Kód pojišťovny

Zdravé střevo

Ilustrační obrázek

Podle starého přísloví se říká, že „smrt leží ve střevě“. Skutečné dobré zdraví se ve velké míře odvíjí od správné funkce střev. Je takřka k neuvěření kolik lidí trpí potížemi se svými střevy. Mnozí lidé trpí zácpou, průjmy, plynatostí apod. K tomu, aby mohlo střevo správně a dobře fungovat potřebuje mechanické podněty z potravin obsahující celulózu, dále potřebuje správné složení střevních bakterií (střevní flóry). Mechanický podnět je možno řídit přívodem zbytkových látek. Doporučuje se, aby tyto látky byly přijímány denně, aby bylo tenké i tlusté střevo stimulováno k činnosti. Nedostatečné rytmické samostatné pohyby střeva - střevní peristaltika může být vyvolána také poruchou funkce slinivky břišní nebo žlučníku. V některých případech jsou příčinou křeče společného vyústění žlučníku a slinivky břišní do tenkého střeva, které zabraňují trávicím šťávám dostat se do střeva a podněcovat ho k činnosti.

Střevní flóra

Citlivým místem je také střevní flóra, která je částečně přilnuta ke sliznici střeva a částečně se nachází volně ve střevě. Bakterie na sliznici jsou významné z toho důvodu, že produkují stále nové generace, které zpracovávají potravinovou kaši a současně zabraňují usídlení patogenních (choroboplodných) bakterií. Pokud dojde ke změně střevní flóry vlivem léků nebo v důsledku jiných příčin, náhle lze najít bakterie, které ve střevě nemají být nebo v něm chybějí. Takový stav se nazývá dubióza. Cizí bakterie produkují jedovaté látky, například toxické aminy, které procházejí přes střevní stěnu a zatěžují detoxikační funkce jater a ledvin a současně mohou vést k poruše mozkových funkcí.

Duševní problémy

Duševní problémy mohou také působit na funkci našeho trávení. Neurotickými reflexy, které si vůbec neuvědomujeme, působíme na funkci střeva, dochází ke vzniku křečí a vysušení jeho sliznice. Vzhledem k tomu, že obsah střeva se potom neposouvá dále, nemohou se rapidně přibývající toxiny, které vznikají v procesu trávení vylučovat. Z těchto důvodů je nezbytné při střevních těžkostech léčit nejen látkovou výměnu, ale také i psychiku jedince.

Rovnováha

U velké většiny lidí je přirozené společenství mezi člověkem a bakteriemi narušeno. Rovnováha mezi člověkem a bakteriemi se neustále porušuje požíváním sterilizovaných a denaturovaných potravin, nesprávným způsobem života a stravování, zátěží ze životního prostředí, jedy a nadužívání léků. Důsledkem je nedostatečné zásobení těla vitaminy, jeho osídlení choroboplodnými zárodky a postupující ochromování obranných sil organismu Jestliže pak ve střevě převažují choroboplodné bakterie, nemají tkáně dostatek kyslíku a jedy a odpadové látky se nemohou dostatečně rychle odbourávat a vylučovat. Posléze může dojít k tzv. autointoxikaci (sebeotravě), která se projevuje nedostatečnou vitalitou, únavou, depresí, nedostatečnou schopností koncentrace, agresivitou nebo stavy úzkosti.

Pochody v imunitním systému

Pochody v imunitním systému lidského těla byly po dlouhou dobu posuzovány pouze z hlediska infekcí a obrany proti nim. V současné době je již dostatečně známo, že existují tělesná spojení mezi pochody látkové výměny a imunitním systémem. Takřka 80 % imunitního systému, který je rozprostřen po celém těle, je umístěných ve stěnách tenkého i tlustého střeva. Velké množství imunoglobulinů, což jsou bílkovinová tělíska s obranným systémem proti jedovatým látkám. Až na druhém místě jsou játra, ledviny, lymfatický systém, plíce a povrch kůže.

Nevhodné stravování

U mnohých lidí ztrácí střevo v důsledku špatného stravování velkou část svých pohybových schopností. Rovněž zatvrdlé látky ve střevech mohou zabraňovat normální peristaltice a tím dalšímu posouvání střevního obsahu. Aby si lidé pomohli od těchto potíží, musí brát stále silnější a silnější projímací prostředky, které však stále více mění střevní funkce.

Osídlení „špatnými bakteriemi“

Základy nesprávného osídlení střev „špatnými bakteriemi“ mohou vznikat již v kojeneckém věku (např. vlivem léků, které užívá matka). V mladém nebo středním věku vznikají tyto dubiózy často po užívání antibiotik bez následné sanace střevní mikroflóry. S přibývajícím věkem (asi od 50. roku) dochází ke změně střevní flóry, což vede ke zvýšenému riziku rakoviny střev. Důležitou úlohou střeva je odbourávání žlučových kyselin a cholesterolu. Jestliže není vytvořena normální optimální hodnota pH pro enzymy zúčastněné na tomto procesu, nemůže dojít k dostatečnému odbourávání cholesterolu. Místo toho dochází ke výšení cholesterolu v krvi.

Střevní poruchy

Střevní flóra je tvořena různými druhy bakterií. Veškeré druhy kromě kolibakterií  a enterokoků se mohou dostatečně množit pouze bez přístupu kyslíku. Jestliže je střevo špatně zásobeno kyslíkem, dochází k množení těchto bakterií a může dojít ke vzniku onemocnění. Dochází k hnilobným procesům, při kterých vzniká množství jedů, které se vstřebávají střevní stěnou. Na léčení dubiózy se využívá metoda, kterou označujeme jako sanaci střeva nebo řízení symbiózy.

Metoda sanace střeva

Spočívá v tom, že pacient po dlouhou dobu užívá kolibakteie ve formě preparátů, které jsou pro lidské střevo typické. Jestliže střevní stěna dobře nepracuje, nemohou se dodané bakterie na ní udržet a odcházejí ve stolici společně s látkami, které tělo nezpracovalo. Naopak při předávkování kolibakteriemi může dojít k jejich nevyloučení a odumírání ve střevě. Cizorodá bílkovina, která tímto vzniká, může být velkou zátěží pro imunitní systém, což je velmi nebezpečné především při závažných alergiích.

Regenerace střeva

Kolon – hydroterapie neboli vodoléčba tlustého střeva je cílená metoda, která čistí tlusté střevo pomocí teplé a studené vody. Přitom dochází k uvolnění tzv. střevních kamenů, které zůstaly přilepeny na oslabené střevní stěně. Ze stěn střeva se dále odstraňují všechny nahromaděné ucpávající zbytky stolice a hnilobné látky. Do proplachovací vody se nejprve přidává „tekuté uhlí“ na odstranění toxinů a ke konci kyslík, aby se usmrtily houby a zárodky, které do střeva nepatří.

Odstranění nepřímých příznaků

Tento očistný proces pomáhá odstraňovat také příznaky, které přímo nebo nepřímo souvisí s porušenou funkcí střeva. Pomocí jemné masáže břišní stěny si může terapeut prohmatat bolestivé oblasti. Pokud je střevo silně zatížené, dochází k uvolnění mnoha toxinů, a proto musíme zcela bezpodmínečně vykonat následnou léčbu na vyloučení rozpuštěných jedů. Jinak může výplach vyvolat bolesti. Obnova střeva by měla následovat po každém důkladném vyčištění. I když byly odstraněny všechny škodlivé látky a mikroorganismy, musí se vždy znovu obnovit úplná funkce střeva.

Dieta při střevních onemocněních

Dietní opatření bychom měli chápat jako doplňující opatření, které by mělo přechodně ulehčit tělu. Mezi nejčastější střevní onemocnění patří zejména:

Průjem – při průjmech je nutné dodržovat dietu, pít černý nebo mátový čaj, Později je možno konzumovat vařenou rýži s karotkou nebo brambory, po třech dnech vařené libové maso. V průběhu diety by e neměla konzumovat káva, ovoce, syrová zelenina, kořeniny, alkohol, cukr, mléko.

Zácpa – při zácpě je důležité stimulovat činnost střev. Běžně je pohyb střeva vyvolávaný střevním obsahem, který působí jako dráždivý podnět. Při tzv. střevní lenosti je důležité postarat se o dostatečné vyplnění střevní trubice stravou bohatou na celulózu. Celulóza je pro lidské střevo nestravitelná, a proto při nabobtnání střevo roztahuje a změkčuje stolici. Studené nápoje na lačný žaludek vyvolávají činnost střeva reflexní cestou. Pro střeva jsou velmi škodlivá projímadla, antibiotika a některé léky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.