Kód pojišťovny

Migréna

Ilustrační obrázek

Pro migrénu jsou charakteristické ataky středně těžké nebo těžké bolesti, které se vyskytují nejčastěji v polovině hlavy, avšak strany se mohou střídat. Bolest přichází většinou náhle, často během několika sekund až minut, má pulzující charakter a postižená osoba může pociťovat nevolnost a zvracení. Některým lidem vadí světlo, hluk i jakýkoliv pohyb.  V některých případech předchází tzv. aura.  Jedná se o dobu, kdy ještě nebolí hlava, ale již na sobě pociťujeme nějaké příznaky. Může se jednat o závratě, černé skvrny v zorném poli tzv. skotomy nebo jiskřičky před očima (fosfeny). Migréna nemá většinou dlouhé trvání, její průběh bývá nanejvýš několik hodin a často dochází ke střídání dalších bolestí hlavy. Typická je např. tenzní bolest hlavy, která není tak intenzivní a postihuje celou hlavu s maximálním v zátylku a oblasti čela. Zvuky ani světlo většinou nevadí a bolest se rozvíjí během dne.

Varovné příznaky

Zcela výjimečně se může při migréně objevit brnění jedné polovin obličeje a jedné končetiny, které může být doprovázeno také poruchou hybnosti. V některých případech se objeví porucha řeči. Tyto příznaky jsou však typické pro cévní mozkovou příhodu a z těchto důvodu je neodkladné vyhledat lékařskou pomoc.

Dlouhodobý problém

Migréna bývá dlouhodobým problémem, který trpí zejména ženy, ale ani muži nejsou výjimkou. Velmi často souvisí migréna s genetickými predispozicemi a dědí se zejména po matkách, babičkách apod. Existuje také celá řada potravin, které mohou záchvaty migrény vyprovokovat. Patří zde především alkohol, čokoláda a ořechy. Měli bychom jíst pravidelně a alkohol konzumovat jen mírně, nekouřit a dobře spát. Bylo zjištěno, že nejen nedostatek, ale také i nadbytek spánku má úzkou souvislost s rozvojem bolesti hlavy.

Spouštěče migrény

Pro jednoho může být spouštěčem migrény stres, pro druhého to může být více kořeněný oběd. Mezi nejčastější spouštěče migrény patří:

stres – může být doprovázen zvýšeným napětím v oblasti krku, hlavy a ramen,

potraviny – mezi rizikové potraviny patří tvrdý a zralý sýr, čokoláda, oříšky, kyselé zelí, kofein atd.

Hlad – mezi prevenci vzniku migrén patří pravidelná strava v malých dávkách a žádné hladovění,

Alkohol – pivo a víno se řadí mezi významné původce bolesti hlavy,

Poruchy spánku – změna spánkového rytmu ať už ve formě zkrácení nebo prodloužení,

Parfém – silná a intenzivní vůně, osvěžovače nebo aviváže,

Počasí – prudké a extrémní výkyvy počasí,

Kouření – patří k silným spouštěčům bolestí hlavy.

Změny krevní koncentrace

Podle odborníků se na vzniku bolesti hlavy podílí změny krevních koncentrací tzv. „vazodilatačních aminů“, což jsou chemické látky, které ovlivňují krevní cévy.  Aminy jsou v krvi běžně přítomny, avšak jejich koncentraci může zvýšit konzumace určitého typu potravin, dochází k jejich vyplavení do krve v průběhu stresových situací, při snížení hladiny krevního cukru v době mezi jídly. Někteří lidé mají nedostatek enzymu, který tyramin odbourává, takže, když tato jídla konzumují, dochází k hromadění tyraminu v krvi a spustí se řetězec reakcí, které vedou k migréně. Dále někteří nemocní s migrénou mají nedostatek enzymů, které odbourávají vazoaktivní aminy. To vysvětluje zhoršené potíží při výkyvech hormonů v krvi např. při menstruaci nebo při užívání antikoncepce. Větší sklon k migrénám mají lidé trpící vysokým krevním tlakem nebo v důsledku úrazu hlavy. Záchvaty se mohou objevit při vzestupu soli a vody v těle. U dětí se někdy objevuje tzv. „břišní migréna“, která před dosažením dospělosti vymizí. 

