Kód pojišťovny

Akné umí potrápit i v dospělosti

Ilustrační obrázek

Akné je zánět mazových žláz, který postihuje zejména obličej, hrudník nebo záda.  Jednoduše se dá říci, že mazové žlázy, které máme na pokožce obličeje, zad nebo hrudníku, mají své vývody a ty se ucpou. Nastane ideální příležitost pro bakterie, aby se zde začaly množit. Vytvoří se vřídky neboli akné. Místo začneme mechanicky dráždit a stav se ještě zhorší. Ke vzniku akné dochází z důvodu hormonální nerovnováhy v organismu. Jednorázový výsev akné způsobuje například menstruační cyklus nebo stres. Na vině může být i špatná životospráva – nadměrná konzumace mléčných výrobků, rafinovaného cukru, bílé mouky, kofeinu, alkoholu, kořeněných jídel, uzenin a kouření. Na tvorbě akné se podílí také nesprávně prováděné  čištění pleti nebo časté sahání na pokožku špinavýma rukama.

Ke vzniku akné může dojít i kolem třicítky a někdo s vřídky a jizvičkami bojuje celý život. Ty se v pozdějším věku přesunují spíš na dolní část obličeje. Načasování souhlasí s hormonálními výkyvy v době ovulace, se stresem či oslabenou imunitou. Vřídky na zralé pleti bývají hlubší, jsou často bolestivé, bývají „zapouzdřené“ a pomaleji se také hojí. Zanechávají po sobě jizvičky a skvrnky.

Typy akné

Acne vulgaris – zhruba 70-95 % dospívajících trpí formou akné, která se objevuje během puberty. V tomto období dochází u chlapců a dívek ke zvyšování produkce androgenních hormonů, které způsobují, že mazové žlázy produkují více kožního mazu, než pleť potřebuje. Toto kožní onemocnění je označováno jako seborea. Odumřelé kožní buňky se neodlupují od rohové vrstvy pleti dostatečně rychle, obalují se mazem, ucpávají póry a vytvářejí zátky ve vlasových folikulech. Vytvářejí se černé tečky, bílé uhříky nebo hnisavé pupínky, kterou mohou po nevhodném zásahu zanechávat jizvy. Ve většině případů acne vulgaris po pubertě mizí. Tato forma akné se v základě rozděluje do tří odlišných typů:

  •          acne comedonika – jedná se o nejmírnější formu akné a projevuje se jako nehnisavé černé tečky. Středně těžkou acne papulopustulosa doprovázejí zanícené uhříky a v některých případech může infekce pronikat do hlubších vrstev pleti
  •          acne conglobata je nejzávažnější formou acne vulgaris. Vede k tvorbě bouliček, abscesů a píštělí, kterou mohou zanechat výraznější jizvy
  •          acne inversa je chronickou formou akné a projevuje se v několika fázích. Příznaky jsou výraznější a objevují se ve větším rozsahu na různých částech těla – na podpaží nebo tříslech. Pod pokožkou se navíc vytvářejí drobné bouličky, které se mohou dále vyvinout v abscesy.

Několik dní po intenzivním slunění u moře se mohou na pokožce objevit první reakce a drobné pupínky způsobené kombinovanými účinky UV záření a některými složkami výrobků sluneční ochrany, které obsahují mastné látky. Dochází k tvorbě volných radikálů a následně k infekci vlasových folikulů. Jedná se o projev tzv. mallorca acne.

Akné dospělých (pozdní forma akné neboli acne tarda) – symptomy tohoto typu jsou podobné jako u acne vulgaris; liší se jen časové období výskytu: akné u dospělých se objevuje od 25. roku a výše. I zde je tendence k tvorbě pupínků a černých teček.
Pokožka může zareagovat i na komedogenní látky v některých kosmetických přípravcích. Tyto látky ucpávají mazové žlázy a způsobují akné. Na kůže se objeví malé hrbolky, může být i zanícená. Příznaky obvykle ustupují, když se přípravek přestane používat.

