Kód pojišťovny

Problémy se žlučníkem

Ilustrační obrázek

Žlučník je nevelký orgán, který je umístěný přímo pod játry. Funguje jako zásobárna žluči. Ta je vylučována játry a organismus ji využívá k trávení tuků. Žluč obsahuje cholesterol, žlučové soli, lecitin a další složky. Jestliže dojde k zánětu žlučníku, projevuje se tento stav prudkou bolestí v horní pravé části břicha. Ta je provázena zvýšenou teplotou a zvracením. Tento stav musí být neprodleně léčen, jinak může ohrožovat postiženou osobu na životě. Cholesterol někdy krystalizuje a v kombinaci se žlučí tvoří ve žlučníku žlučníkové kameny. Osoby, u nichž k vytvoření žlučových kamenů došlo, mnohdy nepociťují žádné zvláštní příznaky. Pokud však kámen zablokuje žlučovod, dojde ke zvracení a pocitům bolesti v pravé horní části břicha. Tyto projevy často nastávají po konzumaci smažených a tučných jídel.

Tvorba žlučových kamenů

Odborníci se doposud nemohou přesně shodnout na tom, z jakého důvodu mají někteří lidé sklon k tvorbě žlučových kamenů ze zahuštěné žluči ve žlučníku. Charakter „kamenů“ přesně odpovídá jejich názvu. Jedná se o tvrdé útvary „kamenného vzhledu a různé velikosti – od malých zrnek až po holubí vejce. Kameny ve žlučníku, které mohou vyvolávat potíže, má asi jedna desetina lidí ve věku okolo 50 let. Sklon k tvorbě žlučových kamenů má často dědičný základ.

Druhy žlučových kamenů

Jsou známy tři druhy žlučových kamenů, z čehož nejčastější jsou tzv. smíšené kameny. Obsahuje směs zeleného žlučového barviva a cholesterol, jeden z produktů rozkladu tuků, který vzniká v játrech. Tyto kaménky vznikají ve větším počtu, jsou fasetované a naléhají na sebe svými ploškami. Někdy mohou vyplňovat celý žlučník. Cholesterolové kameny jsou tvořeny cholesterolem a pouze zřídka jich je více, nejčastěji je jeden nebo nejvýše dva. Dosahují velikosti až 1,25 cm v průměru, což je ovšem dost na to, aby byly schopny ucpat žlučovod. Pigmentové kameny jsou tvořeny ponejvíce zeleným barvivem, vyskytují se ve větším počtu a jsou většinou malé. Někdy se mohou vyskytnout jako důsledek nemocí, které narušují složení krve.

Nemoci žlučníku

Samotný žlučník může být postižen zánětem neboli cholecystitidou. Zánět samotný vyvolávají bakterie a často vzniká jako komplikace žlučových kamenů, které jsou přítomny již dříve ve žlučníku. Příznaky se mohou v jednotlivých případech lišit, ale nejčastěji k nim patří bolest a zvracení. Akutní zánět žlučníku začíná zcela náhle silnou bolestí v pravé horní části břicha a tato bolest je doprovázena horečkou a zvracením. Chronický zánět žlučníku je dlouhodobé onemocnění, které vyvolává bolest, nevolnost a zvýšenou plynatost.

Žlučníková kolika

V některých případech se stane, že kámen ze žlučníku odejde a zůstane viset zaklíněný ve žlučovodu. Důsledkem toho je žlučníková kolika s těžkou bolestí břicha, vysokou horečkou a pocením. Když se žluč nedostává do střev v náležitém množství, vede to k světlému zabarvení stolice. Pokud chybí žluč zcela, má stolice šedou barvu. Pro poruchu odtoku žluči svědčí také průnik žlučového barviva, které se normálně vylučuje žlučí do krevního oběhu. V takovém případě se kůže pacienta zbarví do žluta a vznikne žloutenka. Současně se tělo snaží korigovat vzestup koncentrace žlučového barviva v krvi tím, že jej začne vylučovat ledvinami. Moč tím získá hnědou nebo oranžovou barvu. Ten, kdo onemocní žlučníkovou kolikou, zánětem žlučníku nebo žloutenkou by měl být vyšetřen, aby se zjistila příčina potíží. Možností vyšetření je více (ultrazvukové vyšetření, vypití kontrastní látky).

Pomoc bylin

Bolesti břicha, tlaky v žaludku, nevolnost a zvracení, které se dostaví několik hodin po tučném jídle, svědčí o potížích žlučníku. Činnost žlučníku podporuje šťáva z černé ředkve. Ředkev jemně nastrouháme, smícháme s medem a necháme asi hodinu odpočinout. Uvolněnou šťávu slijeme přes jemné sítko a pijeme vždy před jídlem. Syrovou ředkev jíme často, přidáváme ji například do salátu, nebo ji nazdobíme na chléb. Na trávení se doporučuje také pampeliška, z které můžeme připravit pampeliškový čaj. Podrážděný žlučník i bolest hlavy dokáže zmírnit odvar nebo čaj ze zelené petrželky. Připravíme jej snadno ze 4 g semen nebo 3 lžiček nasušené či čerstvé petrželky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.