Kód pojišťovny

Lázně jsou pro všechny

Ilustrační obrázek

Do lázní se nejezdí jen kvůli procedurám, ale také kvůli účinkům přírodních minerálních vod a čistému ovzduší. Například koupání v termální sirné vodě je balzám pro celou rodinu. Cítíte se uvolnění a odpočinutí. Navíc pobyt v této vodě zvyšuje ohebnost kloubů, odstraňuje křeče ve svalech, posiluje obranyschopnost organismu a skvěle působí na pokožku. Lázně jsou při mnoha diagnózách běžným doplňkem léčby či rekonvalescence. Je prokázáno, že koupel v přírodní minerální vodě bohaté na oxid uhličitý zlepšuje prokrvení podkoží a vnitřních orgánů. Při problémech s pohybovým aparátem pak účinek zvýší přísady bylinkových olejů, ovsa a extraktu z rašeliny. Pomáhá však koupání také v bahně.

Pobyt v lázních lze v zimních měsících báječně zkombinovat s aktivním odpočinkem pro celou rodinu ve formě zimních sportů. Řada lázní se totiž nachází v blízkosti horských středisek, zasněžené skiareály mají na dosah návštěvníci Lázní Bělohrad, Jáchymova, Velkých Losin nebo Karlovy Studánky. A po dni stráveném na svahu se můžete těšit na koupele v léčivých termálních pramenech nebo širokou nabídku masáží, které uvolní namožené svalstvo. Například sirnatá voda přispívá k relaxaci, uvolnění, zvyšuje ohebnost kloubů, odstraňuje křeče ve svalech a upravuje termoregulaci. Koupel v takovéto vodě může posloužit jako prevence před nežádoucím namožením svalů při lyžování. Minerální koupele zase snižují tlak, podporují prokrvení celého těla a činnost srdce a ledvin.

Lázně jsou naší tradicí

Lázeňství v naší zemi sahá hluboko do minulosti. Je známo, že blahodárných účinků léčivých vod si všimli naši předkové již hluboko ve středověku. V dnešní uspěchané době se lázně kromě své léčebné funkce stávají také místy pro relaxaci, uvolnění a odpočinek. V současnosti sem tedy přijíždějí nejen lidé hledající léčbu, ale i klienti wellness a relaxačních pobytů. Všechny české lázně proto svou nabídku přizpůsobily tomuto trendu. Komerční klienti přijíždějí do lázní převážně na kratší dobu než klasičtí lázeňští pacienti. Velmi významnou roli proto hraje skutečnost, jak dobře a rychle jsou lázně dostupné. Proti jiným zařízením nabízejícím wellness služby se tradiční lázně mohou opřít o kvalifikovaný zdravotnický personál. Balneoslužby (masáže, koupele, cvičení, procedury) jsou tak nabízeny na mnohem vyšší úrovni než u klasických wellness hotelů. Pobyt v lázních však není jen o procedurách, ale je spojen i s bohatým kulturním vyžitím a dalšími aktivitami, které dané místo nabízí.

Lázně mají své nezastupitelné místo nejen při léčbě různých onemocnění a rekonvalescenci, ale v čím dál větším měřítku také z hlediska prevence. Dnešní hektická doba na nás klade velké nároky a organismus člověka je tak vystaven daleko větší zátěži. Každý (zejména pokud už překročil čtyřicítku) by si měl své zdraví hlídat a dopřát si čas od času důkladnou prohlídku. A ta je právě součástí každého pobytu v léčebných lázních.

O léčebných lázních mluvíme v případě, že se jedná o zdravotnické zařízení, které musí získat registraci od zdravotního odboru příslušného krajského úřadu. K ní je třeba splnit podmínky zákona o zdravotních službách a s ním spojených vyhlášek ohledně kvalifikačních předpokladů personálu, jeho počtu a vybavenosti daného zařízení. Zásadní vybaveností je v případě lázní užívání místního přírodního léčebného zdroje. Pojem wellness centrum naopak není v zákonech nijak upraven.

Bohužel v poslední době dochází k jistému zneužívání slova „lázně“. Do názvu si jej totiž dávají společnosti, které s léčebným lázeňstvím nemají nic společného. „Lázně“ tak vznikají na místech bez lázeňské tradice i bez přírodních zdrojů.
Wellness centrum bývá názvem pro zařízení poskytující relaxační procedury, ať už jde o různé druhy klasických nebo exotických masáží a zábalů, saunové vyžití, jógu, přírodní kosmetiku, a podobné, tedy vše, po čem se můžete cítit lépe, aniž byste byli nemocní. Spíše potřebujete nabrat nové síly. Pobyt zde není podmíněn lékařskou prohlídkou, má relaxační a uvolňující účinek.

