Kód pojišťovny

Obávaný tichý zloděj

Ilustrační obrázek

Osteoporóza bývá označována jako tichý zloděj kostí. Tato nemoc postupně likviduje naše kosti a obávají se jí zejména ženy po menopauze. Vyskytnout se ale může i u starších mužů. Během onemocnění osteoporózou často dochází ke zlomeninám i v důsledku drobného úrazu.

 

Obratle, kyčle a předloktí náleží k nejrizikovějším partiím. Mezi projevy osteoporózy patří i bolesti páteře. Dochází rovněž ke změnám jejího tvaru i celkového zakřivení a následně ke změnám její statiky a funkce. Výrazněji je postižena oblast hrudní páteře, což může vést k problémům při dýchání.
Pokud máte podezření, že by se u vás mohlo jednat o osteoporózu, vyhledejte lékaře, odborníka na pohybové ústrojí, který doporučí nebolestivé vyšetření, tzv. denzitometrii, při které se pomocí přístroje  stanoví hustota vaší kostní tkáně. Máte-li osteoporózu v rodině, trvejte na vyšetření už po pětačtyřicítce. Na důkladném vyšetření byste měli trvat, i pokud jste prodělali osteoporotickou zlomeninu, protože jedna prodělaná zlomenina výrazně zvyšuje riziko dalších takových zlomenin.

Lidem hrozí zlomeniny během banálních aktivit. Většina z nich o svém horším stavu kostí vůbec neví. Každý rok si v ČR zlomí krček stehenní kosti okolo 9000 žen a více než 3000 mužů starších 50 let. Zhruba 20 % pacientů po zlomenině krčku umírá, 27 % končí v léčebnách dlouhodobě nemocných a jedna třetina končí v invalidním důchodu.
Podle dostupných údajů u nás osteoporózou trpí 330 000 žen ve věku nad 50 let a něco přes 100 000 mužů. Důvodem, proč nemocných přibývá, je kromě sedavého způsobu života také stárnutí populace. Věk dožití se prodlužuje, a tak je evidentní, že osteoporóza jako zdravotní problém bude narůstat.

Kosti nám postupně řídnou už od 30. roku věku, jak se zhoršuje životnost a výkonnost kostních buněk. Mění se kvalita kostí, jejich mechanické vlastnosti a kostní hmoty postupně ubývá. O osteoporóze jako o nemoci mluvíme, když ubude zhruba čtvrtina kostní hmoty v obratlích nebo v horní části kyčelní kosti.

Rozvoj osteoporózy je obvykle záležitostí delší doby, přestože i zde existují výjimky. U této choroby jde o nerovnováhu mezi odbouráváním kostí a její novotvorbou. Jakmile převáží odbourávání kosti nad její obnovou, postupně začne kostní tkáň ubývat. Ubýváním je obvykle postižena trámčitá kost, která je například uvnitř obratlů. Její trámečky se ztenčují, slábnou, až se přeruší nebo zaniknou. Tím postupně kost ztrácí pevnost, a pak se i při malém úrazu může zlomit. Osteoporotický proces obvykle trvá několik let. Existují však ženy, u kterých je tento děj velmi rychlý a po přechodu se může rozběhnout během několika měsíců. Podobně jako u osteoporóz, vzniklých typicky při podávání glukokortikoidů, je ztráta kostí velmi rychlá. Další příčinou vzniku osteoporózy je ztráta kvality kostí. Nejde tedy jen o množství trámečků, mění se kvalita kostního kolagenu a dalších složek.

Obávaný přechod

Převážnou část pacientek trpících osteoporózou tvoří ženy po přechodu, tedy v období, kdy estrogeny přestávají plnit svou ochrannou funkci a kost začne postupně ubývat. Kostní hmota ubývá všem ženám, ale rychlost, jakou se tak děje, je individuální. Napovědět může rodinná anamnéza – tedy to, zda se vyšší lámavost kostí po padesátce objevila u maminky nebo sestry konkrétní ženy.

