Kód pojišťovny

Trápí vás dysurie?

Ilustrační obrázek

Dysurie neboli nepříjemné pocity u močení mohou vzniknout akutně nebo chronicky a jsou pro postiženého velmi obtěžující, protože se postupně vystupňovávají do větších bolestí. Podle příčiny dělíme dysurii na infekční a neinfekční. Mezi infekční dysurii patří např.: akutní i chronická cystitida (zánět močového měchýře), zánět prostaty, zánět nadvarlat, zánět ledvinové pánvičky apod. Mezi neinfekční patří např.: dysurie po sexu, neurogenní problémy, permanentní močová cévka apod.

Potíže při dysurii

Podle příčiny, která ji vyvolala  se může jednat o pálení, řezání při močení, močení krve, časté močení nebo naopak malé močení. K infekčním příčinám můžeme připočítat také horečku, zimnici, třesavku, může se vyskytnout také nevolnost, kolapsové stavy nebo zvracení. Ženy mají kratší močovou trubici, a proto jsou náchylnější ke vzniku zánětů a příznaků dysurie. Ke zhoršení stavu přispívá nedostatečný příjem tekutin, protože potom dochází k zahuštění moče. Bolesti, např. nádorové, mohou vyzařovat až do konečníku.

Diagnostika

Podle příznaků a anamnestických údajů a klinického nálezu při vyšetření je pacient dotazován na charakter potíží, časové údaje, v jaké souvislosti se potíže objevily, zda jsou přítomny nějaké doprovodné příznaky, např. bolesti v zádech, zda bolest vystřeluje až nad stydkou kostí, intervaly potíží. V případě, že bolest neustoupí do 24-36 hodin, musíme neprodleně vyhledat lékaře. Dysurie je příznak, který může signalizovat i vážnější potíže.

Chronické záněty močopohlavního ústrojí

Většinou se jedná o chronické záněty močové trubice, močového měchýře, prostaty, ledvin. Z pohledu celostní medicíny je močový měchýř velmi často místem výskytu infekčních ložisek. Okruhy – ledviny – močový měchýř z pohledu čínské medicíny bývá také významně energeticky oslaben u spousty lidí. K obtížněji řešitelným patří anatomické poměry a anomálie.

Terapie

K terapii dysurických potíží je potřeba přistupovat z komplexního hlediska, nesmíme je bagatelizovat a myslet si, že všechny potíže zvládneme samoléčbou. Mohli bychom zanedbat velice zásadní a závažné potíže. Akutní dysurické problémy infekčního původu jistě zvládneme pomocí přírodní léčby, ale jestliže je naše léčba neúčinná v určenou dobu, je na místě důkladné klinické vyšetření. Po jejím stanovení můžeme zahájit cílenou detoxikaci močopohlavního ústrojí, můžeme začít řešit také imunitní potíže organismu a původ vzniku potíží. Namístě je vždycky vyšetření moče, eventuálně další vyšetření navrhovaná lékařem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.