Cesta do lázní

Lázeňská péče je buď pojišťovnou hrazena plně, nebo částečně. V případě komplexní lázeňské péče pojišťovny hradí lázeňskou péči, ubytování i stravu a pacient pobyt čerpá v pracovní neschopnosti. Druhou možností je příspěvková péče, u které pojišťovny hradí pouze léčbu, zatímco pacient si hradí ubytování a stravu, přičemž na tento pobyt čerpá dovolenou. Obsah péče nebo služeb se u komplexní a příspěvkové péče neliší.
Zda má člověk nárok na hrazený léčebný pobyt v lázních, záleží na jeho diagnóze, obecně však lze říci, že musí splňovat podmínky dané tzv. indikačním seznamem, jenž tato pravidla stanoví. V praxi to znamená, že lázeňskou péči většinou doporučuje lékař-specialista na jednotlivé druhy onemocnění tak, jak je uvedeno u jednotlivých indikací v indikačním seznamu. Na základě tohoto doporučení pak praktický nebo ošetřující lékař při hospitalizaci podává návrh na lázeňskou péči zdravotní pojišťovně, kde jej musí schválit revizní lékař.

Rehabilitace nebo lázně?

O způsobu rehabilitace rozhoduje ošetřující lékař. Ambulantní rehabilitace je vhodná pro pacienty, kteří nepotřebují další ošetřovatelskou péči, jsou mobilní (tj. mohou na rehabilitaci dojít nebo použít dopravní prostředek) nebo se u nich nepřidružuje další onemocnění, které by poskytnutí ambulantní péče znemožňovalo. Pokud rehabilitaci není možné poskytnout ambulantně nebo tento způsob léčby neumožňuje zdravotní stav pacienta, pak ji lze realizovat na lůžku zdravotnického zařízení. O tom, která forma lůžkové rehabilitace je pro pacienta nejvhodnější, rozhoduje opět ošetřující lékař. Ten také může zajistit přímé přeložení pacienta na rehabilitační lůžko. V případě nezbytnosti rehabilitace v odborném léčebném ústavu stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění ošetřujícímu lékaři při hospitalizaci nebo registrujícímu praktickému lékaři podmínku, a to vystavit pacientovi návrh na léčebně-rehabilitační péči. Návrh potvrzuje revizní lékař pojišťovny. Návrh musí být vystaven také v případě lázeňské léčebně-rehabilitační péče, a i ten potvrzuje revizní lékař pojišťovny. U tohoto typu péče zákon stanoví ještě další podmínky, které musí být naplněny, aby mohl být lázeňský pobyt hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. V případě stavu po úrazech pohybového ústrojí a po ortopedických operacích je úhrada lázeňského pobytu možná pouze tehdy, pokud nebyla předchozí soustavná ambulantní nebo lůžková rehabilitační péče efektivní.

Komu lázně pomohou

U dospělých bývá nejčastější indikací pro lázně onemocnění pohybového aparátu, a to jak stavy po operacích či kloubních náhradách, tak o neoperované artrózy velkých kloubů. Výrazně dominují také bolesti zad.

Mezi hlavní faktory, jež jsou důvodem k vyloučení z lázeňské péče, patří všechny nemoci v akutním stadiu, infekční nemoci přenosné z člověka na člověka, zhoubné nádory v průběhu léčby, závislost na alkoholu a návykových látkách, inkontinence vyššího stupně či těhotenství.

Mezi lázeňská místa, která disponují lázeňským zařízením pro děti, patří Janské Lázně, Jeseník, Karlovy Vary, Klimkovice, Lázně Bělohrad, Lázně Kynžvart, Luhačovice, Poděbrady, Teplice v Čechách, Teplice nad Bečvou. Dítě doprovází do lázní rodič obvykle do šesti let věku dítěte, v takovém případě je i pobyt doprovodu plně hrazen pojišťovnou. V některých lázních se léčí děti již od 1,5 roku. U dětských pacientů převažují onemocnění dýchacích cest, k čemuž nepochybně přispívá špatná kvalita ovzduší zejména ve velkých městech.

Co mohou lázně nabídnout?

V současné době české lázně využívají čtyři kategorie léčivých zdrojů –přírodní léčivou vodu (např. uhličitou, jodovou, sirnou, radonovou a další typy minerálních vod), přírodní zřídelní plyny, peloidy (rašeliny, slatiny a bahna) a dané klimatické podmínky.

