Kód pojišťovny

Křeče v nohou

Ilustrační obrázek

Křeče jsou charakterizovány déletrvajícími bolestivými stahy svalu nebo svalových skupin. Nejčastěji postihují lýtka a projevují se náhlou a prudkou bolestí, která je doprovázena ztvrdnutím svalové tkáně. Tento stav může mít celou řadu příčin. Může se např. jednat o nedostatečné zásobení krví – u osob trpících zúžením cév v dolních končetinách se takový typ křečí objeví typicky během cvičení či jiné tělesné námaze. Příčinou křečových bolestí může být také útisk nervů v páteři. U takových případů dochází k úlevě při mírném předklonu.  Křeče mohou být způsobeny také v důsledku nedostatku minerálů (draslíku, vápníku, hořčíku, sodíku). K těmto potížím mohou však také přispívat močopudné léky tzv. diuretika. Zvýšené riziko křečí hrozí také u starších osob a osob s diabetem nebo u onemocnění jater, štítné žlázy nebo neurologických onemocnění.

Prevence proti křečím

Pokud chceme předcházet vzniku křečí, měli bychom dodržovat určitá pravidla. Základem je pitný režim a doplňování minerálů a nedělat dlouhodobě stejnou a monotónní činnost. Náš jídelníček by měl být také bohatý na draslík, sodík a vitaminy skupiny B. Naopak opatrní bychom měli být s alkoholem a požíváním tabákových výrobků.

Protáhněte si nohy

Základním cvikem při prevencí křečí nohou je tzv. fajfka. Důležité je ohnout chodidlo v kotníku tak, aby s holení svíralo co nejostřejší úhel a současně s maximálním soustředěním protahovat svaly lýtka. Cvičit můžeme např. vleže a nohu při protahování zvedat nad hlavu. Důležité je také protažení trojhlavého lýtkového svalu např. ve stoji o stěnu.

Jak se zbavit křečí?

Jestliže nás křeče postihnou, musíme si od bolesti pomoct sami. Nejprve si ulevíme tím, že propneme lýtkový sval zasažené nohy a uděláme „fajfku“ a zkusíme ještě zahýbat prsty u nohou. Pomoci nám může také clená masáž postiženého svalu. Pokud si na nohu postiženou křečí stoupneme, může díky tomu bolest povolit nebo lze předejít jejímu návratu. Křeč může také povolit po horké sprše, teplé koupeli nebo někomu naopak prospívá ledová masáž. S křečemi se také často setkávají sportovci – běžci, které postihuje „píchání“ V boku, které je způsobené špatným dýcháním sportovce nebo špatnou hladinou minerálů v krvi. Křeče v břiše jsou také způsobeny chybou ve stravovacím režimu v podobě nadměrného množství jídla nebo pití v žaludku. Křeče nohou pak bývá způsobena dehydratací.

Strava

 Měli bychom dbát na stravu bohatou na ovoce a zeleninu, protože obsahuje velké množství tekutin.  Jestliže vás začne píchat v boku, musíme zpomalit a zhluboka dýchat. V případě křečí  v noze se doporučuje pít iontové nápoje, pomoci kterých doplníme také minerály.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.