Kód pojišťovny

Chrápání se můžete zbavit

Ilustrační obrázek

Nejčastější příčinou chrápání je uvolněné svalstvo v oblasti dutiny ústní a hltanu během spánku. Znamená to, že se zúží krční otvor. Člověk potřebuje stejnoměrné množství vzduchu v plicích, rychlost přívodu vzduchu a tlak v krku se zvyšuje. Měkké patro (horní zadní část patra) i čípek (kapkovitý výběžek vybíhající vzadu v ústech z měkkého patra) začnou vibrovat. Zvuk, který vzniká při těchto vibracích, je právě nepříjemné chrápání. Čím větší zúžení v krku nastane, tím je chrápání hlasitější. Problém se zhoršuje s přibývajícími léty, kdy měkké patro ztrácí svou pružnost v důsledku ubývání kolagenu. Příčinou mohou být také nepravidelné poměry ve vnitřních partiích nosu, například vybočení nosní přepážky, polypy v nose nebo chronická rýma. Příčinou chrápání může být i obezita.
Nadbytečný tuk se usazuje v celém organismu a také v hltanu. Tukem prostoupené stěny hltanu jsou méně pevné a umožňují snadnější vibrace, ale i kolaps hltanové úžiny, což je jednou z příčin zástavy dechu ve spánku (syndrom apnoe). Během apnoické pauzy dochází k poklesu hladiny kyslíku v krvi. Jakmile zásobení kyslíkem poklesne pod určitou mez, člověk se automaticky nadechne a probudí se. Ihned však zase usíná hlubokým spánkem. Stane-li se to vícekrát za noc, budíme se unavení, klesá naše výkonnost, přichází nesoustředěnost, nervozita, bolesti hlavy, nebo dokonce deprese.
V důsledku nedostatečného okysličení krve a vyčerpání může docházet k rozvoji vysokého krevního tlaku, vzniku infarktu nebo i mozkové příhody.

Větší problém s chrápáním mají muži, hlavně kvůli odlišné anatomii dýchacích cest (masivnější měkké patro, objemnější kořen jazyka, větší hrtan), příčinou může být i větší konzumace alkoholu a kouření a také fakt, že muži spí častěji s otevřenými ústy. U žen může být důvodem menopauza, vyčerpanost, stres nebo obezita. Příčinou chrápání může být také užívání léků proti bolesti nebo léků na spaní, které způsobují uvolnění hladkého svalstva včetně struktur v ústní dutině.

Možnosti řešení

Pro léčbu chrápání jsou prioritní zákroky v oblasti měkkého patra.
Operace patra a čípku (odstranění většího čípku, zmenšení měkkého patra, zmenšení kořene jazyka) patří mezi světově nejrozšířenější metodu s velmi vysokým procentem úspěšnosti. Tyto zákroky se provádějí pomocí laseru nebo radiofrekvenční energie v místním umrtvení.

Chrápání lze řešit také chirurgickým zákrokem v oblasti nosu (narovnání, zmenšení nosní přepážky nebo odstranění zbytnělé nosní sliznice) nebo odstraněním krčních mandlí. Existují i chirurgické postupy, při kterých se rozšiřují prostory za jazykem (ty se však týkají  těžších případů spojených se syndromem spánkové apnoe a provádějí se po důkladné přípravě a v místní nebo celkové narkóze). Během operace je vytvořeno nové patro včetně čípku, což vede k následnému zpevnění celé oblasti. Pacient může i po laserové plastice pociťovat v oblasti měkkého patra bolesti ne nepodobné bolestem  v krku při angíně, které obtěžují hlavně při polykání. K jídlu se doporučují spíše kašovité pokrmy a hodně tekutin. Plastika měkkého patra vždy vede ke změně anatomických poměrů v ústech, což může vést k jinému pocitu při polykání. Někdy může mít pacient potíže při vyslovování určitých hlásek. Může trvat i několik týdnů, než se polykání a výslovnost úplně zautomatizují.

Ochablost měkkého patra lze tedy změnit pomocí jednoduchého laserového zákroku. Laser má na tkáně podobný účinek jako na pokožku – jeho prostřednictvím dochází k obnově kolagenových vláken, a tím pádem ke zpevnění tkáně. K laserovému ošetření chrápání není zapotřebí se nijak zvlášť připravovat. Neexistuje ani horní věková hranice, dokdy se tento zákrok provádí. Sliznice, která má být ošetřena, musí být samozřejmě zdravá, bez zánětů a jiných chorobných změn.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.