Kód pojišťovny

Léky musíme užívat správně

Ilustrační obrázek

Většina z nás někdy potřebuje léky, lidé ve vyšším věku potřebují léky denně a hned několikero. Ačkoli nám lékař určí jejich dávkování a jsme opětovně poučeni i lékárníkem, často doporučení lékaře nedodržíme a léky si zapomeneme i vzít, v čemž vynikají zvláště senioři. Někteří z nás se sami rozhodnou, že lék už nemusejí brát. A největší riziko hrozí v případě antibiotik, vůči nimž se pak stáváme rezistentními.
Ve spotřebě léků jsou na nejvyšší příčce léky na bolest, dále to jsou léčiva na snížení tlaku a cholesterolu. Pacienti by měli u lékaře vždy nahlásit, které léky užívají. Když berou více léků, měli by mít jejich seznam raději napsaný.
Nezapomínejme ani na skutečnost, že každý organismus nemusí metabolizovat léky stejným způsobem. Jednomu některý lék dobře zabere, jinému ne. Proto i interakce léků může pro jednoho člověka představovat riziko a vznik nežádoucího účinku různé síly, kdežto druhý může být naprosto bez problémů.

Nač si dávat pozor?

Většinou nedodržujeme pokyny o užívání. Zapomeneme si lék vzít, bereme jej po jídle a ne nalačno, nedáváme pozor na správné časové rozvržení. Na důležitost pravidelného užívání pamatujeme hlavně u antibiotik. Dalším konkrétním případem jsou antikoncepční pilulky a z nich především ty, které neobsahují estrogen a žena je užívá během kojení. Při užívání antibiotik často dochází k zažívacím problémům, narušení střevní mikroflóry, ženy mohou řešit vaginální mykózy. Současné užívání antibiotik a probiotik je správně, ale musí mezi nimi být aspoň tříhodinový rozestup.

Některá léčiva reagují s jinými a tato interakce může být v určitých případech i životu nebezpečná. Je to například Warfarin s cotrimoxazolem (Biseptol), metronidazolem (Entizol – lék na vaginální infekce). Opatrnost se také vyplatí při užívání určitých antidepresiv (Cipralex, Deprex). Starší lidé často užívají Diazepam, který nemusí dobře reagovat se společným užíváním léků na žaludeční vředy (Helicid).

Stejně tak musíme pamatovat na to, že není vhodné užívat duplicitní léčivé látky souběžně ve dvou nebo i více léčivých přípravcích. Nikdy to neznamená prospěch pro pacienta – ke zvýšení efektu nedojde, a naopak hrozí zvýšení nežádoucích účinků léků. Typické je to třeba u kardiovaskulárních přípravků. Je třeba vědět, že se nemají duplicitně užívat ani podobné léky stejné kategorie (například Ibuprofen a Diclofenac).
Vždy si ponechejte příbalový leták po celou dobu užívání léku. V případě potřeby do něj můžeme kdykoli nahlédnout a zkontrolovat si, zda dodržujeme potřebné instrukce. Při sebemenších pochybnostech je nejlepší zajít si do lékárny pro radu.

Jídlo, pití, doplňky stravy

Některé léky, například Helicid, se užívají nalačno, tj. asi hodinu před jídlem nebo dvě hodiny po jídle. Režim užívání je také v tomto směru daný u léků na štítnou žlázu, přípravků s obsahem železa a některých typů antibiotik.
K zapíjení léku je nejlepší čistá voda – 1,5 až 2 dl. Nedoporučuje se ani zapíjení černým nebo zeleným čajem a už vůbec ne džusy.
Musíme si dávat pozor na současné užívání léků s doplňky stravy a vitaminovými přípravky. Vadí například Warfarin společně s vitaminem K, tertracyklinová antibiotika společně s vápníkem (s mléčnými výrobky), hořčíkem, železem a antacidy. Když si vezmeme černé uhlí, další léky bychom měli spolknout až po dvou hodinách. Přípravky s třezalkou se nesmějí používat společně s antidepresivy. Tato bylina, ale také ginkgo biloba snižují účinnost léků například na žaludeční vředy. Alkohol vadí především při užívání léku Entizol, při užívání opioidů, hypnotik, benzodiazepinů, antipsychotik, léků na uvolnění svalů, statinů – léků proti zvýšené hladině cholesterolu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.