Kód pojišťovny

Železo

Ilustrační obrázek

Jedná se o prvek vyskytující se v těle v červených krvinkách. Organismus sám si jej vyrobit nemůže, proto ke k zachování zdraví nezbytné získávat železo v dostatečném množství potravou. Mezi nejčastější nemoc, která je způsobena nedostatkem železa patří anémie. Ženy ztrácejí železo ři menstruačním krvácení během reprodukční části svého života a mnohdy nemají příjem železa dostatečný na to, aby se tyto ztráty nahradily. Když se anémie z nedostatku železa projeví u mužů, dětí nebo žen po menopauze, je potřeba hledat příčinu někde jinde. Může se jednat o pomalu krvácející dvanáctníkový vřed, nebo, zejména u dětí, bývá příčinou anémie nedostatečné vstřebávání železa z trávicího traktu.

Nedostatek železa

Nedostatek železa je nejčastěji způsoben jeho nízkým příjmem. Může být však také zapříčiněn střevním krvácením, nadměrným menstruačním krvácením, přílišnou konzumací výživy obsahující fosfor, potížemi s trávením, nadměrnou spotřebou kávy atd. V některých případech může být utajenou příčinou chudokrevnosti nedostatek vitaminu B6 nebo B12.

Organismus je o železo ochuzen fyzickou zátěží a nadměrným pocením. U žen se zásoby železa vyčerpávají také během těhotenství, protože budoucí matka ze svého těla poskytuje železo plodu. Celková denní potřeba železa se tak během těhotenství zvýší na dvojnásobné množství, které žena ztrácí v reprodukčním věku. Největší je potřeba železa v posledních dvou měsících, kdy se železo zvýšenou měrou spotřebovává na tvorbu krve plodu.

Zdroje železa

V potravinách najdeme železo ve vejcích, rybách, mase, fazolích, celozrnných produktech, čočce nebo listové zelenině. Mezi další zdroje patří mandle, avokádo, řepa, melasa, broskve, sušené švestky, rozinky nebo dýně. Z rostlin jsou na železo bohaté např. kopřiva, jitrocel, list maliníku, máta, jitrocel, šípky nebo divizna.

Nadměrný příjem železa

Také nadměrný příjem železa může způsobit spoustu problémů. Přemíra železa ve tkáních a orgánech vede k tvorbě volných radikálů a zvyšuje potřebu vitaminů E.

Vysoká hladina železa bývá také dávána do souvislosti se srdečními onemocněními. Mezi vzácnou poruchu patří hemochromatóza, ke které dochází při ukládání železa ve tkáních. Jedná se o dědičnou poruchu metabolismu železa projevující se bronzovou pigmentací kůže, cirhózou jater nebo cukrovkou.

Absorpce železa

Aby došlo e správnému vstřebávání železa, musí být v žaludku dostatečné množství kyseliny chlorovodíkové (HCL). Ke kompletnímu vstřebávání železa je zapotřebí také měď, mangan, molybden, vitamin A, komplex vitaminů B. Také příjem vitaminu C může vstřebávání železa zvýšit až o 30 procent. Vstřebávání železa naopak neprospívá vysoký obsah zinku a vitaminu E. Využívání železa může být narušeno také revmatickým zánětem kloubů nebo rakovinou. Tyto choroby mohou mít za následek chudokrevnost navzdory velkým zásobám železa v játrech.

Vitamin C

Vitamin C je velmi prospěšný nejen kvůli vstřebávání železa, ale také pro naši linii. Kromě vitaminu C dodávají citrony tělu velmi užitečné látky jako vitamin B, železo, magnezium, a zinek, které prospívají játrům a střevům. Odbourává se tak únava a zlepšuje pleť.

Vitamin C a bioflavonoidy podporují produkci stresových hormonů. Tělo tak rychleji odbourává tuk a urychluje látkovou výměnu. Vitamin C je také významným antioxidantem a detoxifikuje mnohé škodlivé substance a zastává podstatnou úlohu v imunitním systému. Stimuluje syntézu interferonu, přírodní antivirové substance vytvářené v organismu a stimuluje aktivitu některých rozhodujících buněk imunitního systému.

Zdroje vitaminu C

Mezi poměrně bohaté zdroje vitaminu C patří šípky, paprika, jahody a citrusové plody.

Vitamin C obsahuje takřka veškerá zelená a kořenová zelenina. Podávání vysokých dávek vitaminu C se ukázalo prospěšné při snižování objemu usazenin v cholesterolu ve stěnách tepen a existují domněnky, že vitamin C může snižovat riziko žaludečního krvácení u nemocných, kteří užívají vysoké dávky salicylátů, např. při léčbě artritid. Nadměrné množství vitaminu C organismus nevyužije a a vyloučí jej ledvinami do moči.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.