Fáze migrény 

  •          Přichází pestrá paleta příznaků, která může trvat několik hodin výjimečně i nedéle. Dotyčná osoba se necítí dobře, objevuje se časté zívání, podrážděnost, únava až malátnost. Někdy má dotyčný chuť na určitý typ jídla nebo má zcela nezvyklý hlad. Tyto pocity se nazývají podromy a dávají signál, že v následujících 24 hodinách pravděpodobně dojde k záchvatu. Ten, kdo trpí záchvaty migrény opakovaně již pod těmito signály rozpozná přicházející záchvat.
  •          Asi u 20% osob trpících migrénou přichází tzv. aura, což se projevuje neostrým viděním, světelnými záblesky nebo jiskřením před očima. Ke vzácnějším typům aury patří krátce trvající jednostranné brnění nebo snížená citlivost obličeje, poruchy rovnováhy nebo porucha řeči.
  •          Dotyčný pociťuje silnou a pulzující bolest a ve většině případů to bývá na jedné straně hlavy. Často se objevuje pocit na zvracení (nauzea), světloplachost a přecitlivělost na hluk a pachy. V takovém případě se doporučuje být ve tmě a v klidu. Migréna nás limituje při vykonávání běžných činností a zhoršuje se při jakékoli zátěži.
  •          Dochází k uklidnění bolesti, ale cítíme se unaveni a bolí nás svaly a jsme ospalí.  V některých případech se tato fáze může projevovat naopak dobrou náladou a přílivem energie. 

Hormonální výkyvy

Existuje velké množství žen, u kterých se migréna spouští v období před menstruací. Je to ovlivněno prudkou změnou hladiny hormonů v organismu, což bývá důvodem, proč se migrény objeví v pubertě, vymizí v menopauze a vyskytují se až třikrát častěji u žen než u mužů. K vymizení migrény dojde zpravidla v období těhotenství, kdy jsou hormonální hladiny stabilní. Vyváženým jídelníčkem s dostatečným množstvím vlákniny s vyváženým poměrem minerálů a vitaminů lze dostat tyto záchvaty pod kontrolu.

Prevence migrény

Lékaři doporučují v rámci prevence vzniku migrén některou z forem doplňků. Mezi osvědčené prostředky patří např. hořčík, zinek, kalcium, vitaminy skupiny B a vitamin D a E. Deficit hořčíku nebývá sice přímou příčinou migrény, ale jejím častým spouštěčem. Nedostatek hořčíku vede ke křečovitému stažení cév a šíjového svalstva, přispívá k psychické nepohodě, únavě v průběhu dne a nespavosti.

Co přispívá ke vzniku migrény?

Pro léčbu migrény je důležité odstranit veškeré nevyváženosti, abychom předešli možným záchvatům. Odborníci doporučují dostatek spánku, tekutin, vyhýbat se rizikovým faktorům, jako je cigaretový kouř, stres, dráždivá jídla nebo pachy. Dále bychom se měli vyhnout chronickému přetažení, které bývá častou příčinou zvýšeného napětí svalstva v oblasti hlavy, šíje a páteře. Mezi spouštěče migrény patří také pocity strachu, úzkosti nebo nadměrný psychický stres. Boj s těmito faktory může být někdy složitější a trvá delší dobu než se podaří zharmonizovat psychiku.

Bolí vás hlava?

Bolestí hlavy trpí zhruba 20% osob různého věku a u žen se tyto potíže vyskytují   daleko častěji než u mužů. Za bolestmi hlavy se může ukrývat celá řada příčin od těch banálních až po ty vážnější. Mezi nejzákladnější příčinu bolesti hlavy patří únava a dehydratace, dále se může jednat o důsledek alergie nebo o stavy spojené s náhlými výkyvy teplot. Za bolestmi hlavy se však může také ukrývat vážnější onemocnění, jakým je např. krvácení do mozku nebo problémy s ledvinami. Bolest hlavy může také signalizovat poruchy oběhové soustavy nebo je důsledkem zánětu středního ucha. Migrenózní bolesti hlavy se projevují sužujícími bolestmi, postižený může také pociťovat nevolnost, úzkost nebo depresi.

Léčba 

Jedinec trpící migrénou by se měl poradit se svým lékařem o možnostech dlouhodobé léčby. Četnost záchvatů mohou pomoci snížit některé léky, avšak nejprve bychom mohli vyzkoušet i některé alternativní postupy (akupunkturu, změny stravy, fototerapii apod.) 

Působení bylin v prevenci i léčbě 

Byliny jsou velmi dobrými pomocníky a nedílnou součástí léčby mnohých potíží. U potíží s migrenózními bolestmi hlavy jsou mezi doporučovanými bylinami např.:

  •          Řimbaba obecná – používají se čerstvé nebo sušené listy a obsahuje účinnou složku parthenolid, který blokuje chemické látky v mozku způsobující rozšíření krevních cév. Tuto bylinu by však neměly užívat gravidní a kojící ženy.
  •          Jinan dvoulaločný – extrakty z listu ovlivňují cévy a červené krvinky a zlepšují činnost krevního oběhu.
  •          Devětsil – jedná se o rostlinu, která v lidové medicíně již po staletí a používá se v prevenci proti migréně.

V rámci prevence se dále doporučují také např.: třezalka, zázvor, levandule nebo meduňka.