Minerální voda se využívá v lázeňské léčbě (balneoterapii) v závislosti na svém složení k mnoha účelům: k pitným kúrám, inhalacím, irigacím (výplachům), koupelím či podvodním masážím. Peloidy jsou využívány k zábalům, obkladům a koupelím a mají blahodárný účinek na pohybový aparát a pokožku. Plyny se používají k podkožní aplikaci pro uvolnění bolesti a léčbu funkčních poruch. Nepostradatelnou součástí  lázeňské léčby je ovšem také klima. Klíčový pozitivní význam je pak přisuzován i samotné změně prostředí.
Balneoterapie nabízí širokou škálu procedur. Jejich výběr a použití doporučuje v lázních lékař s ohledem na onemocnění a aktuální zdravotní stav. Mnoho léčebných procedur je i součástí samotných relaxačních a wellness pobytů, nicméně jejich aplikaci (obzvláště v případě onemocnění) je třeba konzultovat s lékařem. K samotné léčbě jsou využívány především procedury s využitím přírodního léčivého zdroje daných lázní, ale také procedury bez jeho využití (vodoléčba, masáže, elektroléčba, magnetoterapie) a další medicínské postupy (např. léčebná rehabilitace).
Cílem lázeňské léčby je s použitím přírodních léčivých zdrojů a vhodné rehabilitace dostat organismus do stavu, kdy dokáže plně využívat svých samoregulačních a samoléčicích schopností. Pozitivní výsledky balneoterapie jsou viditelné zejména při léčbě pohybového aparátu, oběhového a trávicího systému, při léčbě cukrovky, kožních nemocí, gynekologických a endokrinologických potíží, při nemocech močových cest a také při stavech po terapii onkologických onemocnění.

Voda, kterou jinde nenajdete

Vodu, kterou najdete v lázních, jinde nemáte. Můžete si koupit jakékoliv přísady do koupele, ale nikdy nedosáhnete takového výsledku jako v lázních. Léčivé přírodní zdroje lze léčebně využít pouze ve státem uznaných lázeňských místech. A těch je v České republice okolo třiceti.

Vhodnost jednotlivých vod pro léčbu definuje platná vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR a prováděcí vyhláška. V těchto dokumentech najdete vše – od toho, který lékař může lázeňskou péči při určité diagnóze doporučit, přes výběr vhodných lokalit až třeba po délku hrazeného pobytu. Lázeňské využití vod určuje složení, tj. obsah prvků a sloučenin, a vlastnosti, jako jsou teplota a kyselost. Některé tak působí pozitivně na pohybové ústrojí, jiné na kožní nemoci, trávicí ústrojí či nemoci horních a dolních dýchacích cest, onemocnění močového měchýře a ledvin nebo syndrom vyhoření.

Voda je minerální, obsahuje-li v litru minimálně gram rozpuštěných minerálních látek nebo gram rozpuštěného oxidu uhličitého. Může být studená nebo termální – tj. teplá s minimální přírodní teplotou 20 stupňů Celsia. Termální voda není vždy minerální, ale pokud je, působí o to blahodárněji. Zatímco termální sirná voda ve Velkých Losinách obnovuje svalovou rovnováhu i napětí a používá se například k urychlení rekonvalescence u pacientů po ortopedických výkonech, studenou uhličitou a jodovou minerálku v Luhačovicích lidé popíjejí pro zlepšení trávení a zkvalitnění metabolických pochodů v těle. Nejznámějším minerálním pramenem v České republice je studená jodo-hydrogeno-uhličitano-chlorido-sodná luhačovická kyselka Vincentka, vhodná při léčbě dýchacích onemocnění. Pije se, kloktá se, proplachuje se jí nos a inhaluje se. K celkové fyzické a psychické odolnosti a kondici však napomáhá i voda prostřednictvím skotských střiků.

Uhličitá koupel patří mezi nejstarší léčebné a rehabilitační procedury využívané v lázeňství, přičemž její suchá varianta je komfortnější v tom, že člověk může zůstat v obvyklém oděvu. Suchá uhličitá koupel má řadu pozitivních účinků a všestranné použití. Základní fyziologickou reakcí na dodání CO2 pokožce je rozšíření všech cév až po vlásečnice. Organismus zažívá zvýšení obsahu kyslíku v krvi, a tím zvýšení dodávky kyslíku do všech tkání. Pokožka, svalstvo i orgány jsou zásobeny hojně okysličenou krví. Výsledkem je povzbuzení imunitního systému a hojivých schopností těla. Dalším efektem je snížení krevního tlaku a pulzové frekvence. Zvýšený příjem kyslíku pomáhá odbourat stres a lehce sedativní účinek koupelí navodí uvolňující pocit. Zábal rovněž aktivuje lymfatický systém a ovlivňuje odvádění škodlivých látek z organismu krevním oběhem i lymfatickými cévami. Koupele také podporují produkci sexuálních hormonů testosteronu a estradiolu. Suché uhličité koupele mohou zároveň pomoci s gynekologickými záněty a záněty močového měchýře. Aby bylo dosaženo efektivního účinku uhličitých koupelí, doporučuje se šest až deset aplikací.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.