Sportujete a  začaly se vám objevovat pupínky? Pak může jít o formu mechanické akné. Souvisí s třením zpocené kůže o oblečení nebo ochranné pomůcky. Nejčastěji je spouštěčem těsné nebo syntetické oblečení, přilby, popruhy pod bradou, suspenzory, podprsenky nebo neoprenové kombinézy.

Akné může vyvolat i použití léků obsahujících barbituráty, lithium nebo kortikosteroidy, předávkování vitaminem B6, B12 nebo D2, nepřiměřené užívání steroidů a někdy také užívání antikoncepčních pilulek. Akné se normálně zlepší poté, co se léčba přeruší.

Acne venenata (kontaktní akné) je vyvolána tím, že pokožka je v kontaktu s chemikáliemi, které jí způsobují stres. Mohou k nim patřit třeba nafta, chlor, některé zubní pasty obsahující fluoridy, a radikální čisticí nebo holicí přípravky.

Správná péče o aknózní pleť

Největším omylem je aknózní pleť vysušovat. Výsledkem je pravý opak toho, čeho chceme dosáhnout. Mastná pleť bude produkovat více mazu než předtím. Odličujte pleť kombinací oleje a vody nebo pleťového mléka a micerální vody. Tyto kombinace jsou ideální pro dokonalé odlíčení pleti. Poté naneste lehký krém.
Základem péče je důkladné čištění ráno i večer, tonizování a hydratace. Pleť se potřebuje zbavit i odumřelých buněk a nečistot. V tom mohou pomoci peelingy, které ale volte jemné. Jednou týdně také aplikujte čisticí a zároveň vyživující  masku. Tělu dopřejete zinek a vitaminy B5 a B6. Zarudlé pupínky nevymačkávejte, může se vám vytvořit zánět a nakonec  i jizvy. Jednou měsíčně také navštivte kosmetické studio  a nechte si pleť odborně vyčistit.

Tea tree olej je přírodním lékem s výraznými antiseptickými a antibakteriálními účinky na léčbu pupínků. Má účinky srovnatelné s lokálními antibiotiky. Ani při dlouhodobé aplikaci nevyvolává rezistenci bakterií. Stačí velmi malé množství, které slouží k otevření pórů a jejich vysušení. Z přírodních produktů, které jsou ideální proti akné, zmíníme kromě tea tree ještě levanduli, bergamot, ale také rozmarýn nebo vilín a aloe vera. Vybírat můžete i přípravky s obsahem AHA kyselin. Kyselina mandlová je výborná při odstraňování odumřelých buněk pokožky a má příznivé antibakteriální a hydratační účinky. Kyselina mléčná dokáže omezit tvorbu komedonů a udržuje správnou míru hydratace i hodnotu pH kůže. Kyselina salicylová disponuje antibakteriálními účinky a podporuje buňky v obnově, protože se rozpouští v tucích, a tím pádem proniká hluboko do pórů, čistí je zevnitř a předchází zánětům. Přirozené pH zdravé pleti je lehce kyselé. Problematická pleť má sklon k zásaditějšímu pH a třeba mýdlo, jehož pH je též zásadité, ještě více narušuje přirozenou rovnováhu pleti a zvyšuje její náchylnost k infekci.

V případě, že už vám akné přerůstá přes hlavu, měli byste navštívit korektivního dermatologa a společně s lékařem se domluvit na příslušné léčbě. Ke každému problému s akné je třeba přistupovat individuálně. Záleží na stavu pleti, fázi onemocnění , na věku klienta a také na hloubce jizev, pokud už k jejich tvorbě částečně nebo úplně došlo.

