Kód pojišťovny

Jak upravit figuru?

Ilustrační obrázek

Opět stojíte před zrcadlem a vzdycháte nad nabranými kilogramy a brečíte, že nemáte co na sebe? Hledáte zázračnou dietu, pomocí které snadno a rychle zhubnete? Prosím zastavte se hned na počátku. Snad nikdy nebylo napsáno tolik knih o výživě, zázračném hubnutí jako je tomu v současné době.

Bohužel lidé nechtějí pochopit, že žádné zaručené a rychlé recepty prostě neexistují a tyto „zázraky“ fungují pouze s krátkodobým efektem a jsou téměř jistou jízdenkou do kolotoče přibírání a hubnutí s postupným a výsledným nárůstem kilogramů navíc. Ve většině případů je tomu tak, že úspěch diety pomalu vybledne a kila se začnou vracet bez ohledu na to, jak vzorně se chováme.  V souvislosti s tím přichází panika a pocit viny, a proto dotyčný shání nový a lepší „zázrak“. Celý cyklus se několikrát opakuje.

Dieta

Co vlastně znamená to spásné slovo dieta? Její definice prošla v posledních letech několik proměn. Dieta představuje pro mnohé spíše utrpení a duševní strádání. Jakmile držíme dietu se  snažíme hlídat, abychom shodili nějaké to nadbytečné kilo navíc, dochází také ke změn naší mysli.  Tato tzv. dietní mentalita ovlivňuje náš pohled na tělo i jídlo, ale také způsob přijímání celé vlastní osobnosti. Jedná se tedy o celkový odraz těla i duše. Kvůli dietám přišla nejedna žena o nemalé peníze, energii a zdraví. Uvědomit a přiznat si problém chce však velkou duševní sílu a schopnost sebereflexe. Opakovanými a drastickými dietami dochází postupně ke zpomalení látkové výměny, neovladatelné únavě, ke spalování svalové hmoty a nakonec k ukládání tuku. Výsledkem tohoto marného snažení bude opět několik kilogramů navíc.

Uvědomění

Jak se dostat z takového začarovaného kruhu ven? Nejdůležitější ze všeho je uvědomit si, že naše tělo se udrží při životě a ve zdraví díky jídlu. Máme tedy jedinou možnost, a to vybrat si správné a vhodné potraviny ve správnou dobu. Dále je důležité zaměstnat mozek natolik, aby na jídlo nemyslel jindy, než je opravdu potřeba. K vytvoření správných ch stravovacích návyků potřebujeme vedení nejlépe od narození a pokud tomu tak nebylo musíme si ho vytvořit sami svou vůlí, pílí a vědomostmi, které během života získáme. Čím si to dříve uvědomíme, tím lépe pro nás a ušetříme si spoustu zdravotních komplikací. Podstatnou součástí je také pravidelná a vhodná pohybová aktivita.

Zaveďte si řád

Podstatné je udělat „revizi“ svých stravovacích návyků a zvyklostí. Kdy nás „honí“ mlsná? Proč bezmyšlenkovitě uždibujeme a jíme, když nemáme hlad? Je potřebné zavést do našeho stravovacího plánu především pravidelnost a zaměstnat mozek tak, aby nemyslel pouze na jídlo. Pravidelný režim nám také pomůže v tom, že nepociťujeme obrovskou touhu po jídle a nesníme tedy velké a nadměrné porce, které zatěžují náš žaludek.

Stres

Je dost pravděpodobné, že v situacích, kdy se necítíme zrovna konformně a jistě saháme po „pomocníkovi“ ve formě čokolády nebo něčeho sladkého. Bývá to nejčistší forma duševní útěchy nebo také forma odměňování. Nervovou soustavu však můžeme uklidnit také jiným způsobem. Tělesná aktivita je tím nejlepším lékem na stres nebo si najděte vhodnou formu odreagování.

Spánek

Tělo, kterému chybí odpočinek a regenerace potřebuje větší množství jídla, aby získalo potřebné množství energie. Jestliže chceme být dlouho vzhůru, měli bychom se zabývat takovou činností, která nám nedovolí myslet na jídlo. V každém případě pravidelnost se netýká pouze konzumace jídla, ale také pokud možno pravidelného ukládání k spánku.

Žvýkačky

Žvýkačky mohou sloužit jako první pomoc v případě krizové situace. Mějme ji při sobě v kabelce, v kuchyni nebo v autě. Jakmile dostaneme chuť na „něco“, je dobré ji mít vždy po ruce. K jídlu je vhodné si také sednout, mít hezky prostřeno a jídlo by mělo lahodit našemu oku. Neurotické pobíhaní a stravování ve stoje neprospívá nejen našemu žaludku, ale také naší postavě.

Vyhledejte odborníka

Proces hubnutí se netýká pouze jídla a pohybu, ale týká se také naší psychické stránky, kterou ovlivňuje rodina, životní styl, pracovní tempo a náš zdravotní stav.

V současné době jsou velké možnosti vyhledat vhodného výživového poradce, který pomáhá a je v podstatě jakýmsi doprovodem při cestě hubnutí. Hlavní a podstatná pomoc spočívá nejen ve výběru potravin, ale také v hledání optimální individuální cesty, hledání nových a stabilních návyků a zdravých doporučení. Ruku na srdce také kontrola druhého člověka nad sebou samotným hraje důležitou roli a brzdí nás před stravovacími prohřešky.

Aby restaurace nebyla strašák

Ani chození do restaurace, když jsme „v režimu“ pro nás nemusí být stres. V současné době již existuje celá řada restaurací nebo jídelen se zdravými pokrmy z bílého masa, ryb, těstovin  apod. Dokonce i v některých fast foodech si můžeme vybrat ovocný nebo těstovinový salát. Pokud je to v našich časových možnostech a nejsme někde služebně na cestách je však určitě vhodnější, když si oběd nebo svačinu připravíme doma.

Máme alespoň kontrolu nad svými potravinami a můžeme si připravit takové dietní pokrmy, které nám vyhovují. Není úplně jednoduché vydržet v redukčním režimu a zvládat přitom současně všechny běžné situace, kde patří stres, konflikty nebo jiné různé frustrující situace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.