Kód pojišťovny

Co je to podologie?

Ilustrační obrázek

Podstatou podologie je pedikérská odbornost na špičkové úrovni a zahrnuje preventivní a rekondiční péči o nohy. Nabízí spolupráci s různými návaznými obory. Součásti podologie jsou informace týkající se základního vyšetření chodidel, navrhování individuálních stélek obuvi do obuvi, výroba individuálních korekčních pomůcek, rovnání zarostlých nehtů, masáž chodidel apod. Mezioborová spolupráce se týká zejména oborů diabetologie, pediatrie, dermatologie, neurologie, flebologie a ortopedie. Podolog se zabývá diagnostikou a řešením potíží nohou v rámci své odbornosti Napomáhá k uzdravení pohyblivosti nohou a zvyšuje její kondici.

Náplň pedikérské práce

Náplní práce pedikéra je ošetření nohou od kotníku dolů. Upravuje nehty, odstraňuje ztvrdlou kůží, otlaky, praskliny, kuří oka, řeší zarostlé nehty pomocí osvědčených metod, provádí masáž chodidel nebo lakování nehtů nohou. Pedikér nohy neléčí, ale ošetřuje. Neprovádí odstraňování bradavic, nepracuje na nohou zasažených infekčním kožním onemocněním a neaplikuje podkožní anestezii.

Směry podologie

Podologie má dva základní směry, a to estetický a zdravotnický. Estetická podologie zahrnuje lakování, nehtovou modeláž, peeling, zábaly a různé kontaktní techniky. Naproti tomu zdravotnická podologie pomáhá udržovat dobrou kondici nohou a podílet se na jejich uzdravení a léčení. Nejdůležitějším úkolem je odstranit bolest, zmírnit potíže nebo je zcela odstranit a provést vhodná režimová opatření.

Rovnání nehtů

Rovnání nehtů se řadí mezi špičku podologické elity. V Německu je ortonyxie neodmyslitelnou součástí podologického vzdělání. Nehtová rovnátka jsou ve světě známá již od roku 1873 a byly patentovány Edwardem E. Stedmenem.  Od té doby vznikla celá řada rovnacích aparátků, které se navzájem liší materiály a způsobem připevnění k nehtu. Rovnání nehtů lze docílit s dlouhodobým nebo trvalým účinkem tehdy, jestliže působíme na nehet malou silou, ale po dostatečně dlouhou dobu. Je to zcela jiný princip než invazivní chirurgický zákrok.

Nehtová protetika

Nehtová protetika se zabývá obnovou nebo doplněním nehtů. Tato progresivní jednoduchá a současně dokonalá metoda dokáže opravit mnohé vzniklé deformace nehtů. Ošetřený nehet lze upravit tak, že defekt nelze poznat. Náhradní nehet je vytvořen z pryskyřice, jež se používá ve stomatologii. Mnohé deformace nehtů jsou způsobeny nošením nevhodné obuvi, nesprávnou úpravou nehtů, genetickými predispozicemi nebo mykotickými či jinými infekčními nemocemi. Stručně řečeno pedologie napomáhá ke zdravým a operovávaným nohám.

Plísňová onemocnění nohou

Patří mezi nejčastější onemocnění kůže nohou, s nimiž se lékaři setkávají. Základní příčinou potíží bývá selhání v oblasti osobní hygien, zejména nedostatečné vysušení kůže po jejím umytí. Riziko plísňové infekce je zvýšené zejména u jedinců, kteří trpí nadměrným pocením nohou. Situace se navíc zhoršuje nošením obuvi z plastických hmot, která vůbec nepropouští í vzduch a zabraňuje tak kůži dýchat. V propocených mezerách v meziprstí se udržuje vlhkost kůže a dochází často k uchycení plísně. Odumřelé zbytky kůže, které se každodenně olupují, se stávají pro plísně žijící na jejím povrchu živnou půdou.  Během svého růstu plíseň dráždí okolní zdravou kůži a může vyvolat její změny.

Jaké jsou příznaky a léčba?

Prvním příznakem je úporné svědění mezi prsty a poté olupování kůže. Tyto potíže mohou být doprovázeny nepříjemným zápachem. V pokročilejším stadiu se mezi prsty objevují bolestivé zarudlé kožní trhlinky, které se nazývají fissury. V nejtěžších případech může dojít také k napadání nehtů, které se stávají měkčími a lámavějšími. V rámci léčby se používají moderní protiplísňové masti a zásypy. Důležitá je osobní hygiena (vždy vlastní ručník a vysušení nohou), ošetření obuvi, častá výměna ponožek a nenošení syntetické obuvi. V případě návštěv bazénu a sauny je nutné nosit vhodnou obuv. 

Prevence proti plísním

Správná péče o nohy nás může před plísňovým onemocněním ochránit. Vlhkou obuv necháme vždy velmi dobře vysušit, nejlépe zmačkanými novinami. Nosíme otevřené boty a často se přezouváme. V bytě nechodíme bosi – na koberci mohou být zárodky plísně, řadu mykóz mohou přenášet také domácí mazlíčci. Denně si bereme nové ponožky. Jestliže se vrátíme z bazénu nebo z cesty, kdy se nám nohy zapaří, dáme si je do vody, ve které rozpustíme několik zrníček hypermanganu, tak, aby voda byla krásně růžová. Můžeme také použít koupel v octové vodě, kdy do litru vody dáme 2 lžíce octa a nohy v ní okoupeme alespoň 10 minut. Tyto koupele ničí kvasinky a plísně. Po koupeli a osušení si můžeme nohy ošetřit vhodným krémem.

Pocení nohou

Při nadměrném pocení nohou je základem léčby správná a pečlivě dodržovaná hygiena, což představuje i několikrát denně nohy pečlivě umýt a osušit. Střídat pravidelně obuv boty, které jsme měli dnes, dáme větrat, vysušit a příští den si obujeme jiné, z prodyšného materiálu. Ponožky bychom měli nosit pouze bavlněné. Mezi přírodní prostředek proti pocení patří šalvěj. Jestliže se nám nadměrně potí, dopřejeme si třikrát týdně teplou koupel z odvaru ze šalvěje.

Podpatky s mírou

Pro zdraví našich nohou bychom měli při nákupu bot dbát zásady, že zvolené podpatky u dámské obuvi pro celodenní nošení budou v rozmezí 30-40 mm. U pánské obuvi maximálně do 25 mm výšky.

Když zebou nohy

Někdy použijeme, že nás zebou nohy. Na to je nejúčinnější večerní koupel, kterou připravíme následně: 3 lžíce dubové kůry. 2 lžíce soli, 2 lžíce octa a 25 litru vody. Vše vaříme 10 minut a přelijeme do umyvadla. Koupel trvající 10-15 minut ukončíme vytřením nohou dosucha.

Unavené nohy

Po dlouhém a vyčerpávajícím dni si nohy zcela jistě zaslouží příjemnou koupel. Do teplé vody přidáme pár kapek obyčejného oleje na vaření a pár kapek vanilkové esence. Nohy ponoříme do teplé lázně asi na 15 minut. Okamžitá relaxace nohou je zaručena. Vyzkoušet můžeme také následující recept: 15 g listů a nasekaných plodů kaštanu smícháme a směs spaříme v půl litru vařící vody. Po dvaceti minutách scedíme. Do umyvadla na koupel nohou dáme 12 lžic odvaru na 4 litry vody. Po koupeli nohy vytřeme do sucha a dáme si teplé ponožky.

Svalové křeče nohou

Svalové křeče nohou vznikají nejčastěji v oblasti lýtek a bývají nejčastěji vyvolány nadměrnou námahou, například sportem nebo nedostatkem hořčíku, či nedostatečným prokrvením žil. Jako prevenci pro správné prokrvení můžeme používat střídavou sprchu nebo užívat hořčíkové tablety. V akutním případě se posadíme, nohu natáhneme co nejvíce k sobě. Cvik pak můžeme několikrát opakovat.

Křečové žíly

Onemocnění žilního systému dolních části nohou bývá velice nepříjemné. Pomáhá zvednutí nohou nad úroveň srdce při odpočinku nebo při spánku. Položíme si nohy 5x denně na 10 minut do vzpřímené polohy a vyzkoušíme také masáže studenou vodou, které přispívají ke zlepšení návratu žilní krve do srdce. Jako preventivní prostředek proti křečovým žilám a také na unavená lýtka používali naši předkové mátový líh, který se připravoval z máty namočené v lihu a nechal se týden louhovat.

Zarostlý nehet

Zarůstající nehet se zpravidla projevuje místní bolestí, zarudnutím a otokem. Nejčastěji bývají postiženy palce na nohou. Příčinou bývá těsná obuv, ale dochází k tomu také při špatném zastřihávání nehtů. Proto bychom neměli nehty zastřihávat příliš nakrátko, ale hladce, nejlépe kleštičkami na nehty. Nestříháme do obločku jako na prstech ruky, ale na rovno. Jestliže nás zarůstající nehty trápí opakovaně, měli bychom se vyvarovat nošení obuvi s úzkou špičkou a s podpatky. Rozhodně se nedoporučuje si kupovat boty, které bychom museli „rozšlapávat“. Jestliže už nemůžeme nehet zastřihnout nebo je místo již červené a nateklé, musíme vyhledat odbornou pomoc lékaře. U pacientů s cukrovkou nutno upozornit, že by měli lékaře navštívit vždy, protože se jim poranění nohou špatně hojí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.