Kód pojišťovny

Úzkost a strach procházejí naším „břichem“

Ilustrační obrázek

Veškerá tíseň, úzkost, všechny emocionální poruchy (nadměrná plachost, nedostatek sebedůvěry, přecitlivělost, zvýšená nervozita) procházejí břichem. Každý citový otřes se odrazí v abdominální oblasti a naopak, každá dysfunkce či onemocnění břicha se přemění v emoce mozku.

 Byla objevena zásadní úloha hlavových nervů, jejich propojení s bloudivým nervem, jenž prochází až do břišní oblasti. A je stále jasnější význam neurotransmiterů, jejichž obousměrné fungování potvrzuje významné postavení břicha a jeho vliv na všechny poruchy v psychické oblasti. Léčbou břicha lze porazit i hluboko uloženou přetrvávající trému, komplexy, které mají kořeny v dětství. Traumata dětství se vryjí „hluboko do paměti“ břicha. Stresy a emoce rozrážejí naše biologické hodiny. Snažíme se je srovnat větším množství jídla a očekáváme, že se dostaví posilující pocity. Nebo naopak jíst přestaneme. Břicho je první obětí našeho chování a svoji indispozici přenese do mozku. Klesáme na duchu, špatně spíme, sexualita je narušena, Stupňuje se sklon k alergiím. Dochází k přibývání na hmotnosti, nebo naopak hubneme. Zvyšuje se pocit tísně, který může přejít až v úzkost a deprese.
Péčí o břicho nashromáždíme energii, nastolíme harmonii s mozkem.

Význam stravy při úzkostných stavech je znám. Při snížení příjmu rychlých cukrů, produktů kyselé chuti a čerstvého masa dochází ke zklidnění úzkostných a agresivních projevů.
Ráno si dopřejte detoxikační snídani proti překyselení; jezte hlavně pomalu; čím rychleji jíme, tím je úzkost větší. Zapomeňte na všechny diety, neboť břicho stejně jako nervová soustava potřebuje dostatek vitaminů. Nevynechávejte jednotlivá jídla. Naopak, nebojte se dát si dopoledne svačinku; samozřejmě v klidu.

Počátek tísně, úzkosti, či dokonce deprese, všech těchto projevů silného stresu, můžeme odvrátit dechovým cvičením, za pomoci metody nádech – výdech, hlubokým břišním dýcháním. Při prvních známkách stresu, ať už jakéhokoli druhu, provádějte prohloubené dýchání pětkrát za sebou, pak ještě jednou, hlouběji a ještě volněji. S každým výdechem z břicha pocítíte ústup úzkostných příznaků. Je dobré provádět toto dýchání několikrát za den. Je také známo, že stres dokáže způsobit prudké bolesti břicha, vedoucí až k průjmu. Abdominální dýchání umí rovněž výtečně odsunout chronickou úzkost, jež se často mění v depresivní stavy.

Deprese nesídlí jen v hlavě

Domníváte se, že deprese sídlí především v hlavě? Určitě. Ale vychází také z břicha. Prostřednictvím bloudivého nervu, působením neurotransmiterů a pomocí buněk vmezeřeného vaziva je břicho s mozkem stále ve „spojení“, a to zejména, když někde uvnitř těla probíhají bolestivé stavy, když máte ke všemu odpor, trpíte nechutí dělat cokoli, chybí vám soustředění, jste úzkostní, plní melancholie, občas máte návaly agresivity. V této oblasti jsou nejzranitelnější dospívající. Některé signály v přístupu k jídlu by měly být pro rodiče varovné – může se jednat o anorexii či bulimii.

Břicho je centrem emocí. Jeho dobrý zdravotní stav je vázán na citové rozpoložení. Jestliže naše „hlava“ není v pohodě, i břicho reaguje přecitlivěle. A naopak, máme-li bolavé, v křeči stažené břicho, ihned se takový stav odrazí v našem mozku. Těžká rozladěnost, zklamání, silné duševní pohnutí břicho spoutává. Obtížné a bolestivé zažívání zatěžuje náš mozek.
Depresi často předcházejí sexuální potíže, bolesti hrudi, hlavy, zad, problémy s tělesnou hmotností, celková únava. Negativní myšlenky člověka doslova tlačí v břiše.
Neurotransmitery serotonin a noradrenalin hrají roli jakýchsi kontrolorů našeho příjmu potravy. Někteří lidé při depresi propadnou stravovací anarchii, nezvladatelně se přecpávají, a druzí chuť k jídlu ztrácejí. Některé potraviny mají přirozeně antidepresivní účinky. Obsahují určité aminokyseliny – po jejich konzumaci se člověk cítí lépe, je klidnější.
Sacharidy působí proti depresi – uklidňují, vzbuzují radostné pocity…ale pozor na koláče, sladkosti, pečivo – přibírá se po nich. Jezte těstoviny, rýži, luštěniny. Proteiny působí na náladu produkcí kortizolu v nadledvinách. Lipidy mají vliv na prožívání radosti. Avšak příliš tučná strava snižuje soustředění a vyvolává ospalost po jídle.
Hořčík, obsažený v celozrnných obilovinách, čerstvé zelenině nebo luštěninách, v některých minerálních vodách, sušeném ovoci a hořké čokoládě, je pro organismus velmi přínosný.

