené místnosti, kouření před spaním dlouhé ponocování.  Na potíže se spánkem si stěžuje mnoho lidí, kteří trpí psychickou nepohodou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.