Kód pojišťovny

Sedavé zaměstnání není vždy pohoda

Ilustrační obrázek

Vykonáváte-li dlouhodobě své zaměstnání „vsedě“, můžete si přivodit zdravotní problémy.

Již po pěti letec h sedavé práce mají lidé nezvratně poškozenou páteř. Při sedu je páteř strnule ohnutá v nevhodné pozici a na všech páteřních strukturách (chrupavky, meziobratlové ploténky i páteřní vazy) dochází k degenerativním změnám. Ty se projevují bolestmi v postižené oblasti a jsou často doprovázeny i omezením pohyblivosti. Mohou se přidružit i bolesti hlavy, ramen, horních i dolních končetin, svalová slabost a bolesti vystřelující do třísel. Dokonce se mohou objevit i bolesti při pohlavním styku a problémy při močení a stolici.
Pasivní sezení na židli může způsobovat problémy s trávením a nadměrným ukládáním tuků. Ten se kvůli nedostatečnému uvolňování štěpícího enzymu lipázy nerozkládá a nespaluje, ale krví se dostává zpět do oběhu a je ukládán v tepnách a v podkoží. Lidé, kteří příliš vysedávají, trpí dvoj- až  trojnásobně častěji obezitou, onemocněním srdce a diabetem.

Při dlouhodobém neměnném sezení je nečinností narušen i oběhový systém. Kvůli zpomalení cirkulace krve dochází k nedostatečnému prokrvení mozku, což má za následek pocit únavy a nesoustředění. Při nedostatečném dýchání, které je způsobeno špatným sezením, ale i stresem, dochází k přetížení šíjových svalů a horních mezižeberních svalů a následně k bolestem hlavy a zad.

Naučte se sedět

Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a většinou nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů  v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Obtíže se mohou zhoršovat, k bolesti se může přidat brnění nebo necitlivost horních končetin. Často se objevuje bolest celé páteře až po oblast beder a rovněž bolest hlavy.
Správný sed vypadá tak, že obě nohy jsou opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve. Kotníky, kolena a kyčle by měly ideálně svírat pravý úhel. Tělo by mělo být pokud možno vyvážené všemi směry, včetně hlavy. Velmi důležité je měnit občas polohu tak, aby si svaly odpočinuly. Během práce na počítači je dobré si dělat přestávky nejen na protažení a uvolnění těla, ale také rukou.

Chraňte si zrak

Práce s počítačem představuje velkou zátěž pro oči. Jejich únava se projeví slzením nebo pálením. Svému zraku pomůžeme, budeme-li mít monitor počítače v dostatečné vzdálenosti, přibližně na délku natažené ruky. Úhel pohledu by měl být lehce shora, vaše oči by měly být na stejné úrovni jako horní hrana monitoru. Dejte pozor na prach a šmouhy, které mohou snižovat kontakt nebo být příčinou nežádoucích odlesků. Monitor by neměl být naproti oknu a nemělo by se v něm odrážet umělé světlo. Po 20 minutách práce odpoutejte zrak od obrazovky, zaostřete do dálky a ideálně se podívejte z okna do zeleně. Místnost by měla být dostatečně osvětlená. Nezapomínejte také mrkat, aby se oko zvlhčilo. Dejte si pozor na mhouření očí, kvůli kterému méně mrkáte. Pro každého, kdo pracuje déle než dvě hodiny na počítači, jsou vhodné brýle s antireflexní úpravou skel – tyto brýle neutralizují modré světlo a přispívají tak k omezení únavy očí a pocitu napětí. Udržují oči v lepší kondici, přičemž nabízejí pohodlnější vidění a zlepšují kontrast obrazu.

Povinná přestávka

Židle by měla být co nejvíce nastavitelná. Ideální jsou židle zdravotní, na kterých nesedíte pasivně. Jedná se o židle, které umožňují aktivní pohyb při práci. Při sezení na jakékoliv židli často měňte pozice. Využít můžete i velký míč, díky kterému protáhnete celou páteř, ale neseďte na něm po celou pracovní dobu, to by mohlo vést k přetížení jiných svalových skupin. Můžete také použít malý vzduchový polštář, sednout si na jeho hladkou stranu a mírně na něm pohybovat pánví – výborně tak uvolníte bedra.
Nezapomínejte na přestávky. Alespoň každou hodinu si udělejte krátkou pauzu a projděte se. Při práci se protahujte, snížíte tak stres a ulevíte zádům. Výborným pomocníkem je latexový pás – jednoduše s ním nastavíte optimální držení horní části těla a podpoříte správné brániční dýchání. Každý den se také snažte co nejvíce chodit. Abyste si cítili dobře, je ideální denně udělat 10 000 kroků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.