Dalším rizikovým faktorem vzniku onemocnění je přechod před pětačtyřicátým rokem věku. Objeví-li se menopauza dříve, měl by gynekolog přistoupit k účinné prevenci osteoporózy a pacientku o možném riziku nejen informovat, ale také zajistit účinnou prevenci. Náchylnější k rozvoji osteoporózy jsou také ženy, které kouří. U kuřaček estrogeny nemohou uplatnit svou ochrannou funkci, proto jim hrozí vyšší riziko zlomenin. Nedoporučuje se ani vyšší množství alkoholu, konkrétně více než čtyři jednotky alkoholu denně (jedna jednotka odpovídá 2 dcl vína nebo třetince piva). V klinické praxi se však osteoporotické zlomeniny objevují spíše u skutečných alkoholiků.

Mužská osteoporóza byla dříve přehlížena. Dnes víme, že zhruba v polovině případů osteoporózy u mužů se za tímto onemocněním skrývá jiná nemoc, která osteoporózu způsobuje. Jedná se o tzv. sekundární osteoporózu. Pak je na  místě co nejlépe léčit základní onemocnění. Pokud je léčeno správně, dochází velmi často ke zpomalení rozvoje osteoporózy. Polovina mužů má pak genetickou predispozici k rozvoji této nemoci. V těchto případech nezbývá nic jiného než se vrátit zpět k anamnéze, tj. podívat se na výskyt onemocnění v rodině a nemoc tak včas odhalit. Pravdou je, že na osteoporózu u mužů se příliš nemyslí a přístup pacientů mužů k léčbě je horší než přístup žen.

Prevence

Aby se osteoporóza nerozvinula, je důležité dodržovat adekvátní životosprávu s dostatečným příjmem bílkovin. Těch máme ve stravě dostatek, problémem bývá spíš nedostatek vápníku a vitaminu D ve stravě. Denně bychom měli přijímat zhruba 1200 miligramů vápníku, což je téměř nemožné, protože jeden jogurt obsahuje zhruba 200 miligramů vápníku. V případě, že máte sklony k osteoporóze, je proto lepší užívat některý z preparátů s obsahem vápníku.
Dalším problémem je nízké zásobení vitaminem D. ten jsme schopni si do jisté míry vytvářet sami v kůži po osvícení ultrafialovým zářením – sluncem. Jenže hlavně senioři, kterých se tento problém nejvíc týká, se ve vyšším věku zdržují často doma a na slunce moc nechodí. Proto si musí vitamin D dodávat. Většina takových léků se váže na předpis. Preparáty, které jsou ve volném prodeji, obsahují jen nízké množství tohoto vitaminu. Zvážit lze i podávání vitaminu K2, který příznivě ovlivňuje kvalitu kostní hmoty.

Co dále můžeme udělat, aby se nemoc nerozvinula? Důležitý je pravidelný pohyb. Mnohé nemoci mají svůj původ v tom, že se přestáváme hýbat. Pro integritu kostí je ale pravidelný pohyb zcela nezbytný. Ale v současné době je pohyb u mnoha lidí vytěsněn a dá se předpokládat, že situace bude v budoucnu ještě horší. S fyzickou aktivitou souvisí i úbytek svalové hmoty ve stáří. Pacienti, kteří mají malý objem svalové tkáně, mají kvůli zhoršené stabilitě zvýšenou náchylnost k pádům a pády jsou dalším rizikovým faktorem zlomenin.

Začnete-li užívat léky, sníží se riziko další zlomeniny zhruba na polovinu. K dispozici máme mnoho léků, které fungují na tzv. antiresorpčním principu. To znamená, že dokáží zastavit anebo alespoň výrazně zabrzdit další řídnutí skeletu, a stávající kost dokonce zpevní. Pro pacienty s extrémně těžkými formami osteoporózy a pacienty, kteří užívají dlouhodobě kortikoidy, je vhodná tzv. osteoanabolická léčba, která dokáže stávající objem kostní hmoty výrazně zvýšit a do určité míry proces rozpadu kostí zvrátit.
Pro další osud nemocného a rozvoj choroby jsou zlomeniny velmi rizikové. Vznik zlomeniny je přitom podmíněn mnoha faktory (nejen množstvím kostního materiálu a kvalitou kostí, ale i počtem pádů a jejich tíží). Odhaduje se, že každá zlomenina zvýší riziko vzniku další zlomeniny nejméně dvakrát. Kosti mohou ztrácet hmotu i jiným způsobem, například při zmíněné dlouhotrvající léčbě kortikoidy či při anorexii. V případě anorexie jde o dlouhodobý výhled – potíže přetrvávají často i dlouho poté, co se anorexii podařilo překonat.

