Kód pojišťovny

Bolesti zubů

Ilustrační obrázek

Potíže se zuby nás dovedou mnohdy pořádně potrápit a způsobit bezesné noci. Velkou nepříjemností je, pokud nás potíže zastihnou někde na dovolené. Z těchto důvodů se doporučuje ještě před odjezdem na dovolenou stihnout návštěvu svého zubaře.  V každém případě bychom měli pravidelně dodržovat veškeré zásady ústní hygieny.  Každý dospělý i dítě má nárok jednou za 6 měsíců nárok na preventivní zubní prohlídku., která je hrazena zdravotní pojišťovnou. Zubaře by měly navštěvovat již malé děti, a to od 1 roku věku. Správná péče o dětský chrup pěstuje správné hygienické návyky. Navíc, jestliže dítě chodí i do ordinace, když ho nic nebolí, nemusí se vyrovnávat se strachem z bílého pláště.

Zubní kámen

Jedná se o minerální, tvrdou a obtížně odstranitelnou vrstvu, která se vytváří především v dolní části a na hranách a rýhách zubů. V případě, že se zubní kámen neodstraňuje, dochází k zánětu dásní. Zubní kámen vzniká ze zubního plaku, v kterém dochází v důsledku nedostatečného odstraňování při čištění k hromadění vápníku a fosforečnanů ze slin, jež způsobují jeho zatvrdnutí. Zubní kámen se může vytvářet z plaku starého 1 až 2 dny. Nejvíce se tvoří na zadní straně předních zubů, protože tyto oblasti velmi často při čištění vynecháváme a také zde ústí podjazyková slinná žláza. Velmi často bývají postiženy kamenem také krčky zubů.

Jak se projevuje zubní kámen?

Zubní kámen nezpůsobuje bolesti a projevuje se vznikem tvrdé minerální vrstvy na určitých částech zubů, které nelze odstranit pomocí běžného kartáčku. Jazykem ji na zubech nahmatáme jako něco co tam nepatří. Neléčený kámen způsobuje otoky a přecitlivělost dásní a následně také parodontitidu. Mezi rizikové faktory patří špatné hygienické návyky a dále nevhodná strava společně se sladkými nápoji, nadměrnou konzumací kávy a kouření. Zubní kámen je nezbytné odstranit odborně v ordinaci dentální hygienistky. Odstraňování zubního kamene se provádí ultrazvukovou sondou, nebo ručním srpkem v oblastech, která jsou pro použití sondy příliš úzká.

Zubní kaz

Jedná se o infekční onemocnění, které vzniká v důsledku narušení zubní skloviny a následném poškození tkáně zubu působením bakterií. Zubní kaz patří mezi rozšířené choroby. Příčinou zubního kazu jsou bakterie zubního plaku, které se hromadí na chrupu v důsledku potravy, kterou jíme, a nápojů, které pijeme. Sladká jídla, sladké a sycené nápoje přispívají k hromadění plaku nejvíce.  Bakterie zubního plaku při rozkladu cukrů z potravy vylučují agresivní kyseliny., které narušují ochranu zubu – zubní sklovinu. Taková zub je pak nechráněný a náchylný k infekci, která se z jeho povrchu šíří do dřeně. Jestliže se nezačne léčit, může způsobit také zánět kořenových zubních kanálků.

Jaké jsou projevy?

V časném stadiu se kaz neprojeví, později začne být zub citlivý na změnu teploty, tj. bolí při kontaktu se studeným, později i teplým. Bolestivě může reagovat také na sladké a kyselé potraviny.  Není li kaz léčen, dochází již k viditelnému narušení zubní skloviny v místě kazu. Charakteristické je tmavé zbarvení, které se rozšiřuje a prohlubuje. Lékař může kaz zjistit také v raném stadiu pomocí rentgenu nebo laseru. Léčba spočívá v odvrtání zubního kazu a vyplnění vzniklého otvoru plombou – zubní výplní dá udělat.