Dobře se vyspat

Spánek nevzniká jen v „hlavním“ mozku. Ač se to zdá být podivné, vzniká také v břiše. Přesněji řečeno jeho kvalita a trvání jsou podmíněny nezbytnou harmonií hlavy a břicha. Spánkové rytmy jsou od nejútlejšího dětství zakódovány mezi biorytmy nám vlastní a jsou řízeny našimi biologickými hodinami. Jejich chod je z velké části závislý na břiše, kde jsou od prvních let našeho života zaznamenány traumatické zážitky, emoce a frustrace. Avšak rovněž strava, do níž patří i snídaně po probuzení, má důležitou roli co do kvality nočního spánku
Pro duševní a tělesnou rovnováhu, pro dobrý pocit zdraví je kvalitní spánek zásadní záležitostí. Během spánku za tmy je produkován melatonin, spánkový hormon. Hormon zmírňuje následky nedostatku spánku nebo při známé „pásmové nemoci“ (kdy přelety přes časová pásma narušují spánkový rytmus), neurotransmiter, jehož úlohou je povzbudit, resp. dráždit organismus. Serotonin je částečně během spánku produkován břichem. Nemocné břicho vylučuje buď příliš mnoho, nebo velmi málo serotoninu, což obojí má neblahé důsledky. Je známo, že nedostatek spánku zvyšuje riziko výskytu diabetu II. typu a nadváhy narušením metabolismu sacharidů a inzulinu. Nespavci vylučují více inzulinu. A třikrát více než ostatním jim hrozí kardiovaskulární choroby. Spíme-li, spí i naše břicho. Člověk nemůže dobře spát, je-li jeho břicho v nepohodě.

Máme-li dobré trávení, dobře spíme. Může se stát, že nespavost bude vyvolána jinými obtížemi, například gastritidou, aerofagií, kolitidou, zácpou apod. V tom případě se nejdříve zaměřte na tuto původní příčinu nespavosti. Aby vaše břicho výborně fungovalo, je zapotřebí jíst vsedě, v klidu, pravidelně a pomalu.
Aby byl váš spánek uspokojivý, vyhněte se všem „dráždidlům“ (čaji, kávě, kole, alkoholu, cigaretám), vynechte rychlé cukry (med, džem, sušenky, ovocné šťávy). Večer už nejezte žádná vydatná jídla. Zdržte se všeho, co může zpomalit zažívání a způsobit nadměrné kvašení. Nejezte polévky: roztahují žaludek. Rovněž nekonzumujte příliš syrového ovoce a zeleniny, smažená jídla, přepálené tuky a sýry – zvláště ty zrající a tavené, dále kompoty a vařené ovoce. Alkohol pijte jen s mírou. Jedna až dvě sklenky dobrého vína k večeři přispějí k snadnému usnutí; tři skleničky už ale spánek ruší.

Spánek naopak usnadní tyto potraviny: jablka, broskve, mango, banány, jogurty, sklenka mléka, dva čtverečky horké čokolády, lehká jídla připravovaná v páře nebo v alobalu. Máte-li rádi bylinkové čaje, pijte večer jen jeden šálek. Jinak asi budete muset v noci vstávat.
Vyhněte se tabletám na spaní, které narušují biologické hodiny a v břiše rozladí asimilační a vylučovací proces. Tyto látky se nesmí stát návykem. Jejich užívání musí být časově omezeno (zkouškové období, psychický otřes), neboť způsobují dva problémy. Jednak narušují a zpomalují odchod stolice, a jednak mohou po vysazení vyvolat abstinenční příznaky.

Víte, co je aerofagie?

Aerofagie je nadměrné polykání vzduchu. Je charakterizováno nadbytkem plynu v žaludku. Vyvolává nadýmání, křeče, tíhu, zvýšenou sekreci žaludečních kyselin, nepříjemný dech, únavu, bolesti v hrudní oblasti, jež mohou být někdy považovány za srdeční chorobu.
Objevuje se často a opakovaně  v souvislosti s emoční labilitou, při úzkosti, strachu, nervozitě nebo plachosti. Vždy se projeví u lidí, kteří jedí a pijí velmi rychle.
Aerofagii mohou způsobovat i žvýkačky.

Nepřehánějte množství jídel způsobujících nadýmání a pozor si dávejte také na povzbuzující látky – kávu, čaj, alkohol, tabák; zvláště škodlivé jsou nalačno.

Nejezte hned po nějakém namáhavém výkonu nebo jste-li hodně zpoceni a příliš u jídla nemluvte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.