Kód pojišťovny

Srdce mimo rytmus

Ilustrační obrázek

V průběhu srdeční arytmie se srdeční síně rychle, nekoordinovaně a nepravidelně stahují, což se projeví nepravidelným tepem. V srdci může dojít ke vzniku sraženiny. Pokud se uvolní, může způsobit infarkt nebo, při průchodu krčními tepnami do mozku, může ucpat některou z mozkových tepen. Následkem nedostatečného okysličování a vyživování postihne mozek cévní mozková příhoda.

Počet pacientů s diagnózou srdeční arytmie stoupá s věkem, ale s arytmiemi se potýká i mladší populace. Odhaduje se, že je to problém až 5 procent dospělé populace. Každý rok u nás přibude 40 tisíc pacientů a arytmiemi a srdečním selháním. U mladé generace hrají nepochybně úlohu drogy a energetické nápoje, zejména v kombinaci s alkoholem.

Fibrilace síní nemá nikdy jednu příčinu vzniku. U nemocných hraje roli genetická dispozice, nicméně u převážné většiny se fibrilace síní objevuje v souvislosti s dalšími rizikovými faktory, jako jsou hypertenze, obezita, dysfunkce štítné žlázy nebo chlopenní vady. Kolem 60 % osob s fibrilací síní pociťuje bušení srdce, tlak na hrudi, dušnost. Někteří však tyto změny srdečního rytmu nemusejí vnímat, proto je vhodné, aby lidé ve věku nad 65 let alespoň jednou ročně podstoupili vyšetření EKG a komplexní vyšetření lékařem.

Zvláštní kapitolou jsou sportovci – u nich může být příčinou srdeční arytmie iontová dysbalance, přetrénovanost, nepoznaná anomálie srdečních tepen. Postup, jak poznat arytmii nebo fibrilaci síní, je velmi jednoduchý. Stačí si sáhnout na radiální tepnu na zápěstí, kde si nahmatáte pulz. Pokud opakovaně cítíte nepravidelný tep, může se jednat o předstupeň fibrilace síní či již běžící arytmii.

Co nám škodí

K největším hříchům s nepříznivým vlivem na srdečně-cévní systém patří kouření. Kouření zvyšuje srážlivost krve, narušuje stěny tepen, na kterých se snáze ukládají tukové látky. Tím se snižuje průtok krve, srdce je nedostatečně zásobené kyslíkem. Aby mohlo správně fungovat, musí zvýšit svůj výkon a to se často projeví zvýšením krevního tlaku. Na srdeční funkci má vliv i nadváha. Srdce musí víc pracovat, aby dokázalo rozvést kyslík a živiny do všech částí těla.
Na stav tepen v těle má nedobrý vliv nadměrné pojídání sladkostí, uzenin, tučných druhů masa. Jsou zdrojem cholesterolu, který je rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy. Tukové látky se usazují na stěnách cév, postupně se zužují a snižují jejich pružnost.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.