Kód pojišťovny

Zaměřeno na oči

Ilustrační obrázek

Zrak je nejdůležitější z lidských smyslů, protože až tři čtvrtiny vnějších podnětů vnímáme právě díky němu. Během psychické nepohody (vzteku, strachu, rozčilení, přepracování a podobně) vidíme podstatně hůře.
Uznávaný americký oční lékař William Bates začal s vlastními výzkumy vad zraku. Nedalo mu spát zaostřování , tedy akomodace čočky. Zjistil, že akomodace čočky probíhá hlavně pomocí očních svalů, a také, že kvalita vidění úzce souvisí s naším emočním stavem.
Základem dobrého vidění je uvolněný pohled. Oční vady, tedy dalekozrakost, krátkozrakost, astigmatismus, šilhání, závisí kromě jiného na naší vnitřní pohodě a schopnosti se uvolnit. Kvůli hektickému způsobu  života vězíme v tenzi, naše svaly včetně očních jsou v napětí, k uvolnění dochází pouze ve spánku.
Dle psychosomatické medicíny jsou oči také symbolem pohledu na minulost, současnost i budoucnost. Často tedy ostrému vidění z velké míry brání naše podvědomí, kdy nechceme něco nebo někoho vidět, a proto nás oči poslechnou. To, jak vidíme, je mimo jiné odrazem stavu našeho organismu, především páteře. Je to znatelné zejména u zatuhlého krčního úseku, který má přímý dopad na oblast hlavy, tedy i na oči.
Není obtížné naučit se specifické oční cviky a důležitá je především pravidelnost. Cvičit oči je možné kdykoli, po ranním protažení a rozpohybování těla, v průběhu pracovního dne.

Jedním z příjemných cvičení je palming. Tleskněte dlaněmi, poté je chvilku třete o sebe, pak mističky dlaní lehce přiložte na zavřené oči a ponechte tak několik minut. Energie tepla z dlaní uvolňuje oční okolí a kromě jiného oči pak více září. Palming se dá dělat téměř kdekoli, stejně tak pohledy nahoru/dolů, doleva/doprava, vpravo nahoru/dolů, obkroužit očima čtverec, kruh či spirálu.

Všechny tyto cviky účinně procvičují hybnost oka. Důležité je posunovat pohled do různých směrů pomalu, vědomě a nenásilně. Nezapomínejte dýchat, tedy nezadržujte dech a nic netlačte přes míru. Dobrým procvičováním zraku je navlékání malých korálků pouze s jedním otevřeným okem (vystřídat obě). Dále vše, kde učíme oko měnit pozici – zaměřovat se střídavě na blízko a do dálky (opět každým okem zvlášť)).

Naše oči vypovídají mnohé nejen o našem fyzickém, ale také i psychickém zdraví. Každý z nás zná problém se začervenalýma očima, svědění či pálení očí nebo pocit cizího předmětu v oku. Zarudlé oči jsou příznakem podráždění.

Příčin může být celá řada. Mírné podráždění může způsobit suché a větrné počasí, výraznější podráždění pak souvisí se zánětem víček nebo očních spojivek – zánět může být alergický, virový nebo bakteriální.

Dlouhé čtení, studium, práce na počítači, sledování televize – to vše namáhá oči. Pak se může dostavit pálení v očích, ztěžknutí očních víček i rozmazané vidění. Někdy může jít i o počínající chorobu nebo vadu zraku signalizující, že potřebujeme brýle. Proto při dlouhodobějších potížích vždy vyhledejte odborníka.

Červená očím nesluší

Zarudlé a pálící oči pocítíme po náročné noci, nebo když dlouho pracujeme na počítači. Ale zarudlé oči nemusí znamenat jen únavu, příčinou může být i zánět spojivek. Viníkem může být i prach, zranění, podráždění cizím předmětem, alergická reakce, chemické látky nebo nadměrné vystavení slunci a další důvody, mezi něž patří syndrom suchého oka. Zarudlé oko však může být i příznakem vážného nitroočního zánětu nebo jiného problému, což je pak spojeno se horšením zraku, bolesti a světloplachostí. Příčinou zarudnutí, zhoršení zraku a bolestí očí bývají nejen oční onemocnění, ale i pracovní vypětí, vyčerpanost a také psychický stav člověka.

Únava se projeví na očích

Propadlé oči z nevyspání nebo tmavé kruhy pod očima, to jsou známky unavených očí. Když se k tomu přidá začervenání, pálení nebo řezání, budeme se trápit celý den. Současný životní styl našim očím moc nepřeje. Klimatizace, prašné prostředí, ostré světlo, monitory, čtení knih nebo čteček při slabém osvětlení. To vše jsou situace, které mohou naše oči dráždit. V běžných případech sáhneme po očních kapkách, které mohou našemu zraku ihned ulevit.

Základem v boji proti unaveným očím je chlad, a proto už při prvních příznacích nebo preventivně přikládejte studené. Využít můžete z lednice nachlazené polévkové lžíce, které jednoduše přiložíte na oči a necháte působit, než se zahřejí, nebo vychlazené čajové sáčky s heřmánkovým či mátovým čajem, které stejně tak přiložíte na zhruba pět minut na zavřená oční víčka. Podobný trik můžete udělat se studenými plátky okurky.

Cvičení pro oči

Celodenní práce s počítačem je pro naše oči velmi nepříjemná. Abychom předešli problémům, je dobré myslet na častější mrkání, které zabrání vysušování očí, a také na cvičení tzv. oční gymnastiky.
Stoupněte si k oknu a zaměřte si svůj pohled na vzdálený předmět, po chvíli jezděte očima nahoru a dolů nebo se střídavě zaměřujte na vzdálené a blízké předměty. Pokud cvičení během dne několikrát opakujete, dopřejete očím tolik potřebné uvolnění. Stejně tak je prospěšná i masáž očí a očního okolí.

Oční víčka jsou jedna z nejcitlivějších a nejnamáhavějších částí našeho těla. Jsou neustále vystavena nepříznivým vnějším vlivům, a navíc jsou neustále v pohybu. Právě zde se projeví náš věk dříve než jinde. Operací očních víček se z víček odstraní nadbytečná kůže a tukové váčky. U tohoto zákroku nejsou v popředí  jen estetické důvody, u některých lidí je možné předcházet i problémům se zrakem. Vliv na pokles očních víček a tvorbu uvolněné kůže má převážně věk. Tyto problémy se objeví většinou kolem 40. a 50. roku, výjimkou nejsou ale ani třicetiletí pacienti. Kromě věku ovlivňují vzhled očního okolí také genetické predispozice, životospráva, kosmetická péče a životní styl.

Není dobré jakékoli problémy se zrakem podceňovat, neboť unavené a začervenalé oči mohou být někdy způsobeny také zánětem spojivek. Jeho nejčastější příčinou bývá virový přenos, který může být způsoben kapénkovou cestou nebo přímým kontaktem – například když si promnete oko.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.