Kód pojišťovny

Nedostatek testosteronu

Ilustrační obrázek

Testosteron je steroidní hormon, který má odpovědnost za vznik primárních a sekundárních pohlavních znaků. Ženy ve středním věku procházejí menopauzou a dochází u nich k celé řadě hormonálních změn, u mužů ve stejném věku k dramatickým změnám v tvorbě jejich pohlavního hormonu většinou nedochází. Hladina testosteronu u mužů klesá postupně. Ke snižování testosteronu dochází po třicátém roce. U každého člověka začíná přechod v jiném čase. Mužská menopauza se projevuje zejména pocením ve spánku, sníženým zájmem o sex, povadlou pokožkou a podrážděným chováním.

Ženy a testosteron

Malé množství testosteronu mají také ženy. U žen pochází testosteron z kůry nadledvin a ovárií a jedná se o vedlejší produkt metabolismu. Tvorba tohoto hormonu je řízena tropními hormony předního laloku hypofýzy.

Nízká hladina testosteronu

Nízká hladina testosteronu u mužů není příliš dobrá. V této souvislosti dochází k úbytku svalové hmoty, snížení hustoty kostí, snížení pohlavního pudu, ztrátě životní energie, snížené schopnosti erekce a psychických potíží. Podle některých odborných výzkumů nízká hladina testosteronu znamená pro svého nositele takřka 80% nárůst rizika úmrtí ve srovnání s těmi, kteří mají hladinu testosteronu v normě.

Fungování hormonálního systému

K tomu, aby hormonální systém mužů i žen fungoval správně, je nutné pečovat o energii a sílu ledvin. Spolu s propojením přes nadledvinky ovládají celý hormonální systém. Dodávání hormonů do organismu se s postupujícím časem projeví zlenivěním vlastní produkce hormonů.

Hormonální dysfunkce

Dost důležitým faktorem v poruchách mléčných žláz je hormonální dysfunkce. Jedná se o orgány, o kterých se říká, že jsou zrcadlem stavu endokrinního systému ženy. Velmi často příčinu chorobných změn nacházíme u špatné funkce vaječníků nebo štítné žlázy. Bohužel ani muži nejsou ušetřeni onemocnění mléčných žláz. Za takových okolností se toto onemocnění nazývá gynekomastie a je podobné mastopatii u žen. Nejčastěji vzniká na základě snížené činnosti varlat a významně k tomu přispívají i nemoci jater. Gynekomastie bývá uzlinová a difúzní. Mezi doprovodný příznak patří výtok z bradavek. Jestliže se určitá diagnóza vyskytuje v rodině, neměli bychom zanedbávat pravidelné prohlídky a vyšetření, které mohou změny zachytit včas a také předejít mnohým nepříjemnostem. Mléčné žlázy jsou také ovlivněny různými mikrotraumaty. Rovněž nadváha a prudké změny psychického stavu a nervového stavu ovlivňují riziko onemocnění mléčných žláz.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.