Typy zubních kazů

  •          Na žvýkacích plochách zubu – plak se hromadí ve štěrbinách a rýhách zubů, nejčastěji se vyskytuje u dětí, které tato místa při čištění vynechávají.
  •          Mezizubní – plak se hromadí v mezizubních prostorech, které jsou obtížně přístupné pro běžný zubní kartáček.
  •          Kořenový – vzniká, jestliže trpíme na ustupující dásně a odhalují se krčky zubů. Na nich se pak hromadí plak a kaz zde vzniká rychle, protože krčky zubů nejsou sklovinou chráněny.

 

Záněty dásní

Záněty dásní neboli parodontopatie postihuje velkou část populace. Do této skupiny onemocnění řadíme parodontózu a parodontitidu, což můžeme souhrnně označit jako  patologické onemocnění závěsného aparátu zubu. Příčinou parodontitidy je zánět, který je lokalizovaný v oblasti dásně těsně přiléhající k zubu a má tendenci šířit se směrem k jeho kořeni. Zánět souvisí  se špatnou hygienou, zubním kamenem a vadami skusu. Vlákna závěsného aparátu jsou narušena a dáseň je tak volně přístupná pro vstup bakterií. Vzniká patologický chobot dásně, závěsný aparát zubu je postupně ničen. Navenek se pak projevuje otokem dásní, odhalováním zubních krčků a nakonec úplným uvolněním zubu, který se kýve a může i vypadnout. Parodontidu poznáme také podle toho, že při čištění zubů dásně krvácejí.

Jaké jsou projevy parodontózy?

Parodontóza se projevuje podobně jako předchozí onemocnění a má také stejný vývoj. Rozdíl je v tom, že se často vyskytuje také u osob, které dodržují dobrou ústní hygienu a nemají zubní kámen. Roli zde pravděpodobně hraje také dědičnost, častěji se vyskytuje u žen, ale není jasné, jaké jý  je její spouštěcí mechanismus.  Mezi rizikové faktory patří špatná ústní hygiena, špatná technika čistění zubů, nedostatečná doba čištění, zubní kámen, kouření  nebo konzumace nevhodné stravy a nápojů.

Léčba

Úplné vyléčení parodontidy není možné, ale pokud pacient dodržuje doporučení lékaře, je

možné oddálit ztrátu zubů i o několik let. Nezbytná je důkladná hygiena dutiny ústní, použití mezizubních kartáčků, speciálních kloktadel, zubních past a ústních vod. Z přírodní medicíny se doporučuje použít např. šalvěj, který působí preventivně proti vzniku zánětu. Odvar ze šalvěje pomůže např. po trhání zubů, nebo uleví při otoku dásní. Šalvěj můžeme použít jak sušený, tak čerstvý. Lístky zalijeme zhruba 300 ml vroucí vody.  Také řepík a heřmánek působí protizánětlivě a zklidňuje bolesti zubů. Dvě až tři čajové lžičky bylinek zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme vyluhovat. Dobré antiseptické účinky má tymián, jehož odvar můžeme popíjet během dne.

Mrtvé zuby

O mrtvém zubu hovoříme v případě, jestliže dojde k odumření jeho živé složky uvnitř kořenového kanálu, která je tvořena cévami a nervy, cévy přivádějí do zubu živiny a kyslík a odvádějí škodliviny. Právě kvůli nervovým zakončením zub reaguje na chlad, teplo nebo bolest. Prevence spočívá zejména v odpovědném přístupu k hygieně dutiny ústní a správné technice čištění zubů. A také v používání mezizubního kartáčku. Tím se vyvarujeme vzniku zubního kamene a kazu, který může být prvním krokem pro odumření zubu. Podstatné je také léčit i zánětlivá onemocnění ostatních částí těla. Mezi nejčastější příčiny patří neléčení zubního kazu, kdy zánět poškodí cévy a nervy až do takové míry, že odumřou. Mezi další důvod patří také úraz nebo zánět čelisti, dásně, či okostice.

Jaké jsou projevy odumírání zubů?

Prvním projevem odumírání zubu je bolest, která se objeví při kousání a při konzumaci teplých nápojů i pokrmů. V mrtvé tkáni totiž bakterie, které produkují plyny, jež se vlivem tepla rozpínají a způsobují potíže. V první fázi se bolest nemusí vždy objevit, avšak to je také důvodem toho, že se zánět dlouho neléčeného zubu rozšíří hlouběji do kořenového kanálu a bude působit velkou bolet. Může také dojít k ztmavnutí zubu a to z důvodu krvácení dovnitř zubu.