Jak předejít pádům

Onemocnění osteoporózou a vznik zlomenin spolu souvisejí. Můžeme naším chováním a přístupem snížit riziko pádů a následných osteoporotických zlomenin? Zde přinášíme několik typů.

Mluvte s lékařem o tom, jak reagujete na léky. Mnoho léčiv, například sedativ, může negativně ovlivnit naši rovnováhu a zvýšit tak riziko pádu. Pokud se vám po užití některého léku dělá špatně, točí se vám hlava, ztrácíte rovnováhu, tak se tím zvyšuje riziko pádu. Svěřte se s těmito obtížemi svému lékaři.

Hlídejte si krevní tlak. Co se nám může stát, je-li náš tlak příliš nízký? Mozek je nedostatečně prokrvován, což může vyústit ve ztrátu kontroly a pád. Lidé kolem šedesátky a starší by si na toto měli dát pozor a měřit si krevní tlak jak vsedě, tak i vestoje.

Dehydratace způsobuje snížení krevního tlaku a zahuštění krve, která má pak ztíženou cestu do mozku. Odborníci doporučují denně vypít až 8 sklenic vody. Pokud však užíváte diuretika, měli byste vypít větší množství.

Vitamin D pomáhá absorbovat v kostech vápník. Není-li tohoto minerálu v kostech dostatečné množství, mají větší sklon k lámavosti a riziko osteoporózy tak roste. Vědci zjistili, že pouhý příjem vitaminu D prostřednictvím slunečního záření po čtyřicítce nefunguje zdaleka tak dobře jako v mladším věku.
Omezte potraviny, které snižují vstřebávání vápníku. Jde o sycené nápoje kolového typu a černou kávu. Obohaťte jídelníček o mléčné výrobky, listovou zeleninu, ořechy, mák, mořské plody, ryby a luštěniny. Vhodné jsou také sušené meruňky a švestky, fíky i ovesné vločky.

Obujte se do dobrých bot. Špatně zvolené boty vás mohou na klouzavém povrchu  vyloženě „zabít“. Ujistěte se, že vám padnou na míru a mají neklouzavou podrážku. Vždy si zavazujte tkaničky. Vyhněte se nestabilním pantoflím a nechoďte doma v ponožkách. Čeká-li vás chůze na zledovatělém povrchu, obujte si boty s traktorovou podrážkou nebo je opatřete antismykovými návleky.
Bolí vás často nohy a trpíte otoky, puchýři, deformitami? Zvyšujete tak riziko nestability a pádu. Nehte své nohy zkontrolovat specialistou a dopřejte si pravidelnou pedikúru.

Provádějte činnosti postupně. Například hovořit do telefonu během chůze vás zbytečně připravuje o pozornost a obezřetnost k okolí a zvyšuje riziko pádu. Přemísťování velkých předmětů, zvláště když je nesete dolů po schodech, znemožňuje výhled. Choďte pomalu a vždy se ujistěte, že vidíte, kam kladete nohy.

Nezapomeňte na pohyb. Cvičení není jen o tom, abyste se cítili jistí, umožňuje vám hlavně získat sílu a flexibilitu. Kdybyste se pak někdy řítili k zemi, budete mít dost síly na zastavení nebo zpomalení pádu. Každodenní 30-40 minutová procházka pomáhá ke zpevnění kostí a zachování kostní hmoty, a navíc posiluje svalovou hmotu, čímž pomáhá předcházet pádům a riziku zlomenin. Také provádějte balanční cvičení. Udržování rovnováhy na nejistých površích ve vás probudí schopnost předvídání. K balančním cvikům slouží nerovné podložky, improvizovat můžete i s polštářem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.