Pro léčbu akné volíme vhodné přípravky na předpis, abychom docílili co největšího efektu v co nejkratší době. Při akné s převažujícími komedony a menším množstvím pupínků je vhodné používat retinoidy. Pokud by pokožku dráždily, je vhodné vyzkoušet kyselinu azelaovou. Jestliže na pleti převládají zánětlivé pupínky mezi komedony, vyplatí se pleť ošetřovat benzoylperoxidem, který, který nevytváří bakteriální rezistenci – ta se může objevit při aplikaci přípravků s antibiotiky.
Pokud jsou na tváři patrné akutní zánětlivé projevy akné, bývá nejvhodnější volbou ošetření cévním laserem, který dovede řešit červené jizvičky, které na tváři po akné zůstávají. Po zklidnění akutní fáze projevů akné pokračujeme dále podle stavu pokožky až ke korekci případných vpadlých jizev.  Při řešení už vpadlých jizev se zpravidla osvědčuje frakční CO2 laser. Ošetření pomocí laserů je nutné zopakovat a provádět je v dostatečném odstupu.
Někdy však není nutné přímo laserové ošetření a pro viditelné zlepšení stavu pleti postačí například chemický peeling, který stáhne rozšířené póry, pleť projasní a barevně sjednotí. Pro dosažení co nejlepšího výsledku se metody mezi sebou velmi často kombinují. Laserové ošetření je třeba absolvovat před začátkem hlavní sluneční sezony. Je nutné vyhýbat se slunci a pokožku chránit krémy se SPF 50+.

Důležité je složení kosmetického přípravku

Pátrejte po přípravcích, které jsou schopny ovlivnit množství kožního mazu, který pleť vyprodukuje. Složky, jako je L-carnitin, buňkám pomáhají vstřebat volné mastné kyseliny, které pak mitochondrie přemění na energii. Tím se sníží množství, které zbude pro tvorbu mazu, a produkce mazu je pod kontrolou. Vstřebávání kožního mazu ještě mohou napomoci zmatňující částice přidané do kosmetického přípravku.

Problematická pleť je zásaditější než pleť normální, která má lehce kyselé pH. Přínosem přípravků pro problematickou pleť je, že jejich mírně kyselé pH napomáhá návratu pH pleti k optimálním hodnotám. Keratolytické přípravky rozpouštějí ztvrdlé čepy pokožky a napomáhají přirozenému procesu odlupování odumřelých kožních buněk.
Alfa-hydroxy kyselina (AHA kyseliny) má odmašťující účinky a pomáhá regulovat produkci kožního mazu. Navíc pomáhá odstraňovat vnější vrstvu odumřelých buněk. Zároveň podporuje obnovu rohové vrstvy pro hladší a pevnější strukturu pleti.
Poly-hydroxy kyseliny mají stejnou funkci jako AHA kyseliny, ale díky svým větším molekulám jsou k pleti šetrnější. Mají také protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Kyselina salicylová je obzvlášť účinná v boji proti uzavřeným pórům i proti přerůstání bakteriální mikroflóry. Je to beta-hydroxykyselina s účinkem keratolytickým (odstraňuje odumřelé kožní buňky a změkčuje pleť, čímž brání uzavírání pórů) a komedolytickým (otevírá uzavřené póry). Kyselina salicylová redukuje počet pupínků a brání jejich vzniku.

Kyselina mléčná je součástí přirozených hydratačních látek kůže a klíčovou složkou ochranného kyselého pláště kůže, kde dochází k regulaci kožního pH. Vstřebává a udržuje vlhkost v nejpovrchnější vrstvě pokožky a zastává tak zásadní úlohu ve zdravé kondici pleti. Je rovněž komedolytická.
Přípravek, který nepodporuje tvorbu komedonů (nekomedogenní), je takový, který neobsahuje žádné složky ucpávající póry. Ucpané póry vedou ke vzniku černých teček, bílých teček a pupínků.
Ceramidy zlepšují ochrannou bariéru kůže a pomáhají předcházet ztrátám hydratace a brání kontaktu s dráždivými látkami, které mohou způsobit zánět a svědění.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.