Působení aromaterapie

Při prevenci v léčbě migrény může být nápomocna také aromaterapie a některé éterické oleje můžeme použít k inhalaci, nebo masáži spánků, hlavy a obličeje. Mezi vhodné éterické oleje patří např.: levandule, máta, heřmánek, eukalypt a andělika. Éterické oleje můžeme také použít ke koupelím. Z doplňků stravy můžeme jako prevenci nebo součást léčby použít hořčík a vápník, omega – 3 mastné kyseliny a vitaminy skupiny B.

Kofein

Proti migréně a dalším typům bolesti hlavy může také pomoci kofein, který je obsažený v čaji, kávě nebo guaraně. V současnosti je na trhu celá řada doplňků stravy s obsahem bylin nebo kofeinu. U některých nemocných však kofein působí zcela opačně a může tedy zhoršovat nebo vyvolávat migrény.

Zažívání

Velmi důležité je zajištění pravidelného vyprazdňování. V porovnání s ze zdravými jedinci se u nemocných s migrénou daleko častěji vyskytuje zácpa. Následkem může být vstřebávání škodlivin ze střev zpět do krevního řečiště se všemi důsledky, což může způsobovat bolesti hlavy, deprese a další poruchy. Základní prevencí zácpy je vyvážená, na vlákninu bohatá strava, dostatečné množství tekutin a pravidelný pohyb. Důležité je také udržování optimální tělesné hmotnosti. Podváha i nadváha zvyšuje rizika migrén. Velmi dobré výsledky může také přinést detoxikace organismu.

Souvislost s krční páteří

Krční páteř představuje spojnici mezi hlavou a ostatními částmi těla. Často se u lidí, kteří mají problémy s krční páteří objevuje také porucha vidění, omezení pohybu nebo porucha slyšení. Bolesti šíje bývají často vyvolávány emočním nebo psychickým stresem, přetížením nebo mohou být způsobeny úrazem. Často jsou doprovázeny bolestmi zad a ramen a omezením pohybu v postižené oblasti. Degenerativní kloubní změny v oblasti šíje vznikají velmi pomalu, často po padesátém roce věku. Může se jednat o následky vnějšího zranění nebo o svalové přetížení. Po přesné diagnostice lze uvedené potíže odstranit pomoci léčebné masáže, měkkými mobilizačními technikami, elektroléčbou a rehabilitačním cvičením. Důležité je také dbát na správné držení těla a vhodnou ergonomii.

Vhodné cvičení

Bolestem v oblasti páteře nebo hlavy lze předejít pomocí správného cvičení, které napomáhá zdokonalit funkčnost svalů, šlach i vazů, kloubů, páteře a nervů a také vnitřních smyslových orgánů. Cílem cvičení je zlepšit funkci krčních svalů, protáhnout zkrácené svaly a posílit svaly oslabené. Někdy se během cvičení může objevit fenomén lupnutí, což však ničemu nevadí, jedná se o naprosto běžný jev. Cvičení lze provádět také vsedě na židli nebo na zemi. Důležité je cviky provádět správně a spojit je také s uvědomělým dýcháním.

Reflexní terapie a masáž

Při bolestech v zádech nebo hlavy mohou být velmi prospěšné masáže nebo cílená reflexní terapie. Vhodné jsou chladivé masážní krémy s kafrem nebo obklady. Na ploskách nohou i rukou se nachází velké množství reflexních bodů, které můžeme cíleně stimulovat, atak dochází k podpoře bolestivých míst a orgánů. Nejvhodnější je absolvovat v rámci léčení komplexní přístup a cvičit pravidelně.

Pohled psychosomatiky

S bolestmi hlavy souvisí také zvýšené nároky na sebe sama a sklony k perfekcionismu, které však nejsme schopni zcela ustát. Člověk má tak od sebe daleko více očekávání a klade na sebe nárok, které současně nenaplňuje. U lidí, které bolí hlava se často vyskytují obavy říkat věci, které se jim nelíbí. Často mají  sklon jednat tak, aby s druhými nepřišli do konfliktu a chtějí, aby je druzí měli rádi, a to často i na úkor sebe sama. Bolest hlavy by nás měla stimulovat k tomu, abychom věnovali pozornost sobě samému a mysleli také na své vlastní potřeby. Z hlediska fyziologického působení vzniká bolest hlavy z napětí a stažení. Oblast v cévách se zužuje a rozpíná jinak, než má. V této oblasti je také velmi důležitá kvalitní práce s emocemi a vlastní energií.

Jóga

Jógová cvičení velice prospívají našemu fyzickému a také psychickému tělu. Při cviční se provádějí různé sestava ásan a polohové skupiny, které jsou zaměřeny na různé specifické zdravotní problémy i orgány. Velkou předností cvičení je celkové zklidnění organismu a navození pocitu tak důležité relaxace. Relaxace nepředstavuje pouze stav uvolnění těla, ale jedná se o stav, kdy se tělo, emoce a mysl dostávají do vysokého stavu vědomé relaxace, což je velmi důležité. Vlastní koncentrací a správných dýcháním se naše tělo pak dokáže lépe vyrovnat se zátěžovými a stresovými situacemi.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.