Kód pojišťovny

Stop hemoroidům

Ilustrační obrázek

Stěžují vám hemoroidy každodenní život?

Počet postižených má neustále vzrůstající tendenci, zejména kvůli nesprávným stravovacím návykům, stresu, sedavému zaměstnání. Hemoroidy jsou nepříjemné kvůli bolesti, kterou způsobují a také proto, že zasahují do našich nejintimnějších pocitů. Hemoroidy jsou fyziologickou součástí našeho těla. Jedná se o žilní pletence v oblasti konečníku, které při běžném stavu nepůsobí žádné potíže. Ty nastanou až v okamžiku, kdy dojde k jejich zduření a zvětšení. Pak dochází k zdravotním komplikacím, kde patří např. krvácení z konečníku.

Stadia onemocnění

Onemocnění hemoroidy má čtyři stadia, ale velká část populace řešení problémů odkládá do doby než situace daleko více zhorší. Problémy s hemoroidy by se však měly řešit co nejdříve, protože tak vzrůstá šance, že se jich skutečně zbavíme.  Dvě první a mírnější stadia hemoroidů můžeme pocítit při dlouhém sezení v práci nebo při dlouhém cestování.  Mezi časté projevy patří svědění, pálení, občasné krvácení ve stolici a nepříjemné pocity v oblasti konečníku.

Nemoci řitního kanálu

Různé části análního kanálu mohou postihnout různá onemocnění. Vnitřní hemoroidy jsou rozšířené žíly v horní, tedy vnitřní části kanálu, která není citlivá na bolest. Během let dochází postupně k jejímu zvětšení. Za příčinou mohou stát usilovné tlaky na stolici zejména při potížích se zácpou. K razantnějšímu zhoršení může také dojít v průběhu těhotenství. Na vzniku hemoroidů se podílí potíže návratu krve z žil v oblasti konečníku. V pokročilém stadiu těhotenství dochází ke zvětšení tlaku dělohy na krevní cévy v této oblasti a ztěžuje se odtok krve.

Vnitřní hemoroidy jsou považovány za obdobu křečových žil, ale na jejich vzniku se podílí houbovitá tkáň, která je přítomna v malých krevních cévách. Mezi první příznak patří zejména krvácení. Krev mívá jasně červenou barvu, je jí málo a objevuje se na povrchu stolice nebo odchází v minimálním množství po stolici. Postižení s malými vnitřními hemoroidy mohou po celý rok čas od času pozorovat krvácení.

Kožní výrůstky

U některých lidí dochází k tvorbě v okolí řitního otvoru k malým kožním výrůstkům.  Nelze je přímo označit za abnormalitu, ale pravdou je, že někdy může dojít k vyvoláním potíží s kožní hygienou.  Zpravidla se diagnostikují jako hemoroidy a také se i tak léčí.  V zevních hemoroidech se může vytvořit krevní sraženina, která se zcela vyplní. Příčinou bývá zpravidla drobný zánět kůže v okolí rozšířené žíly, který se na ni přenese. Za takových okolností se nemocný pociťuje silnou bolest při stolici, která přetrvává i po delší dobu.

S hemeroidy se někdy pletou také anální píštěle, které jsou však zcela odlišné povahy i původu.  Hlavním příznakem bývá hnisavý výtok a větší krvácení se objevuje pouze zřídka.  Zpravidla vzniká v důsledku malého abscesu pod sliznicí řitního kanálu.

Změna životního stylu

 V mnoha případech je možné potížím s hemoroidy předejít pomocí změny životního stylu. Podstatné je odbourat zácpu úpravou stravy, vynechat tučná a kořeněná jídla, zařadit do jídelníčku množství vlákniny, jogurty, kompoty a přiměřené množství čerstvé ho ovoce a zeleniny.

Nedostatek vlákniny se považuje za jeden z hlavních činitelů přispívajících k e vzniku hemoroidů. Nesmíme také zapomenout na pravidelný pohyb a dopřát organismu dostatečné množství tekutin. Denně se doporučuje vypít 2,5 litru tekutin a pro vypořádání se s zácpou naordinovat si sklenici vlažné vody na lačno vždy ráno.

Co si vybrat v lékárně

Pokud chceme léčit hemoroidy, měli bychom se poradit v lékárně a vybrat z účinných přípravků vhodný preparát. Na trhu jsou přípravky, které řeší výhradně záněty, trhliny, a bolesti v oblasti konečníku a zpravidla jsou v podobě mastí.

Doporučované jsou také doplňky stravy, které působí také preventivně a stimulačně a zlepšují pružnost cévních stěn a přispívají ke správné činnosti tlustého střeva.  Pacienti také mají v oblibě užívání tobolek, které zajišťují diskrétnost a komfort.

Terapie

Při výskytu hemoroidů se doporučuje aplikace sedacích koupelí s odvarem z dubové kůry. Často dojde ke zlepšení příznaků. Koupele působí na postižené místo uklidňujícím dojmem a otok se zmírní. Koupele v čisté vodě umožní tekutině pronikat do tkáně a otok se ještě více zhorší. Jestliže hemoroid obsahuje krevní sraženinu, může pomoci polygenový sáček  naplněný ledem  a přiložený na zvětšený hemoroid.  Pravé vnitřní hemoroidy může léčit za pomoci několika způsobů. 

Nejprve se lékař musí přesvědčit, že příčinou krvácení z konečníku není jiné závažnější onemocnění.  Hemoroidy se pak mohou nastříknout pomocí speciální látky způsobující jejich zjizvení.  Vypadá to sice drasticky, avšak je potřeba vzít v úvahu, že se injekce podává do horní necitlivé části řitního kanálu. Při správné aplikaci by neměla bolet. Další možností je použití zmrazovací sondy, pomocí které se hemoroid zmrazí, a to vede postupně k jeho zmenšení a zajizvení. V některých případech se hemoroidy uzavírají tak, že se na ně nasadí těsné gumové kroužky a dojde k přerušení přítoku krve. Ani jeden z těchto léčebných postupů není bolestivý a lze jej provést ambulantně.

Těžší případy

S hemoroidy souvisí také nepříjemné anální trhliny, kterým lze rovněž pomocí vhodných opatření předcházet. Léčba análních trhlin se odvíjí od jejich velikosti a na délce trvání. S délkou potíží dochází ke zhoršení zdravotního stavu. V těžších případech vyvolává bolest při stolici silné stažení řitního svěrače a potíže při odchodu stolice. Za takových okolností bývá postižený vyšetřen v krátkodobém znecitlivění. Při nálezu trhliny se provede roztažení análního kanálu a svěrače, aby došlo ke zlepšení vyprazdňování. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.