Kód pojišťovny

Záněty močových cest

Ilustrační obrázek

Infekce močových cest může probíhat v různých intenzitách – od nenápadného zánětu, kdy nepociťujeme velké problémy, až po nebezpečný bakteriální zánět ohrožující ledviny.
První močové infekce se mohou objevit už v dětském věku. Ve svém životě se se zánětem močových cest  setká každá druhá žena, u třiceti procent dochází k recidivě, z čehož se pak u 15 procent záněty opakují často. Muže potkává toto nepříjemné onemocnění spíše ve vyšším věku.

Mnoho dívek a mladých žen se poprvé se záněty močových cest setká v období začátku sexuálního života. Při pohlavním styku může dojít k zanesení infekce do močových cest. Prevence před vznikem zánětu močových cest při sexuálním styku spočívá v dodržování několika opatření. Předně je důležité dbát na osobní hygienu genitálu svého i partnera před pohlavním stykem i po něm. Žena by se měla navíc před sexem a hned po něm ještě před osprchováním vymočit.
Při rizikových technikách pohlavního styku, zvlášť při análním sexu, by mělo být samozřejmostí použití kondomu. Druhým rizikovým obdobím pro vznik infekce močových cest je menopauza – kvůli úbytku estrogenu v organismu dochází ke ztenčování sliznic měchýře a močové trubice. Tím se stávají náchylnějšími k infekcím. Na vině ale mohou být i chlamydiové infekce, nedostatek tekutin nebo návštěvy veřejných bazénů.

Projeví se rychle

Nástup problémů bývá poměrně rychlý, během několika hodin. Příčinou zánětu jsou nejčastěji bakterie. Některé se přirozeně nacházejí v našem zažívacím traktu (Escherichia coli). Problém nastane ve chvíli, kdy se dostanou do močového ústrojí. K zánětu může přispívat nevhodný pitný režim (zvyšuje se koncentrace moči, tudíž bakterie se mohou lépe množit) nebo zadržování moči – časté močení naopak přispěje k vyplavení bakterií z těla. Riziko stoupá i při prochladnutí, které sice zánět nevyvolá, ale oslabí imunitní systém, a bakterie se tak lépe množí.

Infekce se většinou ohlašují pálením, řezáním, častým nucením na močení, bolestí  při a  po močení a únavou. Někdy ji ale mohou doprovázet i horečky, nebo dokonce i krev v moči. V takovém případě je nutné jít k lékaři a začít s okamžitou léčbou.
Záněty postihují častěji ženy kvůli odlišné anatomii močového ústrojí. Ženy mají kratší močovou trubici, která navíc ústí blízko konečníku. A právě z něj se mohou bakterie přes hráz snadno dostat do močové trubice a z ní rychle do močového měchýře, kde se pomnoží a vznikne zánět. Náchylnější jsou lidé s cukrovkou. Cukr v moči tvoří prostředí, které bakteriím vyhovuje, a mohou se tak snáze množit.

Zánět se dá rozdělit na dvě základní formy. První formou je cystitida – zánět močového měchýře a dolních močových cest (uretritida). Pokud se akutní zánět řádně neléčí, mohou bakterie přerůstat proti směru toku moči, až dospějí do ledvin. Když se zánět v měchýři a močových cestách dostane do tohoto stadia, může způsobit komplikace, například poruchu funkce ledvin, tvorbu jizev v ledvinách a snížení vylučovací schopnosti ledvin.

Pokud jsou pacienti schopni rozeznat infekci v počátku, dříve než propukne úplně, mohou zkusit zánět řešit samoléčbou. Vhodné jsou brusinkové extrakty s D-manózou, jež brání přilnutí bakterií Escherichia coli v močovém traktu a preparáty s lyzátem Escherichia coli, který aktivuje imunitní systém organismu. Je potřeba také dostatečně pít. Pokud však zánět a potíže s ním spojené neustupují nebo v případě, že se váš zdravotní stav zhoršuje, vždy vyhledejte lékaře. Neléčené infekce mohou přecházet do chronických nebo často recidivujících forem onemocnění.

Jestliže patříte k těm, kdo mají k infekci močových cest sklony, vyvarujte se dráždivým pokrmům a nápojům, jako jsou ostrá kořenitá jídla a silná káva. Podráždění močového měchýře může způsobit i bílé víno (třísloviny v něm) a především tvrdý alkohol. Z jídelníčku také vypusťte sladké. Odborníci doporučují zařadit do něj probiotika, minerální vody a léčivé čaje se zklidňujícím protizánětlivým efektem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.