Jaká je léčba mrtvého zubu?

Mrtvý zub diagnostikuje lékař pomocí rentgenového vyšetření. V současné době se takové zuby netrhají, ale léčí se.  V počátku se provádí důkladné odstranění odumřelých cév a nervů z kořenových kanálků, dalším krokem je jejich dezinfekce ozonem, peroxidovými roztoky. Po dezinfekci je nutné kanálky vyplnit speciální dření, která zub zpevní. Ten se poté zaplombuje. V některých případech, pokud se pod zubem hromadí zánětlivá tekutina, je potřeba nechat ho otevřený a zadrenovat jej na dobu 25 hodin.

Bílý povlak na jazyku

Určité bíložluté zbarvení jazyka je běžné a závisí na tom, co jíme a pijeme. Bílý povlak často značí špatnou hygienu, potíže jsou doprovázeny zápachem z úst. Zdravotní stav může ukazovat také na nějaký chorobný stav, především kandidózu. Mezi projevy kandidózy patří svědění pokožky hlavy, krku, genitálií, podpaží, nadýmání, průjmy. U žen dochází k výtokům z pochvy, pokožka hlavy je mastnější a může také dojít k vypadávání vlasů. V obličeji se může objevit krupicové akné v obličeji, na zádech nebo na hrudi.

Opary

Opar neboli herpes patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce, jde o nakažlivé onemocnění, které se nejčastěji objevuje na rtu, v koutcích úst a na nosu. Inkubační doba se pohybuje mezi 2 až 6 dny. Začínající opar rozpoznáme nepříjemným svěděním. Po něm se většinou již druhý den objeví puchýřky, které mohou pálit nebo bolet. Za několik dní puchýřek praskne a udělá se strup. Opar zpravidla vymizí do deseti dnů. Opar vyvolává herpes simplex virus. Jakmile se dostane do těla, už se jej trvale nezbavíme. Číhá na svou příležitost, kterou může být oslabený organismus, při nedostatku spánku nebo po nadměrné fyzické námaze. V rámci léčby se využívají přípravky proti virům ve formě tablet nebo mastí. Doporučuje se také zvýšit příjem vitaminů skupiny B. S léčbou je vhodné začít ještě ve fázi svědění.

Afty

Patří k nejčastějším zánětlivým onemocněním ústní sliznice, které trápí až pětinu populace. Afty jsou nepříjemné a bolestivé a mají tendenci se opakovat. U někoho se objeví jednou za život, jiní na ně na ně trpí i několikrát ročně. Jestliže máme sklon k tvorbě aftů, měli bychom dbát na dostatek vitaminů B a vyhýbat se jídlům a nápojům, které dráždí sliznici.

Správné čištění zubů

Technika správného čištění zubů je velice jednoduchá, postačí, když budeme dodržovat základní postup. Nejprve naneseme zubní pastu na kartáček o velikosti zeleného hrášku. Pastu jazykem zamáčkneme dovnitř kartáčku a kartáček namáčíme pod vodou. Nejprve vyčistíme kousací plošky zubů. V čištění pak pokračujeme z přední i zadní strany zubů, a to pohybem shora dolů u horních zubů, a naopak zdola nahoru u dolních zubů. Celý postup opakujeme aspoň 3x. Po vypláchnutí úst Po vypláchnutí úst vodou použijeme mezizubní kartáček, který dokonale vyčistí mezizubní prostory. V případě, že se do některých prostor nedostaneme, použijeme zubní niti. Elektrické zubní kartáčky jsou dobrými pomocníky, avšak  je nutné se s nimi naučit správně zacházet. Děti by měly používat elektrické kartáčky pouze pod dohledem rodičů.

Nápoje

Co se týká nápojů, na vznik zubního kazu mají vliv jakékoli sladké nápoje. Po jejich pití v ústech dochází ke vzniku kyselého prostředí v ústech, které je živnou půdou pro vznik zubního plaku a následně také kazu. Ze stravy bychom se měli vyhnout zejména mléčným karamelkám, bonbónům, lízátkům, které obsahují velké množství cukru a opět vytváří v ústech prostředí pro vznik nových bakterií.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.