Kód pojišťovny

Slunce není nepřítel

Ilustrační obrázek

Většina lidí miluje léto, opálení a prohřátí celého těla. Bohužel ne pro každého z nás je sluníčko výhra. Sluneční alergie může mít různé projevy a navenek propukne většinou v podobě kopřivky a jako vyrážka pokryje větší plochu těla. Mezi nejčastější projevy slunečního ekzému nebo sluneční alergie řadíme tzv. polymorfní světelnou erupci. Postihuje většinou ženy mezi 20. a 40. rokem věku s prvním jarním sluníčkem nebo také uprostřed léta při velmi prudkém slunění., např. po příjezdu na dovolenou k moři. Mezi projevy patří zarudnutí, svědivé pupínky nebo mokvající puchýřky v dekoltu, na krku a předloktích. S postupujícím létem se kůže více otužuje a projevy jsou mírnější. Sluneční alergie a vyskytuje jak u dospělých, tak u dětí.

Dispozice

Dispozice ke slunečním alergiím bývá většinou dlouhodobá. Změnou našeho životního stylu ve smyslu ochrany proti UV záření ji můžeme významně potlačit. UVA záření je zodpovědné za zhnědnutí kůže, proniká hlouběji do kožních vrstev a podílí se na předčasném stárnutí kůže. – tzv. photoagingu. UVB záření vytváří pigmentaci, ve vyšších dávkách může kůži spálit a významně zodpovídá za vznik kožní rakoviny.

Krémy proti UVA záření

Při těžších reakcích doporučují lékaři nemocným, aby se na odjezd k moři dobře připravili. U některých má velmi pozitivní efekt aplikace předsezónní fototerapie, což kůži postupně otužuje nebo preventivní užívání betakarotenu v tabletách. Stejnou službu také přináší konzumace jedné sklenice mrkvové šťávy. Mezi důležité preventivní opatření patří také používání fotoprotektivních krémů proti UV záření, a to především proti složce UVA, která hraje při vzniku alergie významnou roli.

Dětská kůže

V létě bychom měli děti chránit pomocí speciálního plážového oblečení. Dětská kůže je daleko vnímavější a citlivější na UV záření a snadno se spálí. Až 80% slunečního záření vstřebá naše kůže do 18. Roku věku. Jedno spálení v dětství do puchýřků zdvojnásobí riziko vzniku kožního nádoru. Ochrana dětské pokožky hraje tedy klíčovou roli. Dále se nedoporučuje, aby se děti pohybovaly na slunci mezi 11. a 14. hodinou, což platí současně i pro dospělé. Aby byla ochrana co nejúčinnější, měli bychom se natřít 20 až 30 minut před sluněním a neměli bychom zapomenout na oblast boltce,šíje nebo pěšinky. Krém se tak dobře naváže na rohovou vrstvu kůže.

Jak odstranit příznaky sluneční alergie?

 Odborný lékař dermatolog předepíše antihistaminika proti svědění. Na postižená místa se aplikují obklady, chladivé emulze a v případě většího postižení také protizánětlivé prostředky s účinnou látkou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.