Kód pojišťovny

Potraviny na posílení imunity

Ilustrační obrázek

Kašel, rýma, chřipka. Nemoci, se kterými se v průběhu zimy potká téměř každý z nás. Jak zabránit opakovanému nachlazení, škrábání v krku a pokašlávání? Jídlem, které posílí imunitu! Možná budete překvapeni, že mnohé z přírodních „imunostimulantů“ najdete doma ve spíži…

CIBULE Tato oblíbená a v české kuchyni taky hojně používaná zelenina je pořádnou zásobárnou vitamínů a minerálů. Obsahuje kyselinu listovou i další vitamíny skupiny B. Je taky bohatá na vitamín C, vitamín E a karoteny. Z minerálních látek je v cibuli zastoupeno železo, síra, fosfor, zinek, hořčík, sodík, draslík, vápník, měď a jód. Cibule působí preventivně na infekce dýchacích cest a pomáhá při samotném kašli a zahlenění. Dále se užívá při chrapotu, bolesti v krku, rýmě, angíně i chřipce. Díky svým antibakteriálním účinkům čistí ústní dutinu, nosní sliznici a dýchací cesty.

ČESNEK Česnek je nejen oblíbeným kořením, ale taky velmi účinným přírodním lékem. Lidová medicína připisovala česneku léčivé i magické účinky. Česnek je přírodní antibiotikum, antiseptikum, antimykotikum a antiparazitikum. Výrazně posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a působí také proti ateroskleróze. Mimo jiné tyto aromatické bílé stroužky taky podporují vylučování žluči, díky čemuž zlepšují trávení. Česnek vám může pomoci i proti nepříjemnému „nafukování“, je totiž účinným prostředkem proti nadýmání a střevním parazitům.

CHILLI Pálivá složka chilli, kapsaicin, nerozpálí pouze chuťové buňky, ale pořádně zažehne i obranyschopnost organismu. Po konzumaci chilli produkuje naše tělo více lymfocytů, tedy bílých krvinek, které nás chrání před infekcemi. Kromě toho, že jsou chilli papričky výborným zdrojem vitamínu C, obsahují taky hodně beta-karotenu – provitamínu, který se v těle mění na vitamin A. Ten je nezbytný pro zdraví sliznic, zraku, pokožky nebo močových cest. Taky obsah železa je v chilli poměrně vysoký, takže je tahle pikantní pochutina vhodná i pro ty, kteří trpí chudokrevností. Železo zabraňuje i únavě, ke které je tělo, především během chladných a pochmurných zimních měsíců, velmi náchylné.

ZÁZVOR Kořen zázvoru je plný vitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínu E a C. V hojném množství v něm najdeme hořčík, sodík, draslík, fosfor, železo, vápník, a v neposlední řadě taky esenciální oleje, které zázvoru dodávají jeho jedinečně a nezaměnitelné aroma. Tato „zázračná“ potravina předchází vzniku chronických onemocnění dýchacího ústrojí, působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém našeho organismu. Navíc má na naše tělo tzv. „zahřívací“ účinky, tudíž je vhodné po něm sáhnout především ve chvíli, kdy se cítíme prochladlí a prokřehlí. Se zázvorem je však důležité zacházet opatrně. Denní dávka čerstvého kořene by totiž neměla přesáhnout čtyři gramy. Při předávkování hrozí zvracení, pálení žáhy, nevolnost, průjem či dokonce srdeční poruchy.

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ Tato zázračná houba v sobě ukrývá velké množství antioxidantů, vitaminů i minerálů. Najdeme v ní taky nenasycené mastné kyseliny a stopové prvky, jako je selen, železo, zinek, měď, sodík, chróm nebo jód. Nejvýznamnějšími látkami, pro které je hlíva tolik ceněná, jsou betaglukany – jedny z nejsilnějších antioxidantů s výjimečnou schopností vychytávat škodlivé volné radikály. Betaglukany společně s vitaminy a minerály obsaženými v hlívě ústřičné posilují imunitu a pomáhají bojovat proti všudypřítomným bacilům.

Pokud chcete využít potenciál těchto blahodárných potravin, dopřávejte si je pravidelně a používejte klidně i více imunostimulačních ingrediencí najednou.

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.