Kód pojišťovny

Když milování bolí

Ilustrační obrázek

Když pohlavní styk bolí, bývá zpravidla problém v nedostatečném zvlhčení poševní sliznice. Při sexuálním vzrušením se z poševních stěn vylučuje lubrikační tekutina – pochva dostává podněty z mozku, aby uvolnila vlhkost. Při tomto procesu hraje důležitou roli estrogen. Je-li ho málo, odrazí se to v nedostatečné produkci zvlhčujících tekutin.
Samozřejmě však existuje velký rozdíl v „suchosti“ poševní sliznice u mladé dívky a u ženy v menopauze, kdy je viníkem tohoto stavu právě úbytek ženského pohlavního hormonu estrogenu.

Některé ženy udávají, že mají bolest při pohlavním styku kvůli pocitu subjektivní suchosti, ale tyto problémy nemusejí být vůbec způsobeny suchostí pochvy. Může se jednat o nerozpoznaný zánět, poranění poševního vchodu a podobně. Proto je vhodné, aby žena při dlouhotrvajícím pocitu suchosti navštívila lékaře, který odhalí skutečnou příčinu a zahájí léčbu.
Vaginální suchost by neměla signalizovat žádnou vážnější chorobu. Podle odborníků vaginální suchost sama o sobě zpravidla nesouvisí s příznaky závažné choroby, ale tyto nepříjemné pocity by měly ženu upozornit na možný skrytý problém, zejména pokud se objeví nezvyklý výtok. Nedostatečnou vlhkost pochvy mohou způsobit i určité léky, například antihistaminika, některé antikoncepční prostředky, antidepresiva, léky na vysoký tlak, ale také stavy po hysterektomii, ozařování nebo chemoterapii.

Záleží na věku

V počátcích sexuálního života bývá příčinou problémů  intimních míst nedostatečné vzrušení, ať již způsobené partnerem (není až tak zručný, malá předehra), nebo je žena ve stresu. Řešení může být snadné. Nejen při prvním styku poslouží lubrikační gel (snižuje bolestivost), který se aplikuje do pochvy těsně před stykem. Dá se zakoupit v lékárně nebo v drogerii, kde si můžete v klidu přečíst složení a beze studu se rozhodnout pro určitý produkt.

Důvodem toho, proč ženy neprožívají intimní styk s radostí a uvolněním, může být nadměrná únava, zdravotní či jiné problémy, citové ochlazení s partnerem nebo také citelný úbytek estrogenu, který nastává během menopauzy (po 45. roce). Poševní sliznice je pak velmi citlivá, ztenčuje se, atrofuje (bývá mnohem náchylnější na drobná zranění) a lubrikace pochvy nenastává v takové míře, aby žena cítila při sexu uspokojení (tento problém má až 50 % žen v tomto věku).
Pokud je u dané ženy vaginální suchost způsobena nedostatkem estrogenu, tedy hlavně v období menopauzy, je nejlepším řešením působit proti příčině suchosti. V tomto případě je doporučován vaginální krém nebo gel s obsahem estrogenu, který nepříznivý stav zlepší. Existují ovšem i jiné možnosti v podobě nehormonálních vaginálních přípravků, takzvaných zvlhčovacích krémů. Ty lze doporučit nejen pro zralé ženy v období menopauzy, ale také například pro onkologické pacientky, které mají z užívání hormonálních přípravků obavy. Výhodou těchto zvlhčovacích preparátů oproti lubrikačním gelům je, že se nemusejí aplikovat před každým stykem, ale řeší suchost poševní oblasti na delší dobu. Obsahují totiž kromě hydratačních složek i hojivé složky, které vytvářejí a dlouhodobě udržují v oblasti genitálu zdravé prostředí. Pozor na nadměrnou přehnanou hygienu intimních míst (používání nevhodných mýdel, parfémů, výplachů pochvy).

Pro obtíže intimního diskomfortu existuje široké množství volně prodejných přípravků s kyselinou mléčnou, živými laktobacily (probiotickou složkou), kyselinou hyaluronovou či s výtažky aloe vera, měsíčkem lékařským nebo zvlhčujícími lipidy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.