Kód pojišťovny

Hladina cukru v krvi

Ilustrační obrázek

Naše hladina energie se odvíjí od množství a typu cukru, který konzumujeme. 

Současně energie je to, co nejvíce ovlivňuje naši fyzickou i mentální aktivitu.  Pravidelné udržování potřebné hladiny cukru v krvi je nezbytným předpokladem k tomu, abychom se cítili dobře.  Veškerý přebytečný cukr je přeměněn v glykogen a uskladněn v játrech a svalech pro pozdější využití. Určité množství glukózy je vždy přítomno v krvi, aby mohlo pohotově zásobit energií mozek, svaly a ostatní orgány.  

Přebytečný cukr

Veškerý přebytečný cukr je přeměněn v glykogen a uskladněn v játrech a svalech pro pozdější využití. Určité množství glukózy je vždy přítomno v krvi, aby mohlo pohotově zásobit energií mozek, svaly a ostatní orgány. O to, aby hladina cukru v naší krvi byla poměrně konstantní, se stará složitý hormonální mechanismus, který zahrnuje tzv. glukoreceptory, mozkové buňky, které vysílají signály do podvěsku mozkového, hlavní řídcí žlázy mozku. Odtud jsou odesílány hormony do nadledvinek, jater a slinivky. Slinivka je konečný regulátor cukru v krvi.

Jakmile hladina cukru v krvi stoupne příliš vysoko, slinivka vylučuje inzulin, hormon, který přeměňuje přebytečnou glukózu na glykogen. V opačném případě slinivka vylučuje glukagon a nadledvinky adrenalin, a tyto dva hormony přemění glykogen zpět na glukózu.

Hypoglykémie

V případě, že je tento komplikovaný mechanismus předrážděn nadměrnou dávkou cukru z cukrovinek a slazených nápojů, slinivka se může postupně vyčerpat do té míry, že tvoření inzulinu ustane a vznikne cukrovka, nebo vznikne taková přecitlivělost slinivky, že bude vylučovat příliš mnoho inzulinu. Tím se drasticky sníží hladina cukru v krvi a vznikne hypoglykémie. Je známo, že přebytek inzulinu také pomáhá ke vzniku aterosklerózy.

Správná hladina cukru

Správná hladina cukru v krvi se pohybuje v rozmezí 90-100 mg glukózy na 100 ccm krve.

Jakmile hladina klesne na 70 mg, pociťujeme hlad, slabost a jsme podrážděni. Při nižších hodnotách než 70 mg se zpravidla dostavuje vyčerpanost, závratě, nepravidelnost srdečního rytmu a nevolnost.

Jak udržet optimální hladinu krevního cukru?

Stolní cukr je vysoce koncentrovaný zdroj energie, který rychle zvýší hladinu cukru v krvi po strávení, avšak hladina opět rychle klesá ještě níže, než byla předtím, což nás zanechává unavené a rozmrzelé. Jako vhodný způsob zachování optimální hladiny se doporučuje snídaně bohatá na proteiny.  Na rozdíl od cukru, jehož metabolismus je rychlý, metabolismus bílkovin je komplikovanější a má za výsledek mnohem pomalejší uvolňování cukru během delší doby. Nadledvinky a slinivka snadno udržují hladinu cukru, protože nemusí regulovat jeho náhlý přísun. S ohledem na to, že velké množství růstového hormonu se vylučuje během prvních 90 minut spánu, je zvlášť prospěšné nekonzumovat žádný rafinovaný cukr několik hodin před spaním.

Častěji a méně

Nízké hladině cukru v krvi se můžeme vyhnout častější konzumací menších dávek jídla.

Nejen, že je to rozhodně šetrnější vůči slinivce, ale současně to pomáhá při redukci hmotnosti tím, že se vyhneme pocitu hladu. Nadměrná konzumace sladkých a moučných jídel je v současné době jedním z nejvážnějších faktorů, které ohrožují naše zdraví. Lidem se stále příliš nechce věřit skutečnosti, že nadmíra cukru je pro organismus škodlivá a spotřeba cukru zejména v západních zemích vzrůstá.

Nebezpečí rafinovaného cukru

Mnoho nezávislých vědců ve svých studiích spojuje cukr s mnohými lidskými trápeními. Jedná se zejména o cukrovku, dnu nebo obezitu. Nebezpečí rafinovaného cukru se objevuje také v případě rafinovaných komplexních uhlovodanů. Místo toho, abychom tělu dodávali zdravé škroby v potravinách, jako je celozrnný chléb, banány, hnědá rýže nebo luštěniny, konzumujeme velké množství rafinovaných škrobů, jakými jsou např.: bílý chléb, leštěná rýže a těstoviny z bílé mouky.

Bílá mouka a leštěná rýže jsou „mrtvé potraviny“, zbavené otrub a klíčků, které jsou nositeli života pro zrno. Konzumujeme tak karbohydráty zbavené živin, které tělu dodávají pouze prázdné kalorie. Cukr je také spoluviníkem při kvasinkových infekcích, které zužují mnohé ženy. Kvasinky (Candida albicans), stejně jako mikroby způsobující zubní kazy a zánět mozkových blan, se živí cukrem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.