Kód pojišťovny

Menopauza

Ilustrační obrázek

Menopauzy není třeba se obávat, ale můžeme se ni dobře připravit, abychom její průběh mohly dobře zvládnout jak po stránce psychické, tak po stránce fyzické. Zhruba od 45. roku procházejí ženy obdobím tzv. perimenopauzy, což je určitá příprava na přechod a jedná se o obdbí nepravidelné menstruace. V tomto období se mohou objevit nepříjemné menopauzální příznaky jako jsou např.: návaly horka, pocení, nervozita, psychická labilita, bolest kloubů, nárůst hmotnosti apod. Zhruba v tomto věku se doporučuje zahájit přípravu na příchod menopauzy. Jakmile se začneme na toto období připravovat včas, přechod nebude trvat dlouho a nebude pro nás nepříjemný.

Výživa

Pokud jsme to neudělaly již dříve, měly bychom zrevidovat svůj jídelníček, který by měl být složený z přirozených a dobře upravených jídel. Měli bychom omezit potraviny s obsahem kofeinu, průmyslově zpracované potraviny a dát sbohem všem polotovarům a fastfoodu. Určitě bychom měli přidat na zelenině a na potravinách, které jsou bohaté na fytoestrogeny (lněná semínka, mrkev, celer, jablka). Velmi výrazných pozitivních účinků můžeme také dosáhnout pomocí doplňků stravy. Kouření může být důvodem dřívějšího nástupu menopauzy, a proto bychom s ním měli přestat.

Pravidelný pohyb

Pokud je pohyb a relaxace součástí našeho životního stylu, máme dobrý základ pro prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Doporučuje se pravidelné mírné až středně náročné cvičení, chůze, plavání, tanec, jóga apod. Cvičení také napomáhá k optimalizaci tělesné hmotnosti a působí preventivně proti osteoporóze. Mezi odborníky velmi doporučované cvičení patří např. hormonální jóga, která napomáhá optimalizovat hormonální nerovnováhu v těle ženy. Pravidelně cvičící ženy mají nižší výskyt nepříjemných symptomů a p menopauze se u nich výrazně snižuje riziko srdečně cévních onemocnění, rakoviny i osteoporózy.

Proces stárnutí

Každý jedinec stárne zcela jiným tempem, a proto se před lety začal používat termín „biologický věk“, který vyjadřuje míru opotřebování organismu a ne odžitá léta. Podle odborníků souvisí míra stárnutí organismu s množstvím tzv. epigenetických změn v naší DNA. Jedná se o směs chemických reakcí, které stimulují nebo utlumují některé z našich genů. Menopauza může přijít v poměrně širokém časovém rozpětí a nástup menopauzy můžeme oddálit tím, že omezíme negativní epigenetické vlivy a přidáme naopak vlivy pozitivní.

Plánování času

Snažme se v každém životním období najít něco hezkého právě pro nás. V období nástupu menopauzy se naučme více se věnovat sami sobě, najít si čas na práci, odpočinek i své blízké. Plánujme čas tak, abychom se příliš nerozptylovaly nepodstatnými maličkostmi.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.