Kód pojišťovny

Domácí sirupy a čaje

Ilustrační obrázek

Sirupy se většinou užívají jako lék na kašel, dělají se například z bezinek, kostivalu nebo šípků. Sají se ředit horkou vodou na dobrý zimní nápoj, přitom do něj můžeme přidávat například skořici. Výroba: čerstvé bylinky dobře umyjeme, protřepeme a připravíme odvar. Hrst bylinek spaříme ve 150 ml horké vody a necháme louhovat asi 15 minut. Bylinky, které jsou bohaté na sliz,  máčíme nejprve 12 hodin ve studené vodě. Na 150 ml takto připraveného nálevu přidáme 300 g cukru (poměr cukr voda 13:7). Vše zahřejeme a mícháme, až se cukr rozpustí. Vychladlý sirup přelijeme přes kousek mušelínu do tmavých lahví. Skladujeme na chladném a tmavém místě.

Sirup proti kašli

Vynikající sirup proti kašli získáme smícháním jedné na jemno nasekané středně velké cibule se třemi lžícemi medu. Směs dobře rozmícháme a necháme uležet asi 24 hodin v uzavřené sklenici. Pro děti: svaříme ½ litru vody, 100 g hnědého třtinového cukru a jednu větší oloupanou cibuli a necháme zhoustnout. Cibuli následně vyndáme, sirup necháme vychladnout a podáváme 1 až 2 lžíce denně.

Sirup z květů černého rybízu

Tento sirup se používá v době nachlazení, při kašli a rýmě, pomáhá léčit onemocnění ledvin a močových cest, posiluje cévní stěny a ulevuje při opakovaných bolestech hlavy a migrénách. Budeme potřebovat: 30 květů černého bezu, 1,5 litru vody, 2 větší citrony bez jadérek a 1,5 kg cukru. Květy černého bezu opláchneme vodou a vložíme do hrne. Přidáme nakrájené citrony a přelijeme vodou. Krátce povaříme a necháme odstát 24 hodin. Druhý den výluh přecedíme přes jemné plátno, vrátíme do hrnce, přidáme cukr a opět uvedeme do varu. Mícháme tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí. Sirup začne houstnout a my jej ještě horký nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a necháme obrácený dnem vzhůru do úplného vychladnutí.

Staroanglický čaj

Staroanglický čaj nám uvolní ucpaný nos i dýchací cesty. Povzbuzuje také krevní oběh, vyvolává pocení. Má dobrou a osvěžující chuť. Jedna lžička sušeného černého bezu, 1 lžička sušených mátových lístků, 1 lžička sušených lipových květů , 600 ml vařící vody , včelí med podle chuti, bylinky dáme do konvice a přelijeme vařící vodou, necháme asi 10 minut louhovat a scedíme. Při akutních příznacích pijeme šálek každé dvě hodiny.

Probuzení

Studená kombinace máty, heřmánku a zázvoru je vynikajícím nápojem. Probere nás k životu a ještě navíc zbrzdí chuť k jídlu. Recept na jednu konvici: z malého kousku zázvoru velikosti lískového oříšku odstraníme slupku a zázvor nakrájíme na nudličky. Ty pak spolu se dvěma svazečky čerstvé máty a sáčkem heřmánkového čaje dáme do hrnce a přelijeme litrem vroucí vody. Vychladíme a nakonec podle chuti také mírně osladíme.

Meduňko – lipový čaj

Osvědčený prostředek proti nachlazení, který dokáže uvolnit dýchací cesty a urychluje léčení bolesti v krku, kašle a rýmy, je meduňko – lipový čaj. Po jedné lžičce sušených lipových květů a meduňky zalijeme 300 ml vařící vody, necháme 10 minut louhovat a pak přecedíme. Osladíme medem a pijeme šálek každé dvě hodiny.

Zelený a kopřivový čaj

Zelený čaj urychluje uvolňování zásob tuku v těle a umožňuje, aby se tuk spaloval namísto sacharidů – tím napomáhá k hubnutí. Abychom však docílili patřičného efektu, musíme vypít denně nejméně 3 šálky. Pro stimulaci hubnutí je kopřivový čaj dobrou volbou, protože má velmi příznivý vliv na látkovou přeměnu a činnost slinivky břišní. Dva šálky denně působí velmi příznivě, ale měl by se používat pouze krátkodobě.

Na kameny

Vzniku ledvinových kamenů můžeme předejít pitím čaje z pampelišky a plodů ostropeřce mariánského. Čaj není vhodný pro děti do pěti let a těhotné ženy. Hořčiny z bylinek podporují tvorbu žluči a zabrání vzniku usazenin. Vrchovatou lžičku směsi přelijeme šálkem vody přivedeme do varu. Přikryté pokličkou louhujeme asi 20 minut. Doporučuje se pít šálek po dobu 4 týdnů 3 šálky denně. 

Povzbuzení jater

Jestliže potřebujeme povzbudit činnost jater, připravíme si čaj ze sedmikrásky. Spaříme 2 lžičky jejich květů 1/č litrem vody a necháme louhovat po dobu 10 minut.

Ořechové listí

Čaj ze sušených listů vlašského ořechu se používá proti poruchám trávení, zácpě a nechutenství. Údajně také snižuje hladinu cukru v krvi. Výluh pak  pomáhá proti hnisavým vyrážkám, pocení nohou a vypadávání vlasů. Naši předkové jej používali také proti vším.

Čaj ze šípků

Velmi osvědčený je čaj z šípků, který obsahuje velké množství vitaminu C, který je potřebný zejména u nachlazení a na posílení imunitního systému. Nejlepší je ze sušených rozdrcených šípků, kterých postačí lžička na 200 ml vařící vody.

Nápoj ze zahrádky

Před zimou dopřejeme imunitnímu systému nápoje plné vitaminů z podzimního ovoce. Můžeme otestovat např. francouzský čaj z jablíček a skořice: č jablka oloupaná a nakrájená na plátky, 600 ml vody, 2 lžíce medu, 1 lžička mleté skořice. Jablka uvaříme doměkka. Do scezeného odvaru zamícháme med a skořici a pijeme ještě teplé.

Medvědí mléko

Osvědčeným nápojem při chřipce a kašli je nápoj zvaný medvědí mléko. Doporučuje se při prvních příznacích nachlazení, pomáhá při odstraňování škrabání v krku, bolesti hlavy i únavě. Svaříme čtvrť litru mléka s 2 cl rumu a přidáme lžičku medu., kousek másla a obohatíme vitaminem C přidáním několika kapek citronové šťávy. Nápoj pijeme po doušcích ještě teplý.

Káva překyseluje

Káva má ze všech potravin nejvyšší faktor kyselosti a díky tomu tento oblíbený nápoj vést rychle k překyselení žaludku. To ničí přirozenou střevní flóru, atak poškozuje imunitní systém.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.