Kód pojišťovny

Brániční kýla nebo infarkt?

Ilustrační obrázek

Brániční kýly jsou pojmenovány podle jejich anatomické lokalizace v určitých místech bránice, dělí se ale i podle vzniku na úrazové/traumatické nebo vrozené, spojené s poruchou vývoje jícnu.

Nejčastější brániční kýlou je tzv. hiátová hernie, a tak často, mluví-li se o brániční kýle, mluví se o tomto typu. Je to stav, kdy se nad bránicí v otvoru pro průchod jícnu z hrudníku do dutiny břišní dostává břišní část jícnu a část žaludku. Může se jednat jen o malou část žaludku navazující na jícen, tzv. kardii, ale také o kardii celou i s částí těla žaludku a v ojedinělých případech i žaludek celý. Kromě hiátové hernie jsou ostatní typy bráničních kýl vzácné.

O kýle nemusíme ani vědět

Malou hiátovou kýlu lékaři zpravidla odhalí jen jako vedlejší nález při gastroskopii, rtg žaludku nebo CT břicha. Větší hiátové kýly se mohou projevovat tlakem na hrudníku. Typické potíže však pacienti většinou nemají. Někdy jsou osoby s větší hiátovou kýlou vyšetřovány na kardiologii k vyloučení akutního infarktu myokardu, nicméně jako příčina obtíží je posléze označena právě hiátová kýla.

Brániční kýla bývá spojená s refluxem. Tedy jevem, kdy žaludeční šťáva, která je kyselá a obsahuje některé další agresivní látky potřebné pro naše trávení, zatéká do jícnu. Souběh hiátové kýly a refluxní choroby je tak častý, že se oba tyto pojmy zaměňují. Reflux způsobuje poměrně typické obtíže, mimo jiné vytváří zánět sliznice jícnu. Výsledkem je tzv. pálení žáhy. Při těžších zánětech, které poškodí sliznici výrazně, mohou vznikat v jícnu vředy, které se projevují bolestí při polykání, pocity tlaku za prsní kostí při polykání potravy až váznutí sousta. Dlouhodobý neléčený reflux se zánětem v jícnu může vést k těžkým slizničním změnám a po čase až ke vzniku nádoru.

Příčiny vzniku brániční kýly

Jako příčina vzniku brániční kýly se uvádí nedostatečnost či ochablost pojivové tkáně v oblasti, kde se jícen spojuje se žaludkem, a oblastí, kde jícen prochází otvorem v bránici. Na její vznik má vliv i obezita a také dlouhé nadměrné používání tzv. břišního lisu například při zácpě nebo určitých silových sportech. Vliv na vznik brániční kýly může mít i dlouhodobý těžký zánět jícnu.

Je-li brániční kýla malá, tak se zpravidla neoperuje. Operují se větší brániční kýly, kde je jasné, že budou postupovat. Čím větší hiátová kýla, tím horší dlouhodobé výsledky operace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.