Kód pojišťovny

Dejte si šálek dobrého čaje

Ilustrační obrázek

Čaj se řadí k nejrozšířenějším nealkoholickým nápojům na světě. Zejména v zimním období se šálek dobrého čaje těší velké oblibě. Čaj nás dokáže příjemně zahřát, naladit a dopřát nám příjemné povzbuzení. Původ čajovníku čínského pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie. Jeho vznik se přičítá zdomácňování planého čajovníku někdy v oblastí Himalájí. Pěstování čaje je známo zhruba 2000 let. Ve 4. A 5. Století našeho letopočtu bylo pití čaje běžnou záležitostí v Číně a o 3000 let později také v Japonsku. V 9. Století se šířily zprávy o tomto nápoji do Evropy a až v 16. Století se k nám dostaly od arabských kupců první vzorky. V 17. Století poznali čaj také v Rusku u carského dvora, avšak v té době se čaj pil spíše jako lék a osvěžujícím nápojem se stal a ž mnohem později.

Čajové lístky

Třikrát ročně se sklízí čajové lístky na čajových plantážíchL9stky, které se sklízejí v srpnu a září již nejsou dostatečně aromatické. Zpracovávají se dva druhy čaje, a to zelený a černý. Černý čaj se těší vyšší oblibě a vyrábí se tak, že se lístky čajovníku nechají po zavadnutí několik hodin fermentovat v koších až dostanou hnědou barvu. Tím dochází postupně k uvolnění čajové silice.  Lístky se postupně dosoušejí, až pozvolna zčernají a ztvrdnou.  Zelený čaj sice voní méně, avšak je mnohem více silnější.

Jiná země, jiná chuť

Mimo klasického čaje se v některých částech světa popíjí také čaj upravený na hrůzné způsoby. V Číně a Japonsku se čaj parfémuje např. květy karafiátů nebo kamélií. Velmi hojně je aromatizován zelený čaj. Převážná většina lidí upřednostňuje přirozený čaj. V oblasti Mongolska a v severní Číně je velice oblíbený cihlový čaj, což je slisovaný čajový odpad, který je slepený pomocí rýžové vody a doplněný trochou syrové nebo hovězí krve. Nejen příprava, ale také pití čaje má v různých oblastech světa své rituály a zvyky.  V Japonsku se jedná o obřad, při němž se vychutnává vůně i chuť nápoje. V Číně se pije spíše čaj slabší, pouze nažloutlý, ale pije se ve větším objemu. Tradiční ruský čaj se připravuje ředěním předem připraveného silného nálevu pomocí horké vody ze samovaru.  V Evropě patří mezi velké milovníky čaje především Angličané.

Hlavně čerstvě

Při přípravě čajů a nálevů bychom měli dbát na to, aby materiál byl kvalitní, čerstvý a dobře usušený. Byliny bychom měli ukládat v dobře těsnících nádobách. Při špatném skladování  materiál ztrácí na hodnotě a obsažené látky vyprchávají. Čajové sililce jsou těkavé, při vyšších teplotách z nápoje vyprchávají, a proto je vhodné připravovat v uzavřené nádobě ze skla nebo porcelánu. Styk s kovem kazí nejen vůni a vzhled nápoje, ale má také negativní vliv na třísloviny. Odborníci doporučují cedit pravý čaj nebo bylinné nálevy přes nekovové sítko nebo silonový filtr.

Různé alternativy

V Evropě pili lidé dříve než čaj z lístků, nápoje, které se připravovaly spařováním jiných rostlin. Lidé v takových nápojích hledali nejen požitek, ale také uzdravující lék. Lidé tyto nápoje pijí dodnes a tyto nápoje se lidově nazývají čaj, avšak jedná se o nesprávně přenesený pojem. Nápoje z různých rostlinných částí můžeme připravit v podobě různých způsobů.

Macerát

Jedná se o výluh z drogy za studena. Připravuje se proto, aby nedošlo kničení přítomných látek varem. Rostlinné části se přelijí šálkem vlažné vody a ponechají se 3-12 hodin, někdy i několik dní, stát při pokojové teplotě.  Tímto způsobem se připravují nálevy z rostlin obsahujících škrob a sliz, tedy např. z lněného semene, kořene ibišku nebo sladkého dřeva.

Nálev

Jedná se o většinou za tepla získaný vodný výluh drog. Byliny se přelijí vroucí vodou, nádoba se přikryje a nechá se 10-15 minut stát. Potom můžeme nálev scedit.  Tímto způsobem se připravují nálevy ze siličných drog – meduňky, máty, šalvěje, lipového květu apod.

Odvar

Odvar je za varu získaný výluh, kdy se rostlinné části přidají do příslušného množství vody a v zakryté nádobě se zahřejí do varu asi na 10 minut.  Čaj s drogou se ponechá zpravidla ještě čtvrť hodiny stát a potom se scedí. Tímto způsobem se připravují nálevy z tvrdých rostlinných částí – kůry a kořenu.  Žádná naše rostlina neobsahuje alkaloid kofein jako dovážený čaj.  Ten obsahuje rostliny z čeledi cesmínovitých.

Užitečná kopřiva

Listy kopřivy mají vysoký obsah chlorofylu a kromě vitaminů B2 a C v nich můžeme nalézt ještě 15 procent minerálů, z nichž nejdůležitější jsou zejména hořčík, vápník, draslík, fosfor a železo. Dále zde můžeme najít také rotenony, flavonoidy, aminokyseliny, třísloviny, kyselinu šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou a křemičitou. Kopřiva snižuje vypadávání vlasů, pomáhá pročišťovat játra, ledviny, dýchací cesty.

Čaj k pročištění organismu

Vrchovatou lžičku kopřivových listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme luhovat, čerstvé listy asi minutu, sušené pět minut. Pijeme čerstvý čaj, dlouhým stáním se čaj znehodnocuje. Z čerstvých listů kopřiv si můžeme také vyrobit jarní šťávu, kdy čerstvé listy umeleme a smícháme s malým množstvím převařené zchladlé vody a po odstátí z nich vymačkáme veškerou šťávu nebo je protáhneme odšťavňovačem. Popíjíme 2x denně 3 lžíce po dobu dvou týdnů, ale ne déle.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.