Kód pojišťovny

Fytoterapie

Ilustrační obrázek

Léčení pomocí bylin je stará léčebná metoda a v dnešní době má tato metoda kromě tradičního léčebného poslání také důležitou funkci dodávání důležitých látek do organismu. Právě rostliny mohou koncentrovanějším způsobem dopravit látky, které umožňují podpořit dodání potřebných prvků. Vznik nebo objev léčivých bylin v dávné minulosti lze popsat tak, že tyto byliny něčím upoutaly tehdejší potencionální spotřebitele např. vůní, barvou nečekanou účinností apod. Vzhledem k tomu, že člověk byl daleko více spjat s přírodou, všímal si veškerých zvláštností a postupně tak vznikaly léčivé byliny. Mnoho bylin se využívá celá tisíciletí a slouží dodnes jako vzorové a z mnohých se v současné době vyrábí léky. Avšak i tento způsob léčení má svou stinnou stránku. Při užívání léčivých čajů se do organismu dostávají také i látky neužitečné nebo dokonce škodlivé. Například při sušení bylin vzniká až 35% jedovatých kysličníků, která následně snižují léčivý účinek a také zatěžují organismus. Souvisí to se skutečností, že byliny neobsahují pouze tzv. nosné látky, ale také i jiné, jako například katalyzátory, které jsou sice nutné pro chemickou reakci, ale jinak organismus zatěžují např. tím, že musí být z těla vylučovány.

Úprava bylin

Nadrobno upravené byliny můžeme buď přelít pomocí vařící vody, nebo vaříme méně (2 až 3 minuty na mírném ohni), popřípadě vaříme v průměru 8 minut kůry, kořeny, stonky. Pít byliny můžeme brzy po jejich scezení a vychladnutí, protože po dvou až čtyřech hodinách dochází ke ztrátě až 80% účinku. Stejné zásady platí také pro užití koupelí, kdy se nám jedná především o co nejrychlejší použití. Průměrně se užívají asi 4 gramy byliny, a to jak v čerstvém, tak i v sušeném stavu, na čtvrt litru vody, na koupele se používá 6 až 7 gramů na půl litru vody. Jestliže si osladíme čaj třeba u dětí, doporučuje se čistý květinový med, protože obsahuje všechny důležité prvky.

Inhalace

Další efektivní způsob, jak můžeme dostat do organismu potřebné látky co nejkratší cestou a s minimem vedlejších účinků. Látky se pomoci inhalace dostávají co nejkratší cestou do organismu. Inhalační látky je však potřeba volit uvážlivě, především musíme respektovat nedostatek určitých látek. Doporučuje se spíše provádět kratší dobu jednotlivých inhalací a delší časové odstupy mezi nimi.  Je vhodnější začínat s menšími koncentracemi a postupně je pak navyšovat. Teplota vdechovaného vzduchu by neměla překročit teplotu těla, maximálně však by neměla mít více než 40°C.

Posílení dýchacích cest

Na nemoci dýchacích cest si můžeme připravit nápoj z cibule. Dvě cibule nakrájíme na kostičky, prosypeme je cukrem, dáme do skleničky s uzávěrem a necháme dvě hodiny stát. Užíváme až 5 denně. Sůl je velmi vhodná pro uvolnění dýchacích cest a zbavení sliznice otoku. Polévkovou lžíci soli rozpustíme v litru horké vody a páru inhalujeme po dobu asi 7 minut. K inhalování jsou velmi vhodné také páry z heřmánkového nálevu.

Aromaterapie

Aromaterapie je léčebná metoda pomocí vůní a používali ji již staří Egypťané. Éterické oleje ovlivňují naše emoce a nervovou soustav, působí bioregulačně a umožňují také lepší vnímání různých prožitků. Za emoční vnímání je zodpovědný limbický systém, který stimuluje smyslové vjemy s emocemi a pachy. Tzv. pachová paměť se utváří v situacích, které prožíváme velmi intenzivně. Vůbec není důležité, zda se jedná o kladné nebo záporné emoce. Psychické propojení aromaterapie vzniká v důsledku aktivace čichového mozku (limbického systému). Při využití éterických olejů k inhalaci, naplníme misku horkou vodou a přidáme éterický olej v množství podle věku dítěte následovně: ½ -1 rok 1 kapka (na 2-5 minut), 1-3 roky -1-2 kapky (na 2-10 minut), 3-15 let – 2-5 kapek (na 5-30 minut), nad 15 let -4-8 kapek na 5-30 minut). Dávkování i doba působení se odvíjí od typu silice, zdravotnímu stavu dítěte i na jeho individuálních potřebách. Aromalampu zpravidla necháme zapálenou 5-10 minut, nejdéle však 30 minut.

Koupele

Koupele patří mezi tradiční způsob, očisty, relaxace a léčení. Existují koupele celkové, částečné nebo polokoupele. Podle používané teploty se může jednat o koupele hypotermní, hypertermií nebo izotermní. Při aplikaci koupelí můžeme využít teploty vody, vztlaku a tlaku vody nebo obsahu látek. Využíváme různých bylin, éterických olejů, přísad apod. Když používáme do koupele éterické oleje, velmi dobře se rozpouštějí v rostlinných olejích, medu a tučném mléce, do polévkové lžíce vybrané látky přidáme éterický olej v množství podle věku dítěte: ½ -1 rok – 1 kapka (na 5-10 minut), 1-3 roky -1-3 kapky (na 5-15 minut), 3-15 let používáme 2-5 kapek (na 5-20 minut), nad 15 let – 3- 10 kapek (na 5-30 minut).

Pískavice

Pískavice neboli řecké seno, patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Odvar ze sušených semen se užívá proti horečce a pozitivně ovlivňuje činnost našeho žaludku a celkovou látkovou výměnu. Jedna kávová lžička semene na šálek vody – pijeme vychladlý a po doušcích 1-2 šálky denně. Semínka pískavce lze také použít při dermatologických potížích (vřídky, nežity, otoky), když je utlučeme v hmoždíři nebo rozdrtíme a rozmícháme s trochou teplé vody na hustou kašičku, nebo můžeme semena pouze rozvařit a použít rozvařenou kaši. Teplou směs naneseme na gázu a přiložíme ji na postižená místa. Tyto obklady následně přiložíme na potřebná místa a měníme je každé 4 hodiny.

Proskurník lékařský

Tato bylina příznivě ovlivňuje zanícené sliznice střev, žaludku, močového měchýře, ledvin i průdušek. Usnadňuje hojení, tlumí suchý kašel a ulehčuje odkašlávání, zevně na popáleniny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.