Kód pojišťovny

Skořice zahřívá i léčí

Ilustrační obrázek

Skořice je sušená, očištěná kůra větví stromů různých druhů skořicovníků, mletá nebo celá. Má jemnou chuť a vůni.  Stimuluje trávení a podporuje chuť k jídlu a také má posilující vliv na žaludek. Používá se především ke kořenění sladkých pokrmů, sladkého pečiva, ovocných kompotů a při přípravě horkých nápojů. Silice z kůry skořicovníku cejlonského patří mezi nejvíce „horká“ ze všech silic díky vysokému obsahu cinnamaldehydu a eugenolu.  Z těchto důvodů je potřeba s ní zacházet se zvýšenou opatrností a měli by být používána pouze zkušenými terapeuty. Silice působí antisepticky a tradičně je využívána také jako afrodiziakum.  Je využívána všude tam, kde je potřeba prohřát.

Odkud pochází skořice?

Skořice pochází ze Srí lanky, avšak v současné době se silice pěstuje v mnoha tropických oblastech. Tento takřka stále zelený strom dosahuje ve volné přírodě až 15 m, avšak při kulturním pěstování se seřezává  na výšku 2,5 až 3 m. Listy skořice jsou podlouhle vejčité, až 15 cm dlouhé. Kvete v lednu a únoru drobnými bělozelenými vonnými květy, které jsou složeny do vrcholíků. Plod je vejčitá bobule, která má modrofialovou barvu. Kůra se sklízí jednou za dva roky mladých výhonků. 12 hodin se fermentuje, potom se odstraní borka a zůstane tenká kůra, která se skládá na sebe, svazuje do svazků a tak se suší. Velmi cenná je světlá a tenká kůra. Silice se destiluje z odpadů polámané kůry, které vzniknou při tomto procesu.

Využití při masáži

Silice skořice se používá při detoxikačních masážích a masážích podporující proces hubnutí. Dále je využívána při koupelích a zábalech. Při tvorbě masážních směsí je potřeba dbát zvýšené opatrnosti a dodržovat přesná ředění. Skořice patří mezi nejvíce dráždivé silice působící na pokožku.

Doplňkové silice

Skořice se velmi dobře doplňuje s kadidlem, myrhou, pomerančem, mandarinkou nebo ylang ylangem. Pro zmírnění nadýmání se používá např. v kombinaci s heřmánkem, kmínem nebo fenyklem. Proti plísním nehtů se doporučuje směs s vavřínem nebo levandulí. V kombinaci s ylang ylangem zvyšuje skořice své afrodiziakální účinky.

Ovlivnění psychiky

Skořice velmi silně podporuje produkci noradrenalinu, to znamená, že působí jako velmi silný stimulant nervové soustavy. Používá se zejména při stavech sníženého sebevědomí, frustrace a slabosti. S ohledem na své zahřívací účinky se používá také v rovině psychiky v přeneseném slova smyslu k prohřátí. Týká se to zejména vnitřního ustrnutí až „zamrznutí“ i chladu ve vztazích. Skořici můžeme použít k navození pocitu znovunalezené jistoty a